чл.48 от ЗДДФЛ касае годишната декларация на лицето, а преизчислението на данъка по трудово правоотношение е в чл.49.
За какво закръгление на служебните бележки говорите?
От многото ситуации, при които трябва да реагираме, най напред трябва да проверим:
1. При операции/сделки над 30 хил лв по банков път и над 10хил лв в брой - да попълнят собствениците приложение 1 за произхода на парите, което се съхранява в докуметите на фирмата.
2.При операции/сделки над 30 хил лв в брой трябва да се попълни приложение 3 и до 15 на следващия месец да се изпрати в ДАНС.
Другото до курса не съм светнала :icon_idea:
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
Дирекция "Данъчна политика"

Г-жа Тотка Василева Георгиева
Ул. Драган Цанков 20, вх. В, ет. 2
Гр. Русе п.к. 7000

На Наш №: 94-00-758 от 22.04.2010 г.

Относно: Подаване на отчети за предприятие без дейност

Уважаеми г-жо Георгиева,

Във връзка с Вашето запитване и при допускане, че поставеният въпрос касае предприятия, прилагащи като счетоводна база Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия, изразяваме принципно становище, както следва:

Законът за счетоводството (ЗСч), в частност разпоредбата на чл.4, ал.1, т.2 от същия, регламентира прилагането на принципа на действащото предприятие, в случаите когато предприятието не възнамерява и/или няма необходимост да ликвидира или значително да намали обема на своята дейност. В противен случай при изготвянето на финансовите отчети следва да се приложи ликвидационна или друга подобна счетоводна база. В този смисъл за финансовите отчети на предприятията, които не са действащи, съществува хипотеза да не е налице счетоводна информация, въз основа на която да се изготви финансов отчет, подлежащ на обявяване в Търговския регистър.

Разпоредбата на т.11.4 от Счетоводен стандарт 1 (СС1) „Представяне на финансовите отчети", регламентира, че предприятието не следва да посочва в своите годишни финансови отчети тези раздели, групи и статии, за които липсва информация за предходния и текущия отчетен период. Тази разпоредба се прилага обвързано с т. 15.2 от СС1, съгласно която счетоводният баланс се съставя на основата на информацията за салдата от счетоводните сметки към датата на финансовия отчет. Предвид това, считаме, че в случаите когато по счетоводните сметки няма записвания или същите са нулеви, то няма законово основание за съставяне на „нулев" счетоводен баланс.

В хипотезата на чл.32, ал.З от ЗСч съдържа възможност годишните финансови отчети на едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за текущата година не надвишава 100 000 лв., да се състоят само от отчет за приходите и разходите. В случаите когато тези предприятия не са извършвали дейност (не са отчели приходи, разходи, печалби и загуби) за текущата и предходната година е налице законова хипотеза за отсъствие на годишен финансов отчет, респективно е налице и хипотеза за непубликуване на същия смисъла на чл.40, ал. 1, т. 1 от ЗСч.

Директор: Людмила Петкова




Забележка от мен:


Посоченият текст е тълкуване на закона от един данъчен служител. Като дойде ред за глобите се надявам точно тя да ги раздава...
... ама надали.
Ако разпределиш 15000 лв дивидент, ще удържиш данък 750 лв и ще платиш на собственика 14250 лв-така че сумата пада под ограничението.
За да разпределиш цялата печалба за 2007 година, следва да проследиш решенията на общото събрание за следващите години, как ще се покрие тази загуба.Най-често решенията са за сметка на натрупана печалба от минали години. В този случай следва от печалбата 2007 да извадиш суми загуби от последващи решения на общото събрание и тогава ще имаш по малка сума за разпределение. :icon_idea:
Пет години е давностния срок. Наскоро си поисках надвнесен корпоративен данък, наистина направиха ми проверка, на цялата история на данъка, на оборотните ведомости за целия период, поискаха ми платежните, провериха ми приходите, разчетите, касовия апарат, касата,проверката беше затормозяваща, за всяка сумичка питаха питаха, но накрая го възстановиха. Така, че ако за пет години не можете да погасите надвнесения данък с данъка за внасяне, по добре си го поискайте. В ДОПК е коментиран давностен срок, но за вземанията на държавата, според експерт счетоводители пък давностния срок се продължава с всяка година, ако приспадам от този данък, но от НАП ме посъветваха да си го поискам, да не чакам последния срок.Писах по форумите, питах по курсовете , но до окончателен отговор не стигнах.