Който и вариант да изберете като упълномощеното лице/съставител/, трябва да имате и Декларация по чл.13 ал.5, че заявлението и приложените  към него документи са предоставени от заявителя.

" (по принцип има право за този автомобил)" с което казвате, че закупеният автомобил е товарен, лекотоварен или 6+1. Вероятност и да се използва за дейността на фирмата, а не за лични нужди? При това положение защо да нямате право на данъчен кредит за горивото?
Ако купите принтер от нерегистрирано лице по ДДС нали ще имате право на ДДС-то на закупения тонер  :smile1:
Изгответе Д6-13.2016 на СОЛ от ЕГН, а не от булстата на ЕООД.
"Това е необходимо да се съобрази особено в случаите, когато тридневния срок за изпращане на уведомленията по Наредба №5 съвпада с датата на влизане на измененията."
Измененията влезнаха в сила от 01.04.2017, а вие сте подали уведомления на 31.03.2017 г. и там сте цитирали датата на която сте сключили ТД, а не от кога ще постъпят на работа лицата. Затова имате и потвърждение от НАП. На имейлите си получихме всички предполагам подобни писма за промените.
 Да не отварям тема, ама проблемите с институциите са постоянни.
Някой подавал ли е по чл.55 в НАП за първо тримесечие 2017 г.- не ми излиза годината. При вас така ли е? Притеснява ме в коя година ще ми го впишат и съответно проблеми след това.
За жалост си права - започва се отначало. "Инсталацията на нова версия 2.0  е независима от предходни инсталации." - това е от ръководството.
Аз бих казал, че не е нова версия, а нова програма.

Да, така е. Само при новите версии на 2 ще бъдат възможни запазването на предходни данни.
В ГДД за 2016 се вижда данъчната загуба и тя е достатъчен факт за да се възползвате догодина ако формирате печалба да намалите ФР. Пазете си помощните справки, особено ако се налага да доказвате, че точно в рамките на позволените години сте ползвали намалението. Това е.
Документиране и третиране на лихвите по предоставени заеми, съгласно ЗДДС.
10.10.2014
Лихвите са насрещната престация, която получава лицето, предоставило паричен заем. Съгласно ЗДДС те попадат в обхвата на финансовите услуги и санеоблагаеми доставки, съгласно чл. 46, ал. 1, т. 1 от с.з, което означава, че върху тях не се начислява данък добавена стойност.

Относно документирането на лихвите, ЗДДС дава право на избор. Съгласно чл. 113, ал. 3, т. 2 от ЗДДС за доставените финансови услуги по чл. 46 фактура може да не се издава. Но по желание на доставчика или на получателя фактура може да бъде издадена, гласи текста на чл. 113, ал. 6 също от ЗДДС.

Когато получената лихва не е документирана чрез първичен счетоводен документ, какъвто е фактурата, доставчикът, регистриран по ЗДДС, съставя отчет за извършените продажби за съответния данъчен период, който съдържа обобщена информация за доставките, за които не е задължително издаването на фактура или проткол (виж чл. 119, ал. 1 от ЗДДС).

От всичко казано до тук, считам, че е по-редно при начисляване на лихва по предоставен паричен заем,последната да бъде документирана чрез издаване на фактура, без да се начислява ДДС, вписвайки като основание за това обстоятелство чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗДДС. Фактурата трябва да се включи в отчетния регистър - дневник за продажбите по чл. 124, ал. 1 от ЗДДС за съответния данъчен период.

Друг важен момент, който възниква при предоставяне на освободени доставки е правото на частичен данъчен кредит, чието нормативно положение е уредено в чл. 73 от ЗДДС. Всяко лице предоставящо облагаеми и необлагаеми доставки има право да приспадне частичен данъчен кредит, а не пълен, за получените стоки и услуги, предназначени, както за облагаемите, така и за освободените доставки т.е. за получените доставки, които са пряко свързани към предоставяните от лицето, както облагаеми така и освободени доставки. Това не означава, че трябва да се коригира целия данъчен кредит, отнасящ се и за облагаемата дейност, а само онези доставки, пряко отнасящи се до предоставяните облагаеми и освободени доставки.

Размерът на частичния данъчен кредит се определя по реда на чл. 73, ал. 2 от ЗДДС, като „сумата на данъчния кредит се умножи по коефициент, изчислен с точност до втория знак след десетичната запетая, получен като отношение между оборота, отнасящ се за доставките, за които лицето има право на приспадане на данъчен кредит, и оборота, отнасящ се за всички извършвани от лицето доставки и дейности”.

Какво се включва в двата оборота като доставки е определено в ал. 3 и ал. 4 на чл. 73 от с.з. Коефициентът се изчислява на база оборотите по ал. 3 и 4 за цялата предходна календарна година, а когато такива обороти за предходната календарна година липсват - на база оборотите по ал. 3 и 4 за данъчния период, през който възниква правото на приспадане на данъчен кредит.

Съгласно чл. 73, ал. 6 от ЗДДС, размерът на частичния данъчен кредит по ал. 2 се преизчислява в последния данъчен период на текущата календарна година на база показателите по ал. 3 и 4 за текущата календарна година. Разликата в резултат на преизчислението по ал. 6 се включва като корекция (увеличение или намаление) в размера на данъчния кредит в справка-декларацията за последния данъчен период, по реда на чл. 65 от ППЗДДС.

 

Автор: Антония Съменова - Директор „Одит и контролинг“
Би следвало всичко да е нормално, още повече, че едва ли биха платили по един и същи болничен номер обезщетение, но.....
Имах друг случай и  доброжелателен служител на НОИ ме посъветва: Ако въпреки всичко /възможност за виждане на информацията/ сте останали със съмнения-пуснете болничния лист със код корекция, така ще изтрие всичко подадено преди.
Във вашия случай, аз не бих предприел никакви други действия, но.... :smile1:
Вашата дейност "почиства с договор като изпълнител" не е в кръга на освободените доставки и придобивания, по смисъла на Закона за ДДС. След регистрацията по ДДС, ще начислявате и внасяте ДДС, съобразно месечните СД. За начисляване или не на ДДС се преценява по дейността, която извършва фирмата ви, а не по това на кого. :smile1:
В отчета за паричните потоци например  или в статистическия формуляр на ОПР раздел V код 51200.
Ще ползвате частичен данъчен кредит само на покупките, свързани със сделката по отпускането, връщането и администрирането на този кредит, а не изобщо.
 Направи ми впечатление високия лихвен процент, договорен с физическото лице. Съобразен ли е с чл.16, ал.1 от ЗКПО?
"3. получаването или предоставянето на кредити с лихвен процент, отличаващ се от пазарната лихва към момента на сключване на сделката, включително в случаите на безлихвени заеми или друга временна безвъзмездна финансова помощ, както и опрощаването на кредити или изплащането за своя сметка на кредити, несвързани с дейността;"
Вижте член 68 от ЗКПО, съгласно който пък в намаление следва да дадете разликата от САП и ДАП. Ползвайте "Помощна справка за целите на попълване на част V от образец 1010 на годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО      
               
         4. Други увеличения и намаления на счетоводния финансов резултат по реда на ЗКПО"-вижте точка 19 на Б.Намаления.  :smile1:
      
Разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от ЗОПБ предвижда плащанията на територията на страната да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв., както и на стойност под 10 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 10 000 лева.
Когато дебитните карти останат без наличност, банките ги закриват служебно. Работникът разбира това, чак когато се опита да тегли уж преведените обезщетения за болнични. Та по този повод често ми се налага да изпращам на НОИ новите банкови сметки. Опитвах с Раздела за промяна на обстоятелствата, но не ставаше. Обадих се в НОИ, от там съветът беше: пуснете с код корекция болничния лист и там сложете новата банкова сметка, може да сте сигурни поне, че ще получим информацията.
Това ли имате в предвид :
Част ІV –  Формиране на годишната данъчна основа и определяне на дължимия данък
1   Задължителни осигурителни вноски по КСО и ЗЗО, внесени авансово през годината.   
 "   Копирайте предоставения от НАП файл за инсталация LCHome1_23.exe в основната директория/папка на произволен твърд диск (C:\ , D:\ … )

   Стартирате инсталационната програма LCHome1_23.exe (новата версия)."

Докато не направих горното, не ми даде възможност да надградя старата версия. Може и да сте го направили това и другаде да е проблема, споделям как се справих.
Вижте чл.3 ал.1 точка 2 от Закона за ограничаване плащанията в брой. Има и Указание за прилагането му.
Да поясня-сумата от 180 хил.лв която представлява ВФП не е вноска от съдружниците, а от външни лица, за което имам протоколи.
Протоколи към един и същ договор за послужване не вършат работа, защото са в нарушение на Закона за ограничаване плащанията в брой. Протоколите представляват  част от парична престация по договор, чиято обща сума надхвърля 10000 лв.
А лихви начислихте ли или ВФП е по чл.134 от ТЗ и не сте упоменавали такива?
А и Закона за ограничаване на плащанията в брой е от 2011 г., тоест важал е и през годината на придобиване на ВФП.  Добре било да огледате нещата с тази ВФП.