С подаването от лицето на ГДД по чл.50 ЗДДФЛ ще се направи изравняването.
Календарни дни :)
Няма прпоблем да се внася върху по-голям от минималния осигурителен доход, важното е в края на годината при подаване на ГДД да се декларира действително този по-висок доход . В този случай и осигурителната книжка на лицето ще се завери на избрания по-висок осигурителен доход. Ако обаче не " защити " този по-висок доход осигурителната книжка ще се завери, както е писала и Алфа на минималния ОД.

 :thumbup: Ако лицето може да си прогнозира приходите през годината действително не е проблем да се осигурява на повече от МОД .
Но има случай ,в който без да се реализират никакви приходи като СОЛ през годината или се декларират суми който са под 5040лв /12х420лв/  се внасят осигуровки върху по-голям от минималния осигурителен доход и се очаква,че с него ще се завери Осигурителата книжка ,което не е така.

Или прогнозираш правилно или внасяш на МОД и ако се налага след това изравняваш .
Когато самоосигуряващото се лице е внасяло осигурителни вноски авансово върху месечен осигурителен доход, в по-голям размер от минималния, а средномесечният му осигурителен доход, определен на база доходите, декларирани в съответните приложения на ГДД, е под минималния осигурителен доход, окончателният размер на месечния осигурителен доход е равен на минималния. Минимален остава годишният осигурителен доход и в случаите като този, когато не се подава годишна данъчна декларация по ЗДДФЛ, поради това, че самоосигуряващото се лице не е получило облагаеми доходи от трудова дейност по чл. 4 от КСО, върху които да се дължат изравнителни вноски съгласно чл. 6, ал. 8 от КСО.

Вижте хубаво според деклариранире доходи в коя графа попадате , то не е само до избор на лицето.
И защо се осигурява този СОЛ на 700лева след като максимума за СОЛ е 550лв / по горната таблица/ ?
След попълването на ГДД по чл.50 с реализирания доход от личния труд през годината ще се види вече през 2014г. върху какъв осигурителен доход ще се осигурява.

Тази година е така :

2. минималният размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2013 год. зависи от окончателния им доход от дейността като самоосигуряващи се лица за 2011 год. (деклариран към 30.04.2012 год.), както следва:

• до 5400 лв. - 420 лв.;
• от 5400,01 лв. до 6500 лв. - 450 лв.;
• от 6500,01 лв. до 7500 лв. - 500 лв.;
• над 7500 лв. - 550 лв.
Фирма, със постоянен адрес в  ЕС, иска да наеме офис в България. Въпросът ми е: - Във фактурата за наема фирмата Наемодател, регистрирана по ДДС, трябва ли да начислява ДДС? Ако не, на какво основание няма да начислява ДДС на фирмата Наемател? Благодаря предварително за отговора!

Чл.21 ал.4 от ЗДДС - мястото на изпълнение на услуги свързани с недвижим имат е там където се намира имота  т.е във Вашия случай в България и фирмата наемодател трябва да начили 20% ддс в издадената за наема фактура.
Начисляване и отчитане на амортизацията
6.1. Начисляването на амортизацията започва от месеца, следващ месеца, в който амортизируемият актив е придобит или въведен в употреба.

Чл. 58. (1) (Доп. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Начисляването на данъчна амортизация започва от началото на месеца, в който данъчният амортизируем актив е въведен в експлоатация или от началото на следващия месец. Датата на въвеждане в експлоатация следва да е документално обоснована.

 И според мен от 01.04 спокойно може да започне на си се начислява амортизация за този актив .
Ако тези приходи са извършени от фирмата , във връзка с икономическата й дейност и се приеме , че той е полагал личен труд във връзка с тези приходи , ще е налице и осигуряване на самоосигуряващо се лице , т.е и на двете основания - и по ДУК и като СОЛ.
Да върху по-голямото от двете се начисляват осигурителните вноски - МОД или Брутна заплата.
Да я преназначите на безсрочен ТД ли ?
Здравейте,

Преди няколко месеца тази година прекъснах дейност като самоосигуряващо лице и подадох съответната декларация в НАП. От 1.10. искам да се осигурявам по договор за управление и контрол.
Трябва ли да подам декларация, че възобновявам дейност като самоосигуряващо лице?
След като няма да се осигурявате като самоосигуряващо се лице няма да подавате декларация в НАП за възобновяване на дейността . От Декларация 1 , която се подава задължително със съответния код ще се вди , че вече се осигурявате по ДУК или върху МОД за съответната Ви дейност или върху определенито Ви възнаграждение/ върху по-голямото от двете/.
чл.22 от ДОПК
(6) Срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ деня, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния му ден.
(7) Когато срокът изтича в неприсъствен ден, този ден не се брои и срокът изтича в следващия след него присъствен ден.

В понеделник е последния ден от срока и може да подадете уведомление тогава .
Декларация 1 и 6 подавате до 25.10 , в същия срок плащате и дължимите осигуровки. Декларация по чл.55 ЗДДФЛ за трето тримесечие се подава до 31.10.2013г. в същия срок се плаща и декларирания в нея удържан данък по този ГД.
 Прекратявате ДУК с анекс, след което ще си попълните декларация ОкД-5 на  СОЛ и ще я подадете в НАП . Срока за подаването й е 7-дневен.
Тогава да ,  Д1 с код вид осигурен 12 се подава по Булстата, чрез което СОЛ се осигурява. Д1 с код 90 се подава, ако СОЛ-съдружик е положил труд в дружество, различно от това, чрез което се осигурява, като тази Д1 съдържа данни само за данъка - т.31, 31а, 32 и 33
Д1 на СОЛ не трябва ли да е с код 12 ?
Здравейте, имахме хора, които работеха на ГД за периода 15,07-15,08.2013г. В Понеделник-23,09,2013 им изплатих сумите. Осигуровките до кога трябва да им внеса и съответно да подам Д1 и Д6. Мисля, че до 25,10,2013 трябва да внеса и подам, но не съм сигурен. Благодаря.

Да , до 25.10 подавате Д1 и Д6 за гражданския договор . Декларация по чл.55 също подавате до 31.10.2013г. за удържания данък през трето тримесечие .