Да, навреме припомняне. Но като се има в предвид, че този собственик е единствен собственик на капитала и че е теглил кредит, много по лесно ще е да преведе парите по банков път направо от кредитната си сметка в сметката на фирмата.
Какво бих направила аз при този вариант. Бих завела в 2013 г тази фактура като отразя този акумулатор в сметка Материали на склад 302/498 със данъчната основа. Все едно акумулатора не е поставен на автомобила. През 2014 с едно искане да се изпише от склада този акумулатор, защото вече е поставен на автомобила. 601/302.
Относно ДДС през 2014 се вземат статиите Дт 498-данъчна основа
                                                                         Дт 4531 с ДДС
                                                                              Кт 401 доставчик
Идеята ми е да си осчетоводите този разход в 2013 година като разход за бъдещи периоди, така няма да променя финансовия резултат, а и щом е с такива малки суми няма да промени и цифрите по годишния отчет, където са в хил.лв.
Относно ДДС сте наясно, че може да го ползвате и през тази година.
Относно разхода, дали е възможно да се третира като разход за бъдещи периоди?
Да, bobo, но за да си избере кои три са най-изгодни, трябва да има от всякъде дохода.
Може и Общото събрание да вземе решение за допълнителни парични вноски по член 134 от Търговския закон, където МОЖЕ да бъдат уговорени лихви.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИЧНИ ВНОСКИ

Чл. 134. (1) По решение на общото събрание за покриване на загуби и при временна необходимост от парични средства съдружниците могат да бъдат задължени да направят допълнителни парични вноски за определен срок. Допълнителните вноски са съразмерни на дяловете в капитала, ако не е предвидено друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Съдружник, който не е гласувал за решението по ал. 1, има право да прекрати участието си в дружеството съгласно чл. 125, ал. 2 и 3. Това право може да бъде упражнено в срок един месец от събранието - за съдружниците, които са присъствали или са били редовно поканени, или от уведомлението - за всички останали съдружници.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Допълнителните вноски не се отразяват в капитала на дружеството. За тях може да се уговори дружеството да плаща лихви. За връщането на допълнителни парични вноски чл. 73в не се прилага.
Добре би било да си направите анализ от къде идва този "излишък". При моя колежка се беше получило така: обърнала цифри в декларация 6, а внесла правилните суми. След анализ си направи корекция на декларация 6 и нещата дойдоха на место в единната сметка.
Нематериални активи - установими нефинансови ресурси, придобити и контролирани от предприятието, които:

а) нямат физическа субстанция, въпреки че:

- могат да се съдържат във физическа субстанция, или

- носителят им може да има физическа субстанция;

б) са със съществено значение при употребата им;

в) от използването им се очаква икономическа изгода.
Мисля, че отговаря на изискванията на СС 38.
Имам такова сертифициране по Европейски програми за придобиване на ДМА. Дори  проверяващи от М-вото потърсиха сертифицирането дали съм го завела като НДА.
Правих го и затова го споделих, но най-напред е добре лицето да огледа годините и да посочи кои от тях иска помесечна информация, за да се спести време. И тъй като в УП е по години на всеки ред, то тази инфо помечна му се дава на отделен лист.
Да, присъщ разход за производството, с право на данъчен кредит.
Възможно е да му се издадат болнични до решението на комисията, но не се знае предварително. За да е защитен трудово е редно да си пусне някаква отпуска, пък ако му издадат болничен, ще се коригират данните по декларация 1 и 6.
Одадих се в НОИ казаха да издам УП-то разбито по години но започващо от 01.01.1982 - 31.12.1996г. , за да може лицето да прецени кой години да посочи при документите за пенсиониране ...... какво ме чака

Да не говорим, че лицето може да поиска и помесечно за да прецени от кой месец в коя година да посочи  :smile1:
Видяхте в материала на НАП какви са санкциите, това са последствията за неподадени декларации, а щом сте си внасяли данъка, то лихви няма да има. За 2014 вече сте изтървали срока за първо тримесечие, имате вариант или да отидете на место да внесете такава декларация или да обедините двете тримесечия с една декларация, не че е правилно, но....
С новата фамилия, от полицията издават бележка, с която да си вземете новата лична карта- носете го при подаването на ОКД5.
И относно правото на ползване на данъчен кредит

Право на приспадане на данъчен кредит за налични активи и получени услуги преди датата на регистрация

Чл. 74. (1) Регистрирано лице по чл. 96, 97, 98, чл. 100, ал. 1 и 3, чл. 102 или 132 има право на приспадане на данъчен кредит за закупените или придобитите по друг начин или внесените активи по смисъла на Закона за счетоводството преди датата на регистрацията му по този закон, които са налични към датата на регистрацията.
(2) Правото по ал. 1 възниква само за наличните активи към датата на регистрация, за които са налице едновременно следните условия:
1. налице са изискванията на чл. 69 и 71;
2. доставчикът е регистрирано по закона лице към датата на издаване на данъчния документ и доставката е била облагаема към тази дата;
3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) регистрационният опис по образец на наличните активи е съставен към датата на регистрация по този закон и подаден не по-късно от 45 дни от датата на регистрация;
4. активите са придобити от лицето до 5 години, а за недвижими вещи - до 20 години, преди датата на регистрация по този закон.
(3) Регистрираното лице по ал. 1 има право на приспадане на данъчен кредит и за получените услуги преди датата на регистрацията му по този закон, когато са налице едновременно следните условия:
1. услугите са пряко свързани с регистрацията на лицето по реда на Търговския закон;
2. услугите са получени не по-рано от един месец преди регистрацията на лицето по Търговския закон;
3. лицето е подало заявление за регистрация по този закон в 30-дневен срок от вписването му в регистъра по чл. 82 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
4. за получените услуги лицето притежава фактура по чл. 71, т. 1;
5. доставчикът на услугата е регистрирано по закона лице към датата на издаване на данъчния документ и доставката е била облагаема към тази дата;
6. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) регистрационният опис по образец за получените услуги е съставен към датата на регистрация по този закон и е подаден не по-късно от 45 дни от датата на регистрация.
" В техническите им характеристики пише КОМБИНИРАН РАЗХОД, което аз разбирам разход на газ при комбиниран пробег - градско/извънградско. "
Няма се в предвид градско/извънградско, а това че пали на бензин, а се движи на газ. Варианта с бензина е дала delphine, а за газта ще трябва да си изградите норми за разхода на гориво.
Колежката искаше да знае минималния праг, заради изчисляването на осигуровките за сметка на работодателя за първите три дни. Има случаи, в които се плаща под прага, но осигуровките се дължат на него. Щом при вас се една и съща сума, няма отклонения.
Ако сте с КЕП в справката за извършени плащания, преведени по сметката на НАП и погасени задължения с тях , в колона 4 има "остатък от платена сума"-там може да видите надвнесените суми. Ако те са с произход преди 2014, то най отгоре където пише 2014, кликнете за да изберете архив 2013 и след това може да избирате периоди до началото на 2008.