На всички ни предстои да преценим как да посъветваме собствениците на фирми, да останат ли по стандартната отчетност или да се регистрират по касовата отчетност/ако отговарят на критериите/.
Като начало ми прави впечатление, че всички регистрирани по ДДС ще сме "замесени" в схемата, докоснем ли се до регнат по касова отчетност. Дори и да избера стандартната отчетност, ако доставчикът ми е регнат по КО, то аз ще имам право на данъчен кредит когато му платя и то по банков път. Дали това ще е предпочитаният ми доставчик? А за всички продажби ще трябва да си начисля ДДС, независимо платени ли ми са фактурите или не. А уж режимът не бил задължителен, не е задължителен, но май е препоръчителен.
Другото впечатление е изискването за изрично банково разплащане на регнатите по КО. Така написано разбирам , че за всички доставки следва да се разплащат по банков път. Заприлича ми на бившата ДДС сметка, знаем какви усложнения ни причини.
Задавам си и въпроса колко допълнителна администрация ще следи правилното прилагане на закона.
Дали това ще облекчи бизнеса, дано поне намали наистина задлъжнялостта между фирмите.
А нас дали ще облекчи, каква ще е тая аналитичност да следим всяка фактура плащането и частично и нацяло и начисляването на ДДС по формулите?
Така е, както сте го описали ditzve . В декларацията по чл.55 в Част ІV Деклариране на дължимия данък, попълвате данъка на ред 1 в колона 4  :smile1:
В основанието вместо наем може да се впише депозит, прилагам това , което имам
Да, с цялата стойност, това си е лизинг. Машината е при вас в употреба, завеждате си я със цялата стойност, пък кога сте я платили зависи от договореностите с доставчика.
От датата на Протокола за въвеждане в експлоатация на машината и според мен тя би следвало да бъде 01 април 2013 година.
Иренабрили, отговорих на вашия въпрос, но не видях , че е от 25 април,помислих че е актуален  :smile1:
В потвърждение  към отговора на делфине

Скрит текст :

Иренабрили, преди две години трябваше да декларирам такъв заем, не ме допусна в електорнните услуги   да потвърдя декларацията, докато не сложих и служебната бележка от ТД.
Кредитно известие и ръчна касова бележка с минус сумата, това ок, но как ще си вземете стоката, която сте им продали?
Иренабрили, фърст е програмката. Досега ползвах електронния вариант на годишната декларация, ама тази си я бива. Тенкс  :thumbup:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,7088.msg42097/topicseen.html#msg42097

-За новия клиент-честито, а относно това, че ще спазите закона не ви прави лош счетоводител  :no:
- относно това, че в описа ги има, а не ги ползвате, фиска не е ощетен, поискали сте повече, ползвате по малко.

Чл. 74. (1) Регистрирано лице по чл. 96, 97, 98, чл. 100, ал. 1 и 3, чл. 102 или 132 има право на приспадане на данъчен кредит за закупените или придобитите по друг начин или внесените активи по смисъла на Закона за счетоводството преди датата на регистрацията му по този закон, които са налични към датата на регистрацията.

Вие имате ПРАВО, а не задължение, дали ще се възползвате изцяло от него е ваше решение, още повече, че частта за услуги противоречи на изискванията на закона.

В Общината

Закон за местните данъци и такси

Чл. 54. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., предишен текст на чл. 54, изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение.
Но все пак има договор за покупко продажба, нали, засега все още нотариално заверен. В бъдеще законотворците гласят това да става без нотариат, но за сега закона си го изисква. Така че осчетоводявате договора.
Трябва да си направите по формулата изчисления, дали ще се обложите или не,зависи от печалбата очакваната, приходите от лихви, разходите за лихви.
Да, при фирмен кредит се прилага режима на слабата капитализация, изключения правят само изброените в горния пост.
 В разходите за лихви не се включват разходите за:
1. лихви по финансов лизинг и банков кредит, освен когато страните по сделката са свързани лица или лизингът, съответно кредитът, е гарантиран или обезпечен от или е отпуснат по нареждане на свързано лице;
2. наказателни лихви за закъснели плащания и неустойки;
3. лихви, непризнати за данъчни цели на друго основание в закона;
4. (нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) лихви и други разходи по заеми, които съгласно счетоводното законодателство са капитализирани като част от стойността на актив.
 
Защото закона визира само банковите и лизинговите лихви.
Можем само да се досещаме защо е така, например, че на банките това им е дейността...
Не знам какви са критериите, но в някои случаи НОИ кореспондира направо с лечебното заведение, а лицето и фирмата биват само уведомявани. Така се спестяват излишните емоции на служителите във фирмите, вменено им да се занимават с администриране на болнични.
По бързо да довеждат до край електронното подаване на болничните си пожелаваме.
Всяка година давам инфо на трудовата медицина за болничните, в дневника описвам и диагнозата по МКБ. Те си правят така по лесно анализа на заболеваемостта. Освен другите неща като предпазно и работно облекло, замервания и тем подобни. Въпрос на договорености. Всичколог не съм  :smile1:
А лихвите автоматично ли се "нулират", или и за тях трябва да се впише?

Съвсем резонен въпрос, във възражението няма текст за лихвите и следва да си го добавяме.Преди да публикуват бланката ни съветваха изрично да пишем и за лихвите.
Ако са ви го върнали официално, следва наново да изготвите придружително писмо и файл от програмата на НОИ. Приложете и констатацията на ЛКК.
Щом е на патент значи е ЕТ-пишете че е фирма все пак. И не е регната по ДДС. Тогава имате избор как да осъществявате счетоводната отчетност.

Едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за предходния отчетен период не надхвърля 50 000 лв., могат да отчитат и представят дейността си посредством воденето на специфични регистри - книги, чрез които се определя вярно и честно финансовият резултат за отчетния период.

И ако все пак решите двустранно да я водите, не пречи, но следва да вземете предвид всички напрупани печалби и загуби от минали години, наличностите по инвентаризационен опис от миналата година на материалните запаси и ДМА, вземанията и задълженията аналитично, наличност в банката, дължими данъци и осигуровки, задължения към работниците, заеми, субсидии,друг вид финансиране, сметка на собственика, разходи и приходи за бъдещи периоди към началото на годината.