Диди, забележи, че накрая ще ти даде линк, чрез който могат да се следят резултатите от изследването. Копирай си го. :)
Предлагам да участваме масово, колеги! :)

Ако имате въпроси - не се колебайте да ги зададате в темата.
ВАЖНО:
От името на Европейската комисия, Ърнст енд Янг провежда изследване във връзка с новата счетоводна Директива 2013/34/ЕС. Насочено е към две групи:
1. съставителите на отчети - малки и средни предпиятия и
2. потребителите на отчети - т.е. собствениците на малки и средни предприятия, мениджъри на малки и средни предприятия, доставчици и клиенти от малки и средни предприятия, банки, данъчни органи, служители и представители на правителствени агенции

Повече информация и връзки към изследването ще намерите тук: http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=10406
От името на Европейската комисия, Ърнст енд Янг провежда изследване във връзка с новата счетоводна Директива 2013/34/ЕС. Целта е да се проучат и да се разберат нуждите и очакванията на различните заинтересовани групи в 25 европейски страни, включително и България, за да се разработи ръководство по отношение на тези финансови отчети.

Изследването е фокусирано върху два вида групи:

1) Изготвящи финансови отчети - малки и средни предприятия. Линк към въпросника за съставителите на отчети: https://emeia2.ey-vx.com/survey/TakeSurvey.asp?PageNumber=1&SurveyID=3113nlLL7845G2
 
2) И потребители, използващи тези финансови отчети (т.е. собствениците на малки и средни предприятия, мениджъри на малки и средни предприятия, доставчици и клиенти от малки и средни предприятия, банки, данъчни органи, служители и представители на правителствени агенции). Линк към въпросника за потребителите на отчети: https://emeia2.ey-vx.com/survey/TakeSurvey.asp?PageNumber=1&SurveyID=4JJ6o9519o83G2

Запознайте със самата Директива (като цяло е една от лесните Директиви и материалът не е труден). Линк към Директива от сайта ЕС. Ако не се зарежда, може да я свалите и от тук.

Писали сме няколко пъти, но да напомня, че лицензирането, изпитването и регулирането на счетоводителите не е предмет на новата счетоводна Директива. Въпреки това някои лобита се опитват да използват предстоящите промени в Закона за счетоводството, за да прокарат тези свои намерения. Целта на евродирективата е облекчаване на малкия бизнес, намаляване на изискванията по отношение отчетността на предприятията, като дава възможност на държавите членки да определят и други облекчения за микро и малки предприятия.

С директивата се въвеждат единни критерии в държавите-членки за микро, малки, средни, големи и предприятия от обществен интерес. Тези критерии са споменати още в първия слайд от изследването в таблица, като за целите на изследването микро предприятията са разделени на две подгрупи само на база на числеността на персонала си. Сумите са в евро.


Не знам какво имат предвид. Трия мнения, които не съответстват на Правилата на форума. В тази връзка съм дала и няколко бана, защото някои не ме разбраха, когато им направих забележка и продължиха. За съжаление, вече имам нулево търпение към неприятен или хейтърски начин на писане, както и към лигавщини и разводняване на темите, както се случва в одит.инфо. Освен това нямам време да се обяснявам и да правя множество едни и същи забележки. Нека не разводняваме темата със странични писания, а да се концентрираме по същество. За въпроси за форума - ето това е Раздела: http://www.kik-info.com/forum/index.php?board=19.0
Разбрах, че днес премиерът Орешарски се е срещал с бизнеса и е говорил, че основно внимание на правителството е “по-малко монополни формирования”. И че са променили 28 режима от сертификационен на регистрационен. Говорил е също за опростяване на административните процедури и намаляване на регулаторната тежест на бизнеса.

Междувременно при нас, в счетоводния бранш, някои слагат на масата разговори за точно противоположни перспективи за бизнеса - въвеждане на лицензиране, парцелиране на пазара и монополизирането му, усложнения, такси и сертификати. Кому е нужно, всъщност? - на държавата, на бизнеса, на счетоводителите, на счетоводните предприятия, които вероятно съставят над 80% от отчетите на фирмите в България ... Не вярвам да е нужно на изброените. 

Представете си как счетоводители на по 40-50 години с примерно 15-20 годишен стаж, които съставят отчети в  момента по всички правила на закона, да трябва да държат 2-3 изпита, или да им нахлупват скъпи задължителни семинари, за да могат да продължат работата или бизнеса си.

Интересно, че и преди месец е имало подобна среща, на която бизнеса е заявил “Бизнесът: Намалете таксите и регулациите” и “Очакваме да продължат усилията на правителството да намалява регулаторните режими.”

Интересно как нашите лобисти смятат да убедят Премиера точно в обратното на това, което той говори на срещите с бизнеса? - че трябва да затворят счетоводната професия, силно да я регулират, лицензират и дадат само право на шепа хора да подписват отчети?  И всичко това в тотален разрез с последните Европейски резолюции, директиви и съобщения? Много ще е срамно за Премиера и правителството, ако това се случи. Едно говорим – друго правим.

Следете тези изяви на кабинета и подавайте информация. Важно е.
Не зная каква е целта на автора на петицията. Ще я представя ли някъде? Ако иска да се свърже с мен за общи действия. Обмисляме инициатива с няколко организации и ще ви призовем да я подкрепите.
...
...
Разполагам с доста свободно време и съм готова да съдействам с каквото е необходимо за тази кауза.

Ирена

Ирена, благодаря за изразеното мнение. Свържете се с мен на лични или по имейл, за да разменим контакти.
bigdarkmad,

Първо, ако искате да участвате в този форум, то моля без обидни квалификации и неуместен изказ. Сега трябва да изтрия по-предишния Ви пост - досадно и ненужно е така... Интелигентни хора сме, пишете нормално и възпитано. Иначе, благодаря, но не искам да чета мнението Ви тук. Неприятно ми е. По този начин вероятно може да се изразявате другаде, но тук не е мястото.

Второ, нямам намерение да изправям кривините на одиторите, да мисля за тяхната професия и тн. Не бих им се месила, стига те да не опитват по един нечестен и лобистки път да парцелират пазара на счетоводните услуги и да поставят редица работещи съставители на отчети в състояние на второ качество счетоводители. Това са счетоводители, които до момента са изпълнявали задълженията си точно и в срок, клиентите им са доволни от тях, НАП също е доволна, но някои одитори с неясни апетити са недоволни… Да заповядат в този силно конкурентен пазар и да се борят, както всички нас. Няма да приема никакви опити да ни представят като неграмотни, непрофесионалисти, некачествено работещи или пък престъпници.

Единственото, което искам е Директивата да бъде транспонирана по най-добрия начин за бизнеса, държавата, счетоводителите и одиторите. Точно в този ред, като първо слагам бизнеса.


В същото време всяко изтичане на информация по въпроса бива атакувано от представители на ИДЕС, които се опитват да потулят действията на лобито, да омаловажат проблема, да втълпят на аудиторията, че всъщност нищо не се случва, и това са някакви параноични изцепки на хората, които изнасят инфото.
Засякох и опорната точка на ИДЕС, с която са ги инструктирали да атакуват организацията, която единствена се осмели да изнесе информация - АССП. Според въпросната опорна точка, изкуствено се създавал проблем, който въобще не съществувал, за да се събере членска маса в АССП.
Господа, от АССП не са закъсали за членска маса, както вие очевидно се опитвате да внушите, и да се саморазправите с хората, които ви станаха неудобни.Първо: Проблем има. Потвърждавам още веднъж, че в Работната група към МФ по новия ЗСч представители на ИДЕС предлагат на МФ създаването на организация, която да отсее с 2-3 изпита счетоводителите, които да имат право да съставят ГФО, както и да се въведат задължителни семинари на влезлите във въпросната организация. Аз лично участвам в тази работна група, като представител от АССП.

АССП е против това силно регулиране на професията. Затова АССП излезе с официална позиция, в отговор на поставени въпроси от председателя на ИДЕС, ето вижте: "ОТНОСНО: Транспонирането на Директива 2013/34/ЕС и „Концептуални въпроси за обсъждане пред представителите на работната група по Закона за счетоводството представители на ИДЕС“, поставени от г-н Бойко Костов - Председател на УС на ИДЕС"
Позицията на АССП е входирана писмено в МФ.
Линк към позицията от сайта на АССП: http://apac-bg.org/UserFiles/APAC-position-MF-final.pdf

Второ: Относно членската маса на АССП
Членове на АССП могат да бъдат само някои счетоводни предприятия, а не всички. Има критерии за членство, които по-голямата част от счетоводните предприятия не могат да изпълнят. Един от критериите например е брой заети в дейността да бъде минимум 3 души. Има и асоциирано членство с по-малко изисквания, но все пак след определен период от време тези критерии следва да бъдат постигнати изцяло. Според едно проучване в София средният брой работещи в едно счетоводно предприятие е 2,4 души (повече от изискването). Говорим само за София. Затова и при най-голямо желание, нашите критерии за членство не позволяват приемането на всички счетоводни предприятия, като редовни членове. Нито членове могат да бъдат отделни физически лица.

От горното се вижда, че всякакви внушения от типа, че няма проблем, а ние правим спекулации по темата, за да привличаме повече членове за АССП отпадат. Аз разбира се, като член на АССП желая в Асоциацията да влизат повече счетоводни предприятия, за да обменям знания, опит и информация с повече колеги и каня всички, които изпълняват критериите за членство да се присъединят към Асоциацията.
Здравейте, разглеждаме всички предложения. Има колеги, които ги отправят директно към офиса на АССП. Надяваме се счетоводителите да се обединят в такъв момент и да сме единни. Благодаря Ви. Ще организирам темите по подходящ начин. Всички те са в този раздел.

Допълнено: 
В настоящата тема, в първата ми публикация ще обобщаваме всички теми, съобщения и събития.
Линк с моето участие и участието на г-жа Мадлена Леви - председател на АССП  от тази неделя в икономическо предаване България он Еър, в което говорим за професията, изпитите, директивата...

http://www.bgonair.bg/video/schetovodnata-profesiya-v-balgariya-i-obrazovanie-i-biznes-na-edin-ezik-li-govoryat
Когато се предложи проекта на закона за обществено обсъждане е добре да засипем МФ с мнения против регулацията, ако в проекта е предвидена такава.  Предлагам в обсъждането на закона да се включи и КЗК като орган, защитаващ свободния пазар и конкуренцията. След това ако се приеме закона можем да го обжалваме пред върховния административен съд, също така може да се сезира Европейската комисия за евентуално започване на наказателна процедура срещу България, но трябва добре да се прецени дали ще има правно основание. Поддържам идеята за регистър и вписване на база образование и стаж, също и за ДЛР по регистрацията да се даде право и вмени задължение, когато се обявява отчета да проверяват дали е съставен от правоспособно лице като им се предостави служебен достъп до съответния регистър.

Хари Василев, Благодаря за предложенията Ви.
Благодаря, sabinaP. Това и за мен е най-голямото разочарование. Вместо да се концентрираме върху новата Директива и наистина да мислим как да облекчим малкия бизнес в момент на икономическа и финансова криза, ние се занимаваме с това. Но няма как.
Подкрепям напълно!

Подкрепям евентуално идеята за регистър на правоспособни съставители. Но ! Да се подават документи за вписване ( с евентуална малка административна такса), като се приложат дипломи и документи за стаж. Какви изпити?! Който е заинтересован се учи непрекъснато, следи промени и има безброй отговорности. В чл.35 достатъчно добре е разписано изискването за съставители.

Кажете да ви подкрепим!

Ще кажем как да ни подкрепите. В момента в АССП обсъждаме точно това.
premier7008, благодаря за мнението. Много бих искала да чуя повече мнения от колеги, практикуващи професията и съставящи ГФО, за които това е основна дейност и няма друга такава, като одит, преподаване, водене на курсове и тн.
ХХХХХ, не мога да прогнозирам. Всичко е на етап разговори и предложения. Това, което със сигурност чух и прочетох в  протокола, че се предлага от ИДЕС за всички счетоводители, които искат да съставят ГФО да държат по 2-3 изпита по счетоводство, данъчно и административно право, за да влязат в този Институт. Подхвърлено беше, който е завършил магистър СК да не държи изпит по счетоводство, но данъчно и осигурително право си остава.

Затова не мога да кажа какво да се очаква. Все пак са на етап "прокарване на идеята" аз му казвам лобиране, чрез подходящите средства - настройване на обществеността, поръчкови изследвания и тн... :) Тепърва ще предстои да се обсъждат  подробностите.

Аз просто искам широка дискусия сред самите счетоводителите - сред тези, които реално практикуваме. Защото се чуват такива изказвания за счетоводителите, които изобщо не съответстват на моя поглед над нещата - че сме некомпетентни, че не си актуализираме знанията и тн.

Един млад човек от академичните среди се изказа доста неласкаво за счетоводните фирми, където той бил имал опит - че се наемали хора без съответното образование или с друго образование и те измествали младите хора. Предполагам на ниво помощник счетоводител някъде може и да има подобни заети. В моята кантора няма нито един такъв. За мен един лиценз - не гарантира нищо. 
petR,

Разбира се, че изискването на стаж и опит би се запазило. Логично е да се изисква някакъв стаж в професия, преди да станеш съставител на финансов отчет.

Как точно полагането на тези изпити би спомогнало за по-бързото реализиране на младите специалисти? В момента всеки млад специалист например след диплома магистър може да работи 2-3 години, да натрупа опит и ако има желание може да създаде малък счетоводен бизнес. Защо да спъваме младите хора да работят за себе си? Напротив, тези мерки, които се предлагат ще ограничат младите хора. Аз съм учудена, че това не може да бъде схаванато.
Песимист съм по отношение на възможностите ни да повлияем върху вземането на каквито и да било неблагоприятни решения по отношения на практикуващите професията счетоводител.

Това не е вярно, Ирена. Ако смятах така, изобщо нямаше да си губя времето да участвам на тези мероприятия. Те търсят нашето съгласие, защото знаят, че без него биха прокарали една непопулярна мярка, която ще има много широк негативен обществен отзвук. 

Сега счетоводителите сме против тях, утре ще скочи бизнесът.
Само искам да вметна, че не всички университетски преподаватели поддържат тази теза.