Щом правите тримесечни авансови вноски, чеквате да на ред 21,2 в шифър 2120 вписвате направените тримесечни вноски-сумата. От този ред и от ред 11 се изчисляват по надолу по формулата следва ли лихви или не.
Друго ми направи впечатление, като забележка в същата ГДД по чл.92
Забележка:  Надвнесеният данък ще послужи за погасяване на публични задължения по реда на чл. 169, ал. 4 от ДОПК, ако не е отбелязан ред 25.
Благодаря за информацията. Имам още един въпрос по моя казус - наемателя (юридическо лице) следва ли да подава декларации в НАП за наема, който дава.

Благодаря!

При юридическите лица нито наемателя, нито наемодателя следва да декларират по чл.55. Едното ЮЛ осчетоводява приход, другото ЮЛ разход и формират годишен резултат, който подлежи на деклариране с ГДД по чл.92 ЗКПО. Само , ако една от страните или и двете са физически лица, тогава се поражда задължение за деклариране по чл.55.
Не следва други декларации да се попълват и подават. Направи ми впечатление израза "наема е получен"-юридическите лица начисляват наема според  договора и отчитат прихода с документирането му /фактура/, а не когато е получена сумата.
Този бонус се дава за достигнати количества покупки на стоки евентуално. Ако няма споразумение за конкретни стоки , то тогава означава за всички стоки на този доставчик. Ако вземем в предвид закупените и продадените стоки на този доставчик, ще получим някаква пропорционалност. Предлагам комбиниран вариант.
"Благодаря. т.е. според вас трябва и допълнителната операция  701/304 със знак минус . т.е. намаляване  на приходите."
Искахте да кажете-увеличаване на печалбата, нали ? :smile1:
Според мен следва да се спазва хронологията на издаване на документи. Издавала съм служебни бележки за тримесечията както е бил в сила тогава образеца. Сега кво да издирвам хората да им издавам по новата служебна бележка инфото ли?
какво ви пречи плащането? осчетоводявате си го
Редовна практика е да се забавят фактурита за декември, а разхода да трябва да е включен в старата година. Свикнахме също с програмите си да осчетоводяваме едновременно и разхода и ДДС, лесно е. Аз използвам сметка 498 други дебитори.
в декември
602/498 с данъчната основа
в януари следващата година
498-данъчната основа
4531-ДДС
 кредит 401 цялата сума
В колони 1, 2 и 3 се посочва общата стойност  за годината на сделките или други транзакции по  съответния код.
Айрини, опитвам се да кажа , че внимателно трябва да се борави с намалението на сметка 122, нали там стоят бъдещи данъчни постъпления 5% или дивиденти или ликвидационен.
Чл.28
(2) Годишната данъчна основа по ал. 1 се намалява със:
1. направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто от годишната данъчна основа по ал. 1, както и с внесените през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки "Живот" в общ размер до 10 на сто от годишната данъчна основа по ал. 1;

Освен закона ако погледнете и Таблица 3 на ГДД по чл.50 в колона 7- Направени лични вноски ПРЕЗ ГОДИНАТА, изключва възможността да се ползват вноски  от минали години за това данъчно облекчение.
Предполага се тогава, че ако данъкът е 30000 лв и отстъпката е 300 лв и
ако е осчетоводен данъка компенсирано 123/452 с 29700 лв, то е  начислен тогава с 300 лв в по- малко и е прехвърлено  123/122 с  300 лв. в повече. Сега следва да намалим тази неразпределена печалба с тези 300 лв на които сме нямали право.
122/452 с 300 лв. Надявам се, че сте анализирали случая и не търсите просто изчистване на салдо  :smile1:
Airini, определете какво не сте начислили през 2012 г.-данък 300 лв или отстъпката 3 лв. или сте осчетоводили компенсирано данъка, а сега нямате право на отстъпка.
И в двата случая през тази година бих ги осчетоводила за сметка на печалби и загуби за минали години при мен е сметка 122.

И все пак ако решим да издаваме 1 обща за наем примерно за цялата 2013 г. дали не трябва да използваме този нов образец?
Миналата година още получих такива обобщени годишни служебни бележки. Почнах и аз такива да издавам за цялата година, но само за платени по банков път наеми например.
Балъкчиева, СИС за 2014 още не е публикувана от НАП, само новата служебна бележка, а в старата СИС пише че е за 2013. Ще чакаме.
Точно такова предположение имах, защото не си пасват приложенията на ГДД и новата служебна бележка. Тази служебна бележка ще е приложима към ГДД за 2014.
имах в предвид ако е аналитична сметката може да създадете в нея "отстъпки", ако не е аналитична, не е и необходимо да го правите
По принцип следва да се намали отчетната стойност на продадените стоки и на практика това означава увеличение на печалбата. Когато сте изписвали отчетната стойност на продадените стоки, вие сте ги изписвали без тази отстъпка, тоест с по висока отчетна цена. Казвате, че стоките ползващи тази отстъпка са продадени.
Кредитното известие може да осчетоводите
Дт 304- минус 100- без аналитичност на 304 по видове стоки
Дт 4531 минус 20
  Кт 401 минус 120

и след това
дт 702 минус 100
кт 304 минус 100 пак тази партида без аналитичност
Така би била правилна цифрата на отчетната стойност на продадените стоки по кредита на смека 304, от където черпим инфо за отчета.
Транспорта не е разход, а елемент от доставната стойност на стоката, защото съгласно СС
Доставна стойност на стоково-материалните запаси (историческа цена)
4. Доставната стойност представлява сумата от всички разходи по закупуването и преработката, както и от други разходи, направени във връзка с доставянето на стоково-материалните запаси до сегашното им местоположение и състояние (материали, продукция, стоки, незавършено производство и др.).

 

 
Разходи по закупуване
5.1. Разходите по закупуване включват покупната цена, вносните мита и такси, невъзстановимите данъци и акцизи, разходите по доставката и други разходи, които допринасят за привеждане на материалите и стоките в готов за тяхното използване вид. Търговската отстъпка, рабатът и други подобни компоненти се приспадат при определяне на разходите по закупуване.

 

5.2. Разходите по доставката могат да бъдат свързани със:
а) превози;

б) товарни и разтоварни операции;

в) монтаж и пробна експлоатация.

 
Ето я , скоро ми трябваше и я имам свалена последната, не че има някаква промяна...