Току що пуснах по ел път с КЕП една ДДС справка декларация със стара версия от 2015 г.  ДДС беше вписано в справката за задълженията, разпечатах си и уведомлението че е приета справка декларацията със съответен входящ номер. Какво повече....
Върви си старата версия, вече на место какви изисквания имат разните НАП-ове си е волна програма.  :smile1:
Освобождавате го от 01/02/2016, назначавате го от 01/02/2016 в другата фирма
в трудовата книжка има стаж от .......до 01/02/2016-до този ден му се зачита стажа, защото до този ден е работил
За тези, които имат моя проблем. Обаждах се в ГИТ на телефоните за техническа помощ. Много любезна дама чрез TeamViewer въведе в настройките на Java-та сайта на ГИТ и това беше. Няма значение версията на Java. Вече подадох данни.   :good:
На мен ми поиска java 7, аз съм със 8. Вероятно ще трябва специално за този сайт да деинсталираме жава 8, да инсталираме 7-цата и после обратното упражнение за търговския регистър и други публични достъпи.
Колкото повече документи съберете, за доказване на обстоятелството - толкова по добре, особено когато стоките не се транспортират от външен превозвач.  Аз добавям и командировъчно на шофьора, отчета от командировката му.
В клетка 19 на Справка-декларация са освободените доставки. Ако имате ползван данъчен кредит по сделката, изчислявате кофициента по чл.73.
Здравейте KALINA_TS, каква е причината да се съмнявате в отговорите на колегите? Изкажете мнението си, моля.  :smile1:
Аз ще дам моето-това, че заличаването на ипотеката е свързано с банков кредит, не означава, че всички разходи трябва да се осчетоводяват при банковите такси. Това е една външна услуга, извършена от юридическо лице. Ако имате фактура от нотариус, може да обособите аналитичност "нотариални такси" на сметка външни услуги /602/, за да може лесно да извлечете данни, когато попълвате справката по чл.73.
И да не забравяме, че всеки си има индивидуален сметкоплан, вероятно затова и категоричността по въпроса ви притеснява, но по смисъла на разхода-това е външна услуга.
И преди тази точка 8 на чл.24 от ЗДДФЛ има алинея 2:
В облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват:
Тази дата на заявлението е правилно да е 21.12.2015 и тя служи само за това, че сте занесли заявлението в  3-дневен срок в НОИ.
преди малко се зачудих дали има смисъл да вкарвам получените до момента през декември болнични в настоящия софтуер на НОИ, но после размислих, че след като от 1 януари ще можем да ги подаваме онлайн, няма смисъл да ги обработвам, докато не се появи новата им програма....нали не бъркам, онлайн подаването ще е валидно и за декемврийските болнични?


§3. Болнични листове, издадени преди 1 януари 2015 г. върху бланка „Болничен лист за временна неработоспособност”, се представят в съответното ТП на НОИ по реда на отменената Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
 "Искам да ви питам информацията в "контактните данни" дали може да се променя по-късно тъй като не съм сигурна за e-mail адреса дали ще е този?"

Отговорът го има в информационната брошура на НОИ:
5. Промяна или допълване на контактните данни на
регистрираните с КЕП потребители може да се извършва по всяко
време, независимо от типа им (задължено лице, осигурителна каса,
упълномощено лице).
Здравейте момичета  :smile1: От вчера се мъча с регистрацията в НОИ и постоянно ми изкача съобщение "Възникна грешка при запис на данните. Моля, опитайте отново.". При вас така ли се получава, или аз някъде греша? За една от фирмите даже не ми даде да експортирам заявление. Пише, че е изпратено, статус на регистрацията: неактивна и статус на упълномощаването: необработено заявление от НОИ...
Споделете впечатления.

Не попълвайте данни за упълномощеното лице, което ще носи заявленията, докато не отстранят проблема. Когато се занесат от НОИ /знаейки за проблема/ изискват на място лицето да напише данните си саморъчно в заявлението. Така приемат заявлението и го обработват.
http://www.nssi.bg/eservicesbg/cashbenefits/esoftware
Интегрираната система за електронен обмен да документи и данни  е достъпна.
Вече можем да направи регистрацията си.
Начислявате амортизациите 603/241 и до тук със сметка 603, оставяте я на мира :)
В края на година признавате приход, тоест частично намаляте сумата са субсидията за ДМА 131 или при вас 753/70 група. Сметка 753 остава със салдо до изчерпването и през годините /база амортизации/.
Друг е въпроса, че в ДАП амортизируемата стойност ще е намалена на това ДМА със субсидията.
В ГДД ще имаме САП и ДАП с различни стойности. Затова се прилага и чл.68 от ЗКПО
чл.68 ЗКПО "Счетоводните приходи и разходи, отчетени по повод на дарение, с което е намалена историческат цена   при определяне на данъчната амортизируема стойност на актива, не се признават за данъчни цели."                           
Правилно сте се насочили за попълването на новия образец на декларация по чл.88. Освен стандартните данни на част І и ІІ, в част ІІІ, стравка 1 в точка 2,1 колона ІІІ тримесечие попълвате 2000. Ако имате преотстъпване на авансови вноски на основание чл.91 , чеквате на 2,2 "да" , а в 2,3-новия размер в следствие преотстъпването.
Срокът за авансовата вноска за трето тримесечие, както за коригиране, така и за внасяне е 15 декември 2015 г. До тогава може да направите изчисления за очакваната годишна печалба и размера на авансовите вноски. За разликата може да направите коригираща декларация по чл.88 за трето тримесичие. Може да използвате и калкулатора за изчисление на авансовите вноски на сайта- полезен е, не се занимавате с формули, преизчисления...и т.н.
http://www.kik-info.com/kalkulatori/avansovi-vnoski.php
Непризнати приходи за данъчни цели
Чл. 27. (1) Не се признават за данъчни цели следните счетоводни приходи:
1. (доп. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) приходи в резултат на разпределение на дивиденти от местни юридически лица и от чуждестранни лица, които са местни лица за данъчни цели на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

            Помощна справка за целите на попълване на част V от образец 1010 на годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО      
                  
            4. Други увеличения и намаления на счетоводния финансов резултат по реда на ЗКПО      

Вижте и в помощната справка в Б. точка 11
Отчетната форма за явяванията и неявяванията на работниците си има легенда на обозначенията:
"редовен отпуск"
"Неплатен отпуск"
"отпуск по майчинство"
"Отпуск по болест"
"Изплн.държ.задълж."
С разреш. на администр.   
Самоотлъчка   
"Празнични и поч. дни"
О   НО   М   Б   Д   А   С   Н

Когато документ използва сигнатура на дадена дума, то си съставя легенда, в която описва какво означават съкращенията. Ако не ви харесват, може да си съставите своя собствена, важното е да отразява вярно присъствията и отсъствията.