Подкрепям казаното от gal4eto. Относно придобиването зависи какъв е активът. Ако е например е строителство то множеството фактури за закупени материали или извършени СМР не правят актива в степен на употреба, а самия Акт 16 и разрешението за ползване.
И още нещо - самият договор може ли да бъде изготвен без посочен размер на възнаграждението като за възнагражденията  се изготвят анекси.
Изобщо как практически, с какви документи да се оформи цялата процедура около ДУК...

Да, може със анекси да определяте възнаграждението. Самият договор е за управление какви са му задълженията и отговорностите, възнаграждението е една част от два реда , и е възможно да е описано , че ще се определя на някаква база или резултати, обвързано с изпълнение на задачи и така нататък.
Точно на това основание се позоваха онези, които искаха да си останат СОЛ, когато се опитаха да правят всички СОЛ на ДУ-че нямат договорени възнаграждения в ТР.
Добре би било да е с ваучери.
по ЗДДФЛ
Скрит текст :
Относно таксата по чл.35 ЗЕВИ правим протокол по коя фактура и тн. Особено беше и отпадането и към определена дата.
Относно 10%, за които ги подлъгаха да подпишат споразумения, смятам, че това не са вземания, които да чакат давностен срок за отписване. Имаме споразумение и на това основание съм ги сложила на разход.
Свързани лица ли сте с ФЛ наемодател? Ако да, то при варианта който предлагате е възможно да се приложи чл.15 ЗКПО
Скрит текст :

А и да не сте свързани лица, вижте чл.16 особено ал.2 точка 2
Скрит текст :
Ако не направите корекции на минали години по чл.75 за счетоводни грешки, да, нямате право на разход за 2012 и 2013. Сумите големи ли са?
ДВПТСПО се дължи независимо дали е уговорено в ТД. Точно на това наблягат в последните си проверки ИТ, държат да е вписан точния процент, дори настояват и за сумата в лв.
Относно ВПРЗ, там следва да са вписани критериите за сходните професии за признаване на стаж.
Абсолютно верно, аз бих оставила така нещата и от следващия месец бих го осигурявала само здравно, но зависи какво иска СОЛ?
При всички случаи е добре да се подаде сега. Миналата година подадохме за такава дейност, още не са дошли, макар да твърдяха, че си имали специалисти, които щели да ни посетят и тогава да бъдем вписани.Напомнихте ми да проверя как стоят нещата сега...нещо полезно.
Следвало е да бъде начисляван наемът и да остава като неплатен в разчетни сметки. А по силата на чл.42 от ЗКПО с този разход да бъде увеличаван ФР.
Скрит текст :

И по силата на ал.3 от същия член:
(3) Непризнатите разходи по ал. 1 се признават за данъчни цели в годината, през която доходът е изплатен, до размера на изплатения доход.
И в самото ОКД5 си има възможност пенсионерът да поиска да бъде осигуряван.
Ако и с трудовите договори сте изпуснали срока за регистрация, поне впишете съгласието на работника за предоставяне на личните му данни за обработка.
 https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=635
 :hmmm: На кого ли не се е случвало?

При мен грешката беше 60000 лв на нерегистрирана по ДДС фирма. Ходих на место в НАП да питам сега какво да правим, след като при тях оборота ще надскочи оборота за регистрация по ДДС. Отговорът беше: И да се активира някой за проверка/което е малко вероятно/, като дойде и види сторно бележката за грешката ще я констатира и това е.
Следва до 31 януари 2015 г. да подадете декларация по чл.55 и да платите данъка.
Проверете отговаряте ли на условията на чл.74 и чл.75 от ЗДДС.


Скрит текст :

Ако през някой от 12 следващи месеца включите описа и се получи ддс за възстановяване, което не може в следващите два месеца да погасите, ще си  поискате да ви възстановят ефективно разликата. В края на краищата върху тези стоки все някога ще дължите ддс при продажбата им, защо да не си ползвате ДДС сега с правото на чл.74?
Грешка 88004 е по принцип несъвпадение на файла със описанието на файловия формат. При вас се обръща внимание върху "Дублиран символ за край на файл или файл който не е текстов!". Няма как да се разбере какъв не текстов файл сте формирали, но по отношение на символа за край на файла може да проверите дали завършва със:
Ако ползвате програмата на НАП
-ако е DOS- WHI2000
-ако е Windows-DHI2000,
Ако ползвате програми ТРЗ, то обикновено завършва файла с булстата на фирмата продала ви ТРЗ програмата.
От сайта на НОИ:
"До края на 2015 г. трябва да завърши и вторият етап от електронизирането на процеса - разработване и внедряване на информационна система, чрез която работодателите да могат да подават данните и документите по електронен път."

Това означава ли, че пак ще носим на ръка приложение 15? И с какво тогава ни облекчават?
На въпрос зададен на служител на НОИ, защо им е това приложение 15 след като имат регистър ?
Отговор: Регистърът е от 1997 г и ако лицето преди тази дата е имал 6 месеца стаж и след това не е работил, как да разберем че има право на обезщетение по представен болничен лист?
Така, че "разходките" до НОИ за нас остават за сега....
http://www.nap.bg/page?id=272

Ръководство за употреба на електронните услуги на информационна система "Контрол"
21 Август 2014
Публикувано е ръководство за употреба на електронните услуги на информационна система "Контрол", което представлява указание за употреба за крайните потребители на е-услугите на системата.

Ръководство за употреба на електронните услуги на информационна система "Контрол"

Рубрика Оперативни програми/ Проект 1

 

Създаден на: 21.08.2014
Затвори

Всичко това във връзка с новите 4 електронни услуги на НАП.

•   Връчване и предоставяне на документи в рамките на контролни производства.
•   Подаване на документи в рамките на контролни производства.
•   Справка относно приключилите и текущи контролни производства.
•   Справка за връчените/получените от НАП документи и подадените към НАП документи в рамките на контролни производства по ИС „Контрол”.
Осчетоводявам си фактурата 100%, както си е издадена. Плащането е последващо действие, може да платя до 10 дни, а може и да не платя. И ако все пак платя то тогава тия 2% са приход за мен и разход за доставчика. Ако обаче съм направила авансово плащане, доставчикът ми вписва във фактурата отстъпката и си осчетоводявам както обикновено.
Бери, 01 в този случай. Не забравяйте да начислите допълнителни възнаграждения за работа през празничните дни, и ако се работи и през нощта-за нощни.