Подавайте , аз подадох преди време редовна Д1  за 2 месеца от 2009г. по електронен път без проблем , глоба нямам засега от НАП :)


Това означава ли, че ако е нерегистрирано по ДДС ЮЛ или ФЛ - няма да се начислява, защото тотално се ошашках. Поне така излезе в този калкулатор или аз правилно не съм задала критериите
Това дали клиента Ви е регистриран по ДДС или не няма значение . От значение е дали клента Ви извършва икономическа дейност или не , това е критерият дали е ДЗЛ или е ДНЗЛ, като и едно физическо лице също може да е ДЗЛ , например да отдава имоти под наем , това също е вид икономическа дейност. Прочетете Регламент за изпълнение № 282/2011 на Съвета от 15.03.2011г
Здравейте при фактуриране на международен транспорт към трета страва при фактуриране за неначисляване на ДДС записвам чл.21, ал 2 от ЗДДС трябва ли да се пише и "обратно начисляване".
за трябва да запишете текста обратно начисляване
Първо кажете в кой член от ЗДДС попадат извършваните от Вас услуги.
ако не си платил осигуровките си трябвали да подаваш Декларация 1,порано беше кагото внесеш тогава подоваш Д1,дали има промяна

0т 01.01.2013г. дори и да не си е платил осигуровките СОЛ е длъжно до 25-то число на месеца да подаде Декларация 1
От справката за извършените плащания е малко вероятно да се ориентирате, то както се вижда и от НАП им е трудно да се ориентират......
Гледайте в Справката за задълженията всичко да си е наред и да не стой като неплатено, ако сте платили задължение.
Иначе си осчетоводете плащанията на осигуровките въз основа на платежните нареждания и банковото извлечение.
Винаги на работодателите това условие за сключен трудов договор и подадено уведомление го повтарям по няколко пъти. Не се чувствам виновна. Те сами си вземат решенията и си носят отговорността.
Подкрепям.
задайте скапираме 300dpi  и да е черно-бяло и ще се поберете с 4MB
Бихте ли ни посочили нормативно основание за това, че отдаването под наем на имущество примерно от ЕТ, Е / ООД не е извършване на дейност от страна на фирмата и не изисква осигуряване от собственика и или назначено по ДУ лице ?

 :thumbup:
1. Ако СОЛ полага личен труд в ЕООД-то / дава консултации във Вашия случай/ и няма ДУК или има ДУК, но в него няма вписано възнаграждение, се осигурява върху минимум 420лв. Ако СОЛ полага личен тръд / дава консултации/ и има ДУК в псисано възнаграждение, то ще трябва да се осигурява на 2 основания- само СОЛ на 420лв, защото полага личен труд и дава консултации и по ДУК на МОД за съответната икономическа дейност/ или върху възхаграждението ако е по-голямо от МОД/ . Има и трети вариянт - собственика на фирмата се осигурява само по ДУК като управител , а дейността на фирмата се извътршва от работници
.
2. За втория въпрос - договорът за наем ,който уптавителят е подписал се счита за упражняване на дейност, реализира се приход. Според мен е редно да подадете ОкД 5.
След като актива все още се ползва трябва да присъства в Счетоводния Ви амортизационен план, от Данъчния амортизационен план може да го отпишете след като данъчната му амортизация е начислена напълно.
Сумата на данъка се превежда по сметката за републикански данъци на ТД на НАП с код за вид плащане 111111 нали така  :blush:

Да , това е кода за вид плащане
Бихте ли ми отговорили какво става в следния случай. Искам да заверя в НОИ осигурит.книжка, но при попълването видях,че за 2009 г.са надвнесени 15 лв.повече, поради грешка в процентите.Не ми се занимава с възстановяване на сумата,ще заверят ли годината в НОИ при тази ситуация и какво се прави при това положение.

Имах подобен случая - СОЛ се осигурява на по-голяма сума отколкото трябва / не е правило годишно изравняване и не е подавало ГДД по ЗДДФЛ/ , при заверката на ОК от НОИ издадоха предписание за коригиране на Декларация 1 . Чак след корекцията завериха книжката на вярния осигурителен доход на лицето.
Право на парично обезщетение за безработица
Чл. 54а. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

След като е ЕТ е подала ОКД5 за зпочване на дейност , да подаде окд5 за прекъсване, за да има право на обезщетение за безработица.
Няма да има проблеми, дори и работодателят да не е внасял дължимите осигуровки за наетите лица при него , те са осигурени и могат да получават обезщетение
BG36 CREX 9260 3114 5494 01 – Транзитна сметка, обслужва Търговски регистър.
След като получател на транспортната услуга извършена от Вас е македонска фирма / ДЗЛ трябва да имате необходимото доказателства ,че действително е ДЗЛ/ мястото на изпълнение на доставката е там където фирмата получател е установила икономическата си дейност т.е Македония и не начислявате ддс , посочвате като основание чл.21 ал.2 във връзка с чл.22 ал.3 ЗДДС
Да следва да си плаща осигуровките за периода, в който е в болнични , защото не е осигурен за фонд Общо заболяване и майчинство.