Какво ще стане ако края на февруари Ви трябва удостоверение за задълженията по начин, който Вие предлагате?

Макар, че въпросът ти не е към мен и сега те прочетох по-внимателно ... Нека видим, ако това задължение не е платено, макар, че срокът за плащане не е настъпил, то ще се покаже в сметката и ще виси, като задължение. В този случай наистина е по-удачно да не подаваме Д6 за него, ако не го платим в срок с осигуровките, това ли имаш предвид?
Не е грешка, разбира се Таня. Благодаря ти, че се включи.

Но първоначалният вариант с една Д6 може би е по-добър. А когато сме развивали примерите с Бубу нашата цел беше да намерим най-оптималното решение за ОВ, Д1, Д6 и ДДФЛ в различните варианти. Няма смисъл от две декларации във Вариант 2. Нека не спорим излишно, имаме доста новости тази година, които тепърва ще ни дадат повод да търсим интересни решения.
Една е декларация с обща сума за удържания данък на всички лица, а не лице по лице. Обърнете внимание на параграф 59, който касае прехода 2012-2013 и обяснява за декларацията за четвърто тримесечие на 2012.
Кате, супер си! Моите адмирации и благодарности за неуморността и старанието ти да поднасяш цялата информация в "смлян" вид!

И от мен "ДА" за всичките варианти :)))Р

Е, Бубу, благодаря за помощта и стимула, де! Сега ще върна Вариант 2, както го бяхме мислили снощи с теб :)
'Вариант 2: Начислено на 31.Януари и изплатено на 05.Февруари
Осигуровки – 25.02
ДДФЛ – 25.03
Д1  – 25.02
Д6 (първа) – 25.02, с код 5 и само с осигуровки
Д6 (втора) – 25.03, с код 5 и само с ДДФЛ
*Може да се подаде обща Д6 за ДДФЛ и осигуровки до 25.02"


"Да, точно това е предвидено, като случай. Понеже данъкът може да се плати по-късно и съответно Д6 да се подаде, само за данъка по-късно."

за какво е втората д6?
в това отношение не виждам никаква промяна - ако се плати до 25.03 няма лихви, просто си е задължение, а и нали  все пак се плащат заплати на 05.02


Права си bonou2.
Мисля, че да. Сроковете в Наредбата са до 25-ти следващ месец, а не от ... до 25-ти следващ месец.
Какво те притеснява? Че ще има проблем с единната сметка ли?
Дай мейл. Два пъти се опитах на мейла, който е на профила, но се върна съобщение с недоставена поща.

Можеш ли да я прикачиш, като файл тук? Точно под полето за писане, когато си в режим на отговор обаче има слот Прикачи:
Или имате предвид ако до 25.02 са платили само заплатите и осигуровките , а данъка ще го платим след това в срок до 25.03 и затова имаме първия път подаване на д6 с код 5 без данъка и след като като  го платим нова д6 с код пет и само с данъка.

Да, точно това е предвидено, като случай. Понеже данъкът може да се плати по-късно и съответно Д6 да се подаде, само за данъка по-късно. Таня-ЛС ми обърна внимание на този вариант.
100+200=200+100
Нека видим точно какъв механизъм са заложили. В този пример всичко е платено и подадено в срок, тогава не трябва да има никакви проблеми.


Нищо драматично, според мен. Статията, като цяло показва положителните промени от 2013. Изваденият текст всъщност означава, че след като едно данъчно задължение стане изискуемо, то за единната сметка е без значие дали е осигуровка, ДДС или друг вид данък. А компаниите, които нямат пари да внесат всичко в необходимите срокове, то имат възможност да направят това с лихвите и ще бъдат коректни.
Единствения български форум за счетоводство където ти помагат, а не ти обясняват че си прост и тъп.
Благодаря

Благодаря на колегите, които споделят тази визия, и с които поддържаме средата тук. Винаги съм казвала, че всички се печем на един бавен счетоводителски огън, затова е по-добре да се подкрепяме и да ни е приятно заедно.
На телефона 0700 18 700 на НАП казват, че Д55 се подава за данъка, удържан от декември 2012, в срока за плащане на данъка. Скоро щяло да има указание, защото много хора питали.

Pupeshche,
Опция за онлайн подаване на тази декларация няма.
Нормативни актове, указания, становища:

Кодекс за социално осигуряване

Закон за данъците върху доходите на физическите лица

Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване
и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица


Становище 20-00-12/11.01.2013 г. относно изменения и допълнения в Наредба № Н-8 от 2005 г. за съдържанието, сроковете, реда и начина за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица



Трудови договори и ДУК

Осигурителните вноски се внасят до 25-до число на месеца, следващ месеца през който е положен трудът. Върху допълнителни доходи от трудова дейност след този срок, осигурителните вноски за месеца, през който е положен трудът, се внасят до 25-то число на месеца, следващ месеца на начисляването или изплащането на доходите. (чл. 7 ал. 1 и ал. 2 КСО)

ДДФЛ се внася авансово месечно до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания, когато през съответния месец са направени само частични плащания за този или за друг месец. Годишно, в срок до 25-ти февруари на следващата година – за данъка по годишното преизчисление. (чл. 65, ал.11 ЗДДФЛ)

Декларация по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ не се подава.

Д1 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните. При начислено или изплатено възнаграждение за същия месец след този срок – до края на месеца, в който е начислено или изплатено възнаграждението (чл. 3, ал.1, т. 1 НАРЕДБА № Н-8)

Д6 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните. Когато с Д6 се подават данни само за дължим данък по чл. 42 ЗДДФЛ – в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания в случаите по чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ. (чл. 3, ал.3, т. 1 НАРЕДБА № Н-8)

Граждански договори

Осигурителните вноски за лицата, които работят без трудово правоотношение, се внасят до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението. (чл. 7, ал. 6 КСО)

ДДФЛ се внася се внася авансово от възложителя тримесечно в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се удържа и внася авансов данък. (чл. 65, ал.12 ЗДДФЛ)

Декларация по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ се подава до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за четвърто тримесечие не се подава. (чл.56 ЗДДФЛ)

Д1 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението (чл. 3, ал.1, т. 3 НАРЕДБА № Н-8)

Д6 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението (чл. 3, ал.3, т. 1 НАРЕДБА № Н-8)

Самоосигуряващи се лица

Осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица се внасят лично или чрез осигурителни каси до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат. (чл. 7, ал. 4 КСО)

ДДФЛ, когато СОЛ получава доход и е съдружник и член-кооператор, акционер, притежаващ повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество се внася до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан. Или се внася до края на месеца, следващ месеца, през който са направени частичните плащания, когато когато през съответния месец са направени само частични плащания за този или за друг месец. (чл. 65, ал.11 ЗДДФЛ)

ДДФЛ, когато СОЛ получава доход и не e съдружник и член-кооператор, акционер, притежаващ повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество се внася авансово данък от лицето, придобило дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода. Не се внася авансов данък за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година. (чл. 67, ал. 1 и ал. 2 ЗДДФЛ)

Декларация по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ не се подава.

Д1 се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните (чл. 3, ал.1, т. 2 НАРЕДБА № Н-8)

Д6 се подава и от самоосигуряващите се лица - еднократно до 30 април за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година. (чл. 3, ал.3, т. 2 НАРЕДБА № Н-8)



Чл.7, ал. 8 КСО - За всеки месец осигурителните вноски ще се внасят с отделен платежен документ.



Кодове за Д6

8. Вид плащане – в полета от 8.1 до 8.4 се попълват следните кодове за вид плащане:

а) за възнаграждения, върху които се дължат осигурителни вноски, или данък с изключение на тези по букви „б“ и „в“ се попълва код:

1 – Изплатен аванс за месеца – когато годината, попълнена в т. 9, е преди 2013 г.

2 – Начислено и неизплатено или неначислено възнаграждение за месеца (с изключение на декларирани с код 1), когато годината, попълнена в т. 9, е преди 2013 г.

3 – Изплатено възнаграждение за месеца (с изключение на декларирани с кодове 1 и 2), когато годината, попълнена в т. 9, е преди 2013 г.

5 – Изплатено, начислено и неизплатено или неначислено възнаграждение за месеца в т. 9, в това число допълнителни доходи от трудова дейност (включително доплащания или частични плащания за целите на данъка).



§ 1. Декларации образец № 1, 3 и 5 за минали периоди се подават с утвърдените образци за съответния период, а декларация обр. № 6 се подава с утвърдения образец за 2013 г.



Примери

Възнаграждение по трудов договор за Януари

Вариант 1: Начислено на 31.Януари и изплатено на 31.Януари
Осигуровки до 25.02
ДДФЛ до 25.02
Д1  до 25.02
Д6  до 25.02, с код 5

Вариант 2: Начислено на 31.Януари и изплатено на 05.Февруари
Осигуровки до 25.02
ДДФЛ до 25.03
Д1 до 25.02
Д6 до 25.02

Вариант 3: Начислено на 31.Януари и изплатено на 26.Февруари
Осигуровки до 25.02
ДДФЛ до 25.03
Д1  до 25.02
Д6 (първа) до 25.02, с код 5 и само с осигуровки
Д6 (втора) до 25.03, с код 5 и само с ДДФЛ

Вариант 4: Начислено на 31.Януари и изплатено на 05.Март
Осигуровки до 25.02
ДДФЛ до 25.04
Д1 до 25.02
Д6 (първа) до 25.02, с код 5 и само с осигуровки
Д6 (втора) до 25.04, с код 5 и само с ДДФЛ
Аз залагам на 12.2012.
Да не търсим логика в посочения текст, че само се объркваме.
Да обсъдим и параграф 59?

Цитат
§ 59. Внесеният през четвъртото тримесечие на 2012 г. окончателен данък за начислени/изплатени доходи на чуждестранни лица по глава шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се декларира в действащите към 31 декември 2012 г. срокове и ред на раздел II от глава единадесета на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Срок за подаване 31.Януари (стария срок). А образецът на Декларацията по чл. 55 (1) би следвало да е стария, нали?



ditzve,
Да, не се попълва кой е получил дохода.
Съгласна Делфин,  :) подава се със сигурност.
Остава да ги подадем.
Няма никакво време.
В кой НАП подаде и какво ти казаха на гише?
" За дължимия авансов данък по чл. 43 и чл. 44 от ЗДДФЛ декларация за четвъртото тримесечие не се подава."

Такъв данък - авансов тримесечен - през 2012 не се е и дължал от платците на доходи по тези членове. Очевидно този текст не касае 2012 г..


Да, така е. Имаше месечен, а не тримесечен, за който може да се каже, че е "дължим авансов данък" за Декември само обаче.

Дефинче, ти нали подаде Д55? Входящ номер ли ти дадоха, пред теб качиха ли я в системата?
Всяка сума, която внесем през 2013, ако не е подкрепена с декларация ще "висне".
Виж само заради това и логиката на единната сметка си мисля, че се подава Д55.

А относно Забележката за думата "дължимия авансов данък", той все пак ще си е дължим.

Тук не съм съгласна. Няма авансов ДДФЛ за четвърто тримесечие и затова такъв изобщо не е дължим. По тази причина фразата "дължимия авансов данък" за 4-то тримесечие не ми е логична в този текст за след 01.01.2013 година.
create, Ок, но "като дойде 01.01.2014" няма да има въобще такова понятие "дължимия авансов данък по чл. 43 и чл. 44 от ЗДДФЛ" за 4-то тримесечие, за да е нужно да го споменават в Забележката, заради тези периоди. За 4-то тримесечие, не се удържа такъв данък, че да е дължим.

Gerit0, не, не трябва.