Ако, успеят да договорят с Банките за разплащателната сметка, по която се превежда заплатата да няма:
 - такса откриване
 - такса закриване
 - такси за обслужване
 - такси за теглене на пари от същата сметка

то аз съм ЗА това заплатите задължително да се превеждат по банков път във всички населени места, където има банков клон или банкомат.

 :hi:

Здравейте,

По въпросите за регистрациите:

В НАП – като самоосигуряващо се лице при започване на дейността в 7-дневен срок.

В КЗЛД  – за лични данни, ако ще обработвате лични данни, то да - трябва. Пишете за пол, възраст, лични данни има ли? Вижте и сайта на Комисията, много добре е обяснено.

В Инспекция по труда  – мисля беше само, ако имате назначени на трудов договор във фирмата.

В общината – за тази дейност, която сте описали няма изискване за първоначална регистрация. Ако например купувате офис, автомобил тогава подавате декларация в общината.

По ДДС  – колкото и конфиденциално да е положението с договора, поне дали Вашият клиент е от държава членка на Европейски съюз или извън него трябва да знаем, за да Ви кажем трябва ли регистрация и каква  :smile1:

Задайте въпросите си във форума, ако желаете. Темите не са място за размяна на имейли и телефони.

Заключвам темата.

Щирлиц
(между другото, къде мога да изтрия логото си "imida")?

От профила можеш да си смениш екранното име, но да не разводняваме темата. Мини в първия раздел за форума или ела в говорилнята.
Значи сте по варианта, който е с право на ДК.
Ако не попадате в някое от ограничения на правото на приспадане на данъчен кредит, визирани в чл. 70 от ЗДДС (което няма как да знаем без повече подробностти за автомобила и дейността на фирмата), то предлагам следното осчетоводяване:

1) За получената сума от застрахователя:
Дебит Банкова Сметка 400.00
Кредит Разчети по застраховки 400.00

2) За фактурата по ремонта, която е покрита от застраховката:
Дебит Разчети по застраховки 300.00
Дебит ДДС по покупките 60.00
Кредит Доставчици 360.00

3) За отнасяне на разликата в приход:
Дебит Разчети по застраховки 100.00
Кредит Приходи от застрахователни събития 100.00

Ако за ремонта нямате право на ДК, то осчетоводяването е аналогично (но без ДДС в т. 2). В този случай ще отчетете приход 40.00 лева.
Хайде първо да определим правото на данъчен кредит (ДК), защото осчетоводяването зависи и от това.

За да се определи правото на ДК напишете основната дейност на фирмата, какъв е авмомобила (места за сядане и тн..) Въпросът е до сега имате ли право на данъчен кредит, съгласно ЗДДС във връзка с раходите за екплоатация на този автомобил ?
ОДИТОРСКА   ПРОГРАМА
За проверка по същество на

Парични средства


Цел : а. Правилно ли са оценени и показани паричните наличности в ГФО
          б. Всички суми са получени / платени и в последствие осчетоводени
          в. Не са извършени плащания, които не е трябвало да бъдат извършени
          г. Всички постъпления и плащания са своевременно и точно отразени
Благодаря за Програмата.
Наистина е полезна ще я кача и в Раздела за Бланки.

 :hi:
Не сме променяли начина на печатане. Как го разпечатахте миналата година?
По първия въпрос: Да, трябва да се регистрирате. Ето още информация, относно свободната професия:

В българското законодателство липсва изчерпателен списък на свободните професии. В закона за облагане доходите на физическите лица е дадено определение, което можете да ползвате за да разберете попадате ли в кръга на лцата извършващи такава дейност:

"Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Ако попадате в кръга на изброените, то имате задължение за регистрация в регистър БУЛСТАТ. Регистрацията трябва да се извърши в срок от 7 дни след започване на самата дейност.
А за да извършвам тази работа длъжна ли съм да се регистрирам като свободна професия?

Трябва. Чуждата фирма едва ли, като възложител ще Ви осигури в България. А доходът Ви определено е доход от трудова дейност и затова върху него се внасят осигуровки тук.

За ДДС разбирам - да, ще се регистрирам, но плащам ли аз ДДС върху сумите, които ще получавам - защото, както казахте по-горе - "За доставките Ви не се начислява ДДС върху тях" - т.е. само имам регистрация по ДДС, но това не ми се отразява на дохода, така ли да го разбирам?

Да, макар и не точно зададен въпрос . Това "но плащам ли аз ДДС върху сумите, които ще получавам" -  Принципно, ако вие начислявате ДДС, то клиента Ви го плаща на Вас. Но както и горе вече беше обяснено доставката на услуга с място на изпълнение ЕС не се облага с ДДС тук в България.
zlat61
Няма такова нещо.
За счетоводно дружество:
Прилагаш актуално състояние (може принт от сайта на ТР, заверено "вярно с оригинал")
Прилагаш решение ОС или ЕС за приемане на Правилата.
Прилагаш придружително писмо, като лице попадащо в обхвата - чл. 3, (2) т. 31 ЗМИП
+ Прилагаш самите Правила

Тези неща се изпращат на адреса на ДАНС.
Що е то идентифициране на клиенти според ЗМИП?

Чл. 6. (1) Идентифицирането на клиентите и проверката на тяхната идентификация се извършват:

1. за юридическите лица - чрез представяне на официално извлечение за актуалното им състояние от съответния регистър, а ако лицето не подлежи на регистрация - на заверен препис от учредителния акт и регистриране на наименованието, седалището, адреса и представителя;

2. за физическите лица - чрез представяне на официален документ за самоличност и регистриране на неговия вид, номер, издател, както и на името, адреса, единния граждански номер, а за физическите лица, имащи качеството на едноличен търговец - и чрез представяне на документите по т. 1.

(2) Лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 идентифицират физическите лица, които са действителни собственици на клиент - юридическо лице, както и предприемат действия за проверка на тяхната идентификация в зависимост от вида на клиента и нивото на риск, което произтича от установяването на клиентските отношения и/или на извършването на сделки или операции с такъв вид клиент. При липса на друга възможност идентифицирането може да се извърши чрез декларация, подписана от законния представител или пълномощника на юридическото лице. Условията и редът за идентифициране и проверка на идентификацията, условията и редът за освобождаване от задължението за идентификация, както и формата и редът за подаване на декларацията, се определят с правилника за прилагане на закона.

(3) От документите по ал. 1, т. 1 и 2 се снема копие, освен ако данните, съдържащи се в тях, се отразяват точно в други документи, съставяни от лицето по чл. 3, ал. 2 и 3, и се съхраняват при условията на чл. 8.

(4) В случаите, когато определена дейност подлежи на лицензиране, разрешение или регистриране, лицата, извършващи сделки и операции във връзка с тази дейност, представят копие от съответната лицензия, разрешение или удостоверение за регистрация.
Да, Приложение № 5 - отпада в този случай :)
Гледей така на нещата ... Важна гилдия ще сме щом ще ни обучават специално и СПЕШНО. ;D
Най-готиното, че е обученията ще са след крайния срок за подаване (11.12) :) тоест на 15.12 и 16.12 ...
И с фирма и без фирма регистрация по ЗЗДС щом ще оказвате услуга на фирма от ЕС, ако не по желание, то по чл. 97а ЗДДС е задължителна.  За доставките Ви не се начислява ДДС върху тях.

Ако работите, като фирма. Предимството е че може да спестите осигуровки. Но пък трябва да се води счетоводство.

Ако работите, като физическо лице, то нямате задължение да водите счетоводство, а само данъчна декларация на края на година се подава.

Данъкът, като дружество е 10% и данъкът, като физическо лице е 10%. В първият случай обаче приспадате разходи по документи, а във вторият случай приспадате 25% нормативно признати разходи.

Осигуровки: Ако сте фирма, може да се осигурявате като самоосигуряващя върху 420 лева. Вижте този калкулатор и изчислете осигуровките: Калкулатор самоосигуряващо се лице

Ако сте, като физическо лице се осигурявате върху целия доход, но максимум върху 2000 лева на месец.

Дайте по-конкретни цифри за приходите и разходите Ви и да смятаме.