Следва ли да се удържа здравно осигурителна вноска на лице в неплатен отпуск , което е започнало работа при друг работодател?

Разяснение Изх. № 92-00-4 от 16.03.2011 г. на НАП

Относно: Здравноосигурителни Вноски за Периодите на Неплатен Отпуск


В отговор на Ваше запитване, постъпило в Дирекция "ОУИ" … 09.03.2011 г., Ви уведомяваме за следното:
Съгласно изложената фактическа обстановка, служител при ……… е в неплатен отпуск – по негово желание. Същият е започнал работа по трудово правоотношение при друг работодател, който го осигурява здравно. Интересу-вате се, на какво основание лицето се освобождава от дължимите 16.80 лв. месечни здравни вноски, след като това не е изрично посочено в закона.
При така представената фактическа обстановка и с оглед разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, изразяваме следното становище:
Работодателят осигурява работника на основание чл. 40, ал. 1, т. 1 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) до момента на прекратяване на трудовото правоотношение с него. Когато работник или служител през месеца работи по основен трудов договор и има сключен втори (допълнителен) трудов договор със същия или с друг работодател, той подлежи на осигуряване и по двата трудови договора върху сбора от осигурителните доходи, и в предвидените за тях срокове по реда, определен в чл. 4а, ал. 6 и чл. 6, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване (чл. 40, ал. 1, т. 6 от ЗЗО - изм. ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.).
На лицата, които през месеца работят по основно трудово правоотношение и по втори или допълнителен трудов договор, месечният осигурителен доход по двете трудови правоотношения не трябва да надхвърля максималния месечен размер на осигурителния доход, който от 01.01.2009 г. е определен на 2000 лв. Когато лицето работи по допълнителен или втори трудов договор, или без трудово правоотношение, при изплащане на възнаграждението декларира сумата, върху която са направени осигурителни вноски по всеки един от договорите (чл. 4 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски). При определяне на месечния осигурителен доход, върху който се внасят здравноосигурителни вноски по всеки от договорите, трябва да се спазва следната поредност на доходите:
- брутно трудово възнаграждение;
- изплатени суми от средствата за социални разходи;
- парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност, раждане или отглеждане на малко дете;
- доход, върху който се дължат вноски за времето на неплатен отпуск.
Здравноосигурителните вноски за периодите на неплатен отпуск се внасят по реда на чл. 40, ал. 1, т. 1, буква "б" (доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 02.01.2010 г.) от ЗЗО, който гласи следното:
"За лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване; вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете по реда на чл. 165, ал. 1 и чл. 167а от Кодекса на труда или поради производствена необходимост и престой; вноската се внася чрез съответното предприятие или организация до края на месеца, следващ този, за който се отнася".
От цитираната разпоредба следва, че за периодите на неплатен отпуск определящо за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски по този ред е лицето да не подлежи на осигуряване на някое от другите основания, предвидени в закона. Такива основания могат да бъдат упражняването на трудова дейност и/или получаването на доходи съгласно чл. 40, ал. 1 от ЗЗО - по трудови правоотношения, служебни правоотношения, правоотношения, възникнали на основание специални закони, договори за управление и контрол на търговски дружества, еднолични търговци и неперсонифицирани дружества, изборни длъжности, упражняване на свободна професия или занаятчийска дейност, извършване на дейност като едноличен търговец, собственик или съдружник в търговско дружество, физическо лице - член на неперсонифицирано дружество, морско лице, работа без трудово правоотношение, получаване на пенсия от държавното обществено осигуряване, обезщетение за безработица и др.
Обстоятелството, че лицето е осигурено на друго основание по трудово правоотношение със същия или с друг работодател, или липсата на друг доход, върху който да се внасят здравноосигурителни вноски, следва да се декларира пред работодателя, който е разрешил ползването на неплатения отпуск.
На основание чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) осигурителите периодично представят в Националната агенция за приходите данни за осигурителния доход, осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, Учителския пенсионен фонд, здравното осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", дните в осигуряване и облагаемия доход по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - поотделно за всяко лице, подлежащо на осигуряване. Съгласно посочената разпоредба осигурителите са задължени да подават данни с декларация образец № 1 "Данни за осигуреното лице" и за времето, през което работещите по трудови правоотношения лица се намират в законоустановен неплатен отпуск.
В случая, осигуряването на Вашия служител по реда на чл. 40, ал. 1, т. 1 от ЗЗО – по трудово правоотношение с друг работодател, е достатъчно основание, за да отпадне задължението за внасяне на здравнооосигурителни вноски за периода на неплатения отпуск, ползван по основния трудов договор. Независимо, че за посочения период здравноосигурителни вноски от основния работодател …… не се дължат, следва да подавате данни с декларация образец № 1 за периода на неплатения отпуск, който се зачита за осигурителен стаж. При попълване на декларацията дните в неплатен отпуск, които се зачитат за осигурителен стаж (до 30 работни дни през една календарна година – чл. 9, ал. 2, т. 3 от КСО) следва да отразите в т. 16.4 "Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж", в т. 15 "Ден, в който осигуряването е прекратено" трябва да се посочи последният ден в осигуряване, а полетата на т. 27 "Доход, върху който се дължат вноски само за здравно осигуряване" и т. 28 – процент осигурителни вноски за здравно осигуряване върху сумата в т. 27 не се попълват.
Декларация образец № 1 за времето след 30-я работен ден в неплатен отпуск, който не се зачита за осигурителен стаж по смисъла на КСО, се подава, когато лицето не е осигурено на друго основание и работодателят следва да го осигурява здравно по реда на чл. 40, ал. 1, т. 1, буква "б" от ЗЗО. В тази хипотеза в полето на т. 12 "Вид осигурен" се попълва код 28 – за лица, които внасят само здравноосигурителни вноски. В този случай се попълват полетата на точки 2, 3, 4, 5 (5.1, 5.2, 5.3), 6 7, 13, 14, 27 и 28 от декларацията.
Във Вашия случай, доколкото посочвате, че лицето е осигурено здравно от друг работодател, декларация образец № 1 за неплатения отпуск след 30-я работен ден не следва да подавате, тъй като за това време здравноосигурителни вноски по реда на чл. 40, ал. 1, т. 1, буква "б" от ЗЗО не се дължат. Данните за здравното осигуряване на лицето за целия период на неплатения отпуск, включително този, който не се зачита за осигурителен стаж, ще постъпват в информационната система на НАП чрез декларация образец № 1, която е задължен да подава другият работодател съгласно чл. 5, ал. 4 от КСО във връзка с чл. 40, ал. 1, т. 1 от ЗЗО – на база изплащаното от него трудово възнаграждение.
Някой скоро да е заверявал Осигурителна книжка?
Интересува ме конкретно септември.
По инструкции и експерти казват колона 10 да се попълва, а ревизор ме връща да я трия.


Да , вчера  :smile1: Заверявала съм и с попълнена колона 10 и без нея . Какъв точно е проблема? Каква е причината , поради която Ви карат да триете колона 10?

Може да прегледате и това указание с примери за попълване на осигурителна книжка http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/catalogs_menu/catalogs.php?0.view.53.0.2
Щом си минала проверка , не се бутай между шамарите :)
Хвърлете око на това решение на съда ;

Скрит текст :
когато лицето е осигурено на  ТД и получава ГД под една мин РЗ-150.00 лв. пак ли се удържат осигуровки

Да , защото е осигурено на друго основание.
За Д1 да , продължавате с код 12 , а за ОкД-5 лично аз бих подала , за да имам черно на бяло, че съм декларирала съответната промяна , защото тези устни указания после никой ги няма за нищо.
Продаваме стока на германска фирма. Клиентите си купуват стоките от нашия магазин в България. Това ВОД ли е и какво трябва да се впише като текст във фактурата ?

За да имате ВОД :

Чл. 13. (1) Вътреобщностно придобиване е придобиването на правото на собственост върху стока, както и фактическото получаване на стока в случаите по чл. 6, ал. 2, която се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.
(2) За вътреобщностно придобиване се смята и придобиването на ново превозно средство, което се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, независимо дали доставчикът е данъчно задължено лице за целите на ДДС в друга държава членка.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) За възмездно вътреобщностно придобиване се смята и получаването на стоки на територията на страната от данъчно задължено лице, които ще се използват за целите на неговата икономическа дейност, когато стоките са изпратени или транспортирани от или за негова сметка от територията на друга държава членка, в която лицето е регистрирано за целите на ДДС и където стоките са произведени, извлечени, обработени, закупени, придобити или внесени от него в рамките на неговата икономическа дейност.


Ако имате ВОД :

Документи, удостоверяващи извършването на вътреобщностна доставка на стоки Чл. 45. За доказване на вътреобщностна доставка на стоки доставчикът следва да разполага със следните документи: 1. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2006 г.) документ за доставката: а) фактура за доставката, в която, когато получателят е регистриран за целите на ДДС в друга държава членка, се посочва идентификационният номер по ДДС на получателя, издаден от държава членка, под който номер му е извършена доставката; б) протокол по чл. 117, ал. 2 от закона - в случаите на вътреобщностна доставка по чл. 7, ал. 4 от закона; в) документ по чл. 168, ал. 8 от закона - когато доставчикът е физическо лице, което не е едноличен търговец и не е регистрирано по закона; 2. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) документи, доказващи изпращането или транспортирането на стоките от територията на страната до територията на друга държава членка: а) (доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., в сила от 01.02.2011 г.) транспортен документ или писмено потвърждение от получателя или упълномощено от него лице, удостоверяващи, че стоките са получени на територията на друга държава членка - в случаите, когато транспортът е извършен от получателя или от трето лице за сметка на получателя; в писменото потвърждение се посочват дата и място на получаване, вид и количество на стоката, вид, марка и регистрационен номер на превозното средство, с което е извършен транспортът, име на лицето, предало стоките; б) транспортен документ, удостоверяващ, че стоките са получени на територията на друга държава членка - когато транспортът е извършен от доставчика или от трето лице за сметка на доставчика.

Във фактурата посочвате :  чл. 53 (1) ,  за вътреобщностна доставка на стоки; във фактурата/известието като основание за неначисляване на данък се вписва „обратно начисляване“, както и съответната разпоредба от закона.“
На немски ДДС номера им се казва USt-IdNr. , това търсете .
Много моля за помощ, изпратих на ДАНС правилата за предотвратяване прането на пари, но ми ги върнаха, защото не отговаряли на условията. Ако някой има приети правила ще бъда много благодарна да ми ги изпрати на
Скрит текст :


Използвайте тези правила http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1562.msg4417.html#msg4417

При мен бяха приети без възражения :)
Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ “ПРАВНА”
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ “ПЕНСИИ”
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ “ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ”

Изх. № 91-01-163/24.06.2005 г.

Относно: прилагането на чл. 10 от КСО във връзка с чл. 94, ал. 1 от КСО по отношение на управители на търговски дружества

За уеднаквяване практиката при отпускане на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст на лица – управители на търговски дружества, даваме следните указания:
Едно от условията за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст е прекратяване на осигуряването на лицето. Съгласно чл. 10 от КСО, осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 и продължава до прекратяването й.
Съгласно текстовете на чл. 140, ал. 4 и чл. 231, ал. 4 от Търговския закон, решенията за избор и освобождаване на управител на ООД и АД, респ. ЕООД и ЕАД, пораждат действие след вписването им в търговския регистър. Едва тогава лицето престава да притежава качеството “управител”. За целите на общественото осигуряване обаче това обстоятелство е неотносимо. Важен в случая е моментът на прекратяване на осигуряването, който е различен от момента, от който лицето загубва качеството си на управител.
Предвид гореизложеното считаме, че:
1. За дата на прекратяване на осигуряването на лице – управител на ООД, следва да се приеме датата на решението на Общото събрание на дружеството, с което се прекратяват правомощията му на управител. Въз основа на това решение договорните правоотношения се прекратяват и възнаграждение не следва да бъде изплащано занапред. В периода между датата на решението на Общото събрание и датата на вписване на решението за прекратяване правомощията на управителя в търговския регистър, лицето не следва да полага труд. Ако управителят е и съдружник в дружеството, той подава и декларация, че няма да упражнява дейност с личен труд в дружеството, за да има реално прекратяване на осигуряването. За дата на прекратяване на осигуряването ще се приеме датата, на която е отпаднало и последното основание за осигуряване. В този случай е необходимо това лице да представи в териториалното поделение на НОИ решение за прекратяване на правомощията му като управител, декларация за неупражняване на дейност и решение за обстоятелството, че дружеството ще се управлява от друго лице – напр. решение на ОС на дружеството или договор с друг управител /прокурист/.
2. Собственикът на ЕООД, който е и управител на дружеството, се осигурява на основание чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО, когато получава възнаграждение за тази си дейност. В този случай прекратяване на осигуряването ще е налице, ако е сключил договор с друго лице, което да изпълнява функциите на управител и е представил декларация за неупражняване на дейност.
3. За дата на прекратяване на осигуряването на прокурист следва да се приеме датата, на която е прекратен трудовият или гражданският му договор. Важното в случая е същият да е прекратил упражняването на дейност като прокурист, а това се доказва с представяне в ТП на НОИ на доказателства относно прекратяване на договора за прокура и наличие на такъв договор с друго лице, което ще управлява търговското дружество. Датата на прекратяване на договора със стария прокурист и датата на назначаване на новия прокурист следва да съвпадат.
4. В случаите по т. 1 и т. 2 да се съобразява:
Ако собственикът на ЕООД, ЕАД или съдружникът в ООД, който е бил и управител, не е подавал декларация по реда на НООСЛБГРЧ за упражняване на дейност, той следва да представи в ТП на НОИ декларация в свободен текст за обстоятелството, че не упражнява дейност след датата на прекратяване на договора му.
Ако собственикът на ЕООД, ЕАД или съдружникът в ООД е подал в ТП на НОИ декларация по реда на НООСЛБГРЧ, че ще упражнява дейност, то необходимо е да бъде подадена нова декларация за прекратяване на дейността
Мене единствено остава да ме човърка ДУ, вписан в АП, в този случай. Не съм 100% сигурна НОИ как ги тълкува.

Въпрос: Има ли право на ПОБ лице, което е упражнявало дейност като управител на търговско дружество по договор за управление и контрол?

Отговор: Лицата, упражняващи дейност като изпълнители по договори за управление и контрол на търговски дружества са задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица. Ако за тях са изпълнени останалите законови изисквания, същите имат право на ПОБ.
Не . След пенсиониране лицето може да си подава колкото си иска нови УП-2  с нов базисен период , тъй че този  претекст с глобата е нелеп.
Клонът има ли отделен БУЛСТАТ, отделно юридическо лице ли е? Или просто имате офис в друг град, на който следите разходите и приходите?

Ако става въпрос за нов клон на дружеството в друго населено място :
ТЪРГОВСКИ ЗАКОН :

Чл. 17. (1) Всеки търговец може да открие клон извън населеното място, където се намира неговото седалище.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) Клонът се вписва в търговския регистър въз основа на писмено заявление, което съдържа:
1. седалище и предмет на дейност на клона;
2. данни за лицето, което управлява клона, и за обема на представителната му власт.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Към заявлението по ал. 2 се прилага и нотариално заверено съгласие с образец от подписа на лицето, което управлява клона.

Чл. 19. Клонът води търговски книги като самостоятелен търговец, без да съставя отделен баланс. Клоновете на юридически лица, които не са търговци по смисъла на този закон, и клоновете на чуждестранни лица съставят и баланс.

Отделно :
- фактурите  трябва да са с различни номера от тези на фирмата майка.
- отделен печат с клона фирма
- отделен касов апарат
- документи по ЗБУТ и т.н

Ако фирмата просто си е открила нов офис в друг град не виждам нищо по-различно от счетоводна гледна точна на това , ако фирмата си беше открила втори офис в същото населено място. Наемате офис , купувате касов апарат , за фактурите пак важи това за номерацията. Данъци и осигуровки продължават да се плащат по седалище на фирмата.
Най-добре ходете в НОИ и искайте заверка на осигурителната книжка на лицето и обясненте случая , пък те да преценят нещата и да Ви напишат предписание за корекция , ако е необходимо.
Има ли право на платен годишен отпуск лице, назначено за управител на фирма с договор за управление и контрол?
Кр. П., Варна
Управителят може да ползва платен отпуск, но това трябва да се уговори изрично в самия договор за управление и контрол. Този вид договор не е трудов и за него не важат правата на работниците и служителите по Кодекса на труда.
Отпуските на управител на фирма, назначен по договор за управление и контрол (ДУК), трябва да бъдат изрично уговорени в самия договор. Като отделни клаузи следва да бъдат предвидени предпоставките и механизмът, по който ще става ползването както на платен годишен отпуск, така и евентуално на други видове отпуски и социални придобивки, на които управителят има право.
Понятието “отпуск” е характерно само за трудовия договор. За да може управителят да бъде освободен от изпълнение на задълженията си по управляване на фирмата за даден период по каквито и да било причини (нека условно го наречем - за да ползва какъвто и да било отпуск), в договора следва да бъдат подробно и изчерпателно регламентирани редът и условията, при които лицето може да ползва дадения отпуск, както и механизъм на ползването му.
В договора следва изрично да се уговори и размерът на възнаграждението, което дружеството ще се ангажира да плаща на управителя по време на годишната почивка, ако такава бъде договорена. Важно е да се знае, че ползване на какъвто и да е отпуск по ДУК става на основание на самия договор, а не въз основа на трудовото законодателство, дори предпоставките и правилата за ползване на отпуските да са взаимствани и да съвпадат с предвиденото в Кодекса на труда.
Такъв договор се смята за сключен и само по силата на съдебно решение, в което съответното лице е посочено като управител - срещу заплащане на възнаграждение. Препоръчително е обаче в този случай да се състави и подпише подробен договор за управление и контрол, за да са ясно регулирани правата и задълженията на страните, включително правото на отпуск, начините на прекратяването на договора, както и отговорността при неизпълнение на задълженията по него от страна на възложителя или на изпълнителя.
Справка: чл. 9, чл. 20 и чл. 20а от Закона за задълженията и договорите
Всъщност мнението ти повтаря напълно това, което е изказано в посочената тема и особено цитирането на чл.54а КСО.  :smile1:

 :good: