Д.в. 60 от 02.08.2016 г. Добре би било в рамките на този един месец да публикуват и изменението в Правилника. Струва ми се, че ще трябва да определим малко по висока сума за обезпечението, за да не изпаднем в ситуация в 7 дневен срок да правим нови банкови гаранции, затормозяващо е наблюдението а и глобите са сериозни.
Надявам се сте си свалили последно актуализирания инсталационния пакет версия 1,5 от 31 май 2016 г?
Когато публикувах отчета за 2014 бях пропуснал изобщо декларацията по чл.13, подадох  само нея без такса, когато още се обработваше предната информация, публикуван бе отчета без отказ.
Не пишете от кога сте спрели дейност, но може поне да консервирате активите и да спрете амортизациите. За целта вижте чл.59 от ЗКПО и СС № 4 - ОТЧИТАНЕ НА АМОРТИЗАЦИИТЕ, точка 1 буква г.
Справката за капитала и паричния поток не са ви задължителни от преди две години назад.
Мани, след като сте издал инвойс на румънския клиент, вероятно не сте начислили ДДС и сте отразили в дневниците по ДДС тази сделка като ВОД. С това не начислено ддс следва да се ангажира румънския клиент , като издаде протокол за ВОП и да го впише в дневниците по ДДС. Така тази сделка се засича в справката със сложната абревиатура от НАП и толкова. За вас има задължение да получите потвърждение от клиента, че стоката е получена на територията му и е превозена с еди кое си превозно средство. Ако има некоректност от страна на румънския клиент се появяват тези разминавания, за които НАП са ви информирали.
26.05.2016
Банкови сметки на Агенция по вписванията
Държавните такси за услуги, предоставяни от регистрите, които води Агенцията по вписванията се превеждат по следните банкови сметки:

BG39 CREX 9260 3314 5487 00 – Набирателна сметка, обслужваща Агенция по вписванията

BG52 CREX 9260 3114 5495 01 – Транзитна сметка, обслужваща регистър БУЛСТАТ и Регистъра на имуществените отношения на съпрузите

BG36 CREX 9260 3114 5494 01 – Транзитна сметка, обслужваща Търговски регистър

BG21 CREX 9260 3114 5487 01 – Транзитна сметка, обслужваща Имотен регистър

ТБ „ТОКУДА БАНК” АД, Офис „Централно управление” София 1000, ул.”Георг Вашингтон“ № 21, BIC код: CREXBGSF.

При попълване на преводно нареждане/вносна бележка за плащане от/към бюджета в поле „основание за плащане” е необходимо да се попълва с думи регистъра за който се отнася таксата (такса Имотен регистър, такса Търговски регистър, такса Регистър Булстат и Риос, Депозит за вещи лица, Гаранции на договори по ЗОП).

 МТел имаха промоция на смартфони с големи екстри и с условия-лизинг, фирмен с достатъчни отстъпки за да се купи. От гледна точка на данък уикенд не всички собственици дадоха фактурите за осчетоводяване, но ето, че лизинга се появи във фактурите за телефонните услуги.
Тези въпроси нямаше да си задаваме, ако обещаната ни възможност да виждаме всички фактури издадени ни от доставчици беше факт.  :smile1:
 :good: И на мен не ми харесва, особено чл.267 ЗКПО.  :smile1:
От данъчна и счетоводна гледна точка колегите по-горе са се постарали да ви помогнат. Вижте и една по-различна гледна точка
Скрит текст :

Собственикът е този, който трябва да прецени дали да рискува и да наруши ТЗ и евентуално да бъде глобен от АВ. Юристите  биха му дали съвет по въпроса.
Вижте освен чл.14 от ЗМДТ и чл.15:
Чл. 15. (1) За новопостроените сгради или части от сгради се дължи данък от началото на месеца, следващ месеца, през който са завършени или е започнало използването им.
(2) При прехвърляне на имота приобретателят дължи данъка от началото на месеца, следващ месеца, през който е настъпила промяната в собствеността или ползването, освен ако данъкът е платен от прехвърлителя.
не е ли външна услуга 602

Да, външна услуга е балансирането енергия, както и достъп мрежа и вноските за фонд Сигурност на енергийната система, правим ги аналитични в сметка Разходи за външни услуги.
Ами не, няма лихви и не е изтекъл, няма да се включване договора за продажба на дяла нищо свързано с дпв, идеята е задължението на кого следва да се изплати при такива обстоятелства.

Прочетете внимателно обозначения с цвят текст, Дано ви помогне  да защитите вземанията си.
Продажба на дяловете

Публикувано на 14.11.2014

Отговаря Христо ДОСЕВ - д.е.с.


    Фирмата ни е ЕООД и през 2014 г. имахме смяна на собственик чрез изкупуване на дялове. Първият ни собственик има внесени през минали години оборотни средства по чл. 134 от ТЗ за захранване на касата със срок 5 години. Сроковете за връщане на средствата изтичат през 2015 година. Ако нямаме достатъчно пари в касата, когато изтече срокът за връщане на сумите, отписваме задълженията към собствениците по следния начин: 499/709. Правилно ли е по този начин да се отпишат задълженията, след като няма достатъчно средства в брой? Другият въпрос е може ли да се изчака да измине срокът, за който са внесени оборотните средства, и в 2015 г. да се отпишат (или да се върнат, ако има пари в брой), или трябва сега в 2014 г. да се отпишат, тъй като собственикът си продаде дяловете и имаме нов собственик, а старият вече не участва в управлението на фирмата?

  В случай че при продажба на дяловете не е сключен договор за цесия, с който се прехвърлят вземанията за предоставени допълнителни парични вноски от стария едноличен собственик на капитал на новия, то вие следва да ги възстановите на лицето, което ги е предоставило, т.е. на стария едноличен собственик на капитала на дружеството.

За да отпишете едно задължение от патримониума на предприятието, то следва да бъде погасено. Вариантите за погасяване на дадено задължение (без да претендираме за пълна изчерпателност) са същото да бъде изплатено, прихванато, опростено или да бъде погасено по давност.
В случая, при положение че през 2015 година е падежът на тези задължения, фирмата е длъжна да ги изплати на лицето, което ги е предоставило, на датата на падежа. В случай че няма налични средства за погасяване на тези задължения и същите не се потърсят от кредитора на дружеството, вие може да ги отпишете и да си ги признаете като приход едва когато същите бъдат погасени по давност. Съгласно чл. 110 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) общата погасителна давност на паричните вземания е петгодишна, а чл. 111 от ЗЗД определя 3-годишен давностен срок за връщане на определени видове задължения, в т.ч. тези за лихви. Т.е. ако за предоставените допълнителни парични вноски дължите лихви, давностният срок за възстановяването им е 3-годишен и започва да тече от датата на деня, в който са били дължими, аналогично за главниците по допълнителните парични вноски тече 5-годишен давностен срок от датата, на която са станали дължими. Едва след изтичане на този давностен срок вие имате право да отпишете тези задължения и да вземете счетоводна операция
 Дт с/ка Задължения по допълнителни парични вноски
 Кт с/ка Други приходи
 Както споменахме по-горе, друг вариант за отписване на тези задължения е същите да ви бъдат опростени от кредитора, като за целта съгласно чл. 108 от ЗЗД следва да имате писмен договор с кредитора (стария собственик на капитала), че той се отказва от вземането си. В случай че имате такова писмено споразумение на датата на подписването му, можете да вземете споменатата по-горе счетоводна операция.
В случая обаче следва да имате предвид разпоредбите на чл. 44, ал. 2 на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), съгласно които подлежат на облагане в размер на данък дарение погасените чрез опрощаване задължения. За определяне размера на този данък вие сте длъжни да подадете декларация по чл. 49, ал. 3 от ЗМДТ в общината по месторегистрация на дружеството в двумесечен срок от опрощаване на задължението.
Бихте могли да обърнете внимание на чл.74 от Закона за ДДС и да проследете спазени ли са условията за посочените от вас случаи.
Щом прекратявате участието си в дружеството, може да поискате  да ви бъдат върнати ДПВ като част от сделката, както и начислен дивидент, в полза на фирмата ви за периода на участието й. В Протокола на ОС за ДПВ има вписан срок кога да ви бъдат върнати,  дали не е изтекъл, има ли уговорени лихви? В договора за продажба на дяловете трябва да се опишат тези взаимоотношения, кой на кого кога. Адвокатите знаят това.
мерси за информацията , значи до 10 000 лв може от касата , а доли има ограничение колко пъти по 10 000 може да се теглят като дивидент?

Толкова пъти, колкото пъти има Протокол с решение на общото събрание. Справката по чл.73 - сумата там е обща, както и удържания данък.  И още нещо до 10  000 лв , означава 9999,99 максимум.
Пущате си приложение 9, като в раздел I, точка 4 пишете 10.
 Въпросът ми е - какво се попълва в графа "в т.ч. целодневен престой"? Лицата, на които правя форма работят на 8 часа, събота и неделя са почивни.

В тази графа не попълвате нищо, ако нямате целодневни престои.
Чл. 22 (7) Когато срокът изтича в неприсъствен ден, този ден не се брои и срокът изтича в следващия след него присъствен ден.

Да, можете на 11 да подадете болничния лист и съответните приложения.