То не се и казва счетоводна политика  , а приложение към ГФО :)
Данъчното третиране на разходите за ремонт по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ ГЛАВНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ
 
относно данъчното третиране на разходите за ремонт по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане
 

По принцип разходите за ремонт се делят на две категории 1. Разходи за ремонт, чрез които се възстановява състоянието на материални дълготрайни активи за нормалното им функциониране. Теоретично тези разходи са данъчно признати, когато са документално доказани и когато се отнасят за активи (собствени, наети или предоставени за ползване), които данъчнозадълженото лице използва, за да извършва стопанската си дейност.
2. Разходи за ремонт, водещи до увеличаване на очакваната икономическа изгода спрямо първоначално оценената стандартна ефективност на съществуващите активи. Данъчното третиране на тези разходи се определя в зависимост от това дали също се извършват за собствени или за наети активи. Когато се правят подобрения на собствени активи, направените разходи представляват амортизируем актив, който за данъчни цели се отнася към категорията на актива, за който се прави подобрението (§ 1, т. 56 от ДР на ЗКПО) и се амортизира с амортизационната норма за същата категория активи. В случай че се правят подобрения на наети или предоставени за ползване дълготрайни материални активи, същите се третират като дълготрайни нематериални активи, за които има правни ограничения за периода на ползване на актива (§ 1, т. 69 от ДР на ЗКПО) и се амортизират за данъчни цели с амортизационна норма съобразно срока на правното ограничение за ползване, но не по-висока от 25 на сто.
Следва да се има предвид, че разходите за ремонт или подобрения на активи, разгледани в т. 1 и 2, не биха били данъчно признати, когато е налице хипотезата на чл. 23, ал. 2, т. З от ЗКПО. Съгласно тази разпоредба финансовият резултат (счетоводната печалба/загуба) се увеличава с разходите, несвързани с дейността, удовлетворяващи частично или напълно лични потребности на съдружниците, акционерите, персонала, едноличните собственици, членовете на управителните и контролните органи и на трети лица, които не са с характер на социални и/или представителни разходи. В този смисъл, ако е налице хипотезата на цитираната разпоредба, с разходите за ремонт, разгледани в т. 1, и/или с разходите за данъчни амортизации по т. 2 следва да бъде увеличен финансовият резултат на данъчнозадълженото лице.
ГЛАВЕН ДАНЪЧЕН ДИРЕКТОР: (п) Н. Попов
И аз така ще направя. Неплатените задължения към доставчици към датата на попълване на декларацията.

да  :good:
И аз я имам тази декларация , мисля да попълня неплатените задължения към доставчици по фактури/договори.
Не е задължително разбира се , след като имате касов апарат . Ако желаете да имате и разплащания по банков път с Вашите клиенти и доставчици следва да си откриете банкова сметка .
Няма изискване пълномощното да се издава всяка година , достатъчно е един път да Ви упълномощят да може да подавате ГФо в ТР като съставител.
Като Автор в ел.подпис кой е вписан , Вашето име ли ?
Ако желаят да се осигуряват да , ако не дължат здравна осигуровка по ЗЗО .
Благодаря, alfa! :good:

Изглежда много механично това спазване на буквата на закона при пълно пренебрежение на неговия дух. ДДС е некумулативен данък - включва се еднократно в крайната цена на стоката или услугата, а уважаемият Теодоси Георгиев твърди, че "Данъчната основа за самоначисляване на данъка е дължимото възнаграждение по фактурите за ремонтите, включващо и начисления ви от доставчиците ДДС."?!? :(

Освен това, дали публикацията от 2010-та е приложима към случая, тъй като изменението на чл. 21 (4), т.3 е от 01.01.2011....

В такива случаи, когато ме касаят пряко, задавам писмено въпрос до методолозите в ОДОП - и аз да съм застрахована, и те да свършат някаква работа.  :smile1:


Така е Ирен , НАП никога не знаш как ще изтълкува нещата.
Ето становище , в което изразяват мнение ,че и при ВОП ако са ти начислили ддс във фактурата , пак самоначисляваш върху цялата сума  вкл. начисленото ти чуждо ддс , нищо че вече един път си го платил  http://accountplus.info/ismo-20-15-396-31-08-2010.html
Сега нямам време да намеря указанието , но слагам един отговор пак във връзка с чл.21 ал.2 и начислен косвен данък от чуждестранния доставчик  и издаването на протокол по чл.117 ЗДДС .

Самоначисляване на ДДС, при положение че услугите са обложени с косвен данък



Теодоси Георгиев – регистриран одитор

    В сп. „Финанси и право”, бр. 7/2010 г. Теодоси Георгиев – д.е.с., регистриран одитор, разглежда следния казус: Фирма извършва товарни автомобилни превози на територията на ЕС. За извършените аварийни ремонти на автомобилите в страни от Общността се получават фактури с начислен ДДС. Следва ли да се самоначисли ДДС в тези случаи, при положение че услугите вече са обложени с косвен данък?
Ремонтът на автомобили е доставка на услуга „работа по движими вещи", попадаща в основната хипотеза за място на изпълнение на услуги по чл. 21, ал. 2 ЗДДС - където получателят е данъчно установен. Поради това мястото на изпълнение на получаваните услуги от вас е България и за тях предпоставките за изискуемост на данъка от получателя по чл. 82, ал. 2, т. 3 ДДС са налице.
Обстоятелството, че доставчиците ви начисляват ДДС за ремонтите, не отменя изискуемостта на данъка от вас. Данъчната основа за самоначисляване на данъка е дължимото възнаграждение по фактурите за ремонтите, включващо и начисления ви от доставчиците ДДС.
При получаване на подобни услуги в ЕС обаче трябва да имате предвид две съществени за данъчния ви интерес последици.
Първата е, че следва да изисквате от доставчиците на авторемонтни услуги да не ви начисляват ДДС, като предоставите ДДС регистрационния си номер. За целта е уместно да се снабдите със специалното удостоверение за доказване на ДДС регистрацията си в чужбина по чл. 104, ал. 3 ЗДДС и чл. 75, ал. 2 ППЗДДС.
Втората данъчна последица е, че имате право на възстановяване на начисления ви в страни от Общността данък по реда на Наредба № Н-9 от 16.12.2009 г. на министъра на финансите за възстановяването на данъка върху добавената стойност на данъчно задължени лица, неустановени в държавата членка по възстановяване, но установени в друга държава членка.
Ако съгласно нашия ЗДДС услугата е с място на изпълнение в страната , дори и да са Ви начислили чуждестранно ДДС във фактурата , това не Ви освобождава от задължение за съставяне на протокол по чл.117 ЗДДС , даже имаше и станвище на НАП по този въпрос , самоначислявате ДДС върху цялата сума по фактурата.

Ето и един материал във връзка с мястото на изпълнение на услугата :

Скрит текст :
Месец Януари 2014г. е започнала процедура с декларираното от Вас 4.77лв за възстановяване , която процедура приллючва с декларираното ддс за възстановяване за м. Март 2014г. в размер на 10.00 лева и е следвало със СД по ЗДДС за м.Март да подадете и Приложение 6 с декларирано ддс за възстановяване в размер на 14.77лева .
Месец Април започва нова процедура .
Да, нямам продажби и приходи. Но знам, че това не е причина да не се попълват дневниците. Затова питам как точно, досега не ми се е случвало.

т.н "нулева ДДС Декларация" , продавате празна ДДС Декларация , Дневник продажби и дневник покупки , Виес декларация няма да подавате тък като няма основание за това съгласно ЗДДС.  Във файловете за НАП следва да има попълнени името на фирмата , ДДС номера й , данъчния период за който се подава .
Какво значи липса на фактура , нямате продажби през месеца ли ?
Задължително като условие , за да може да извършва тази си дейност , не . Или доброволна регистрация по ЗДДС или задължителната при достигане на задължителния оборот от 50 000 лева , най - общо казано.
Да , ще се начисли ДДС във фактурата, която ще Ви бъде издадена  - чл.97а ал.3 ППЗДДС . Ако и Вие бяхте рех. по ЗДДС тогава нямаше да има начислено ДДС - чл.163а ЗДДС.
Транспортна фирма ЕТ регистрирана по ДДС извършва транспортна услуга от България до Македония и от Македония до България. Получателите са български фирми регистрирани по ДДС. В този случай правилно ли сме пуснали фактурите с нулева ставка съгласно чл.30 ,ал.2. или не. А при транспорт от същата българска фирма от България до Гърция с получател гръцка фирма правилно ли не сме начислили ДДС съгласно .Във фактурата сме написали основание за не начисляване чл.6 ал.2 от ЗДДС или трябва да бъде чл.21,ал.2 За тази транспортна услуга пуска ли се VIes декларация.

Правилно , почочвате като основания чл.21 ал.2 за превоза от България-Гърция.
Подавате и Виес декларация , съгласно:
Чл. 125. (1) За всеки данъчен период регистрираното лице подава справка-декларация, съставена въз основа на отчетните регистри по чл. 124, с изключение на случаите по чл. 157.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Регистрираното лице, което е извършило за данъчния период вътреобщностни доставки, доставки като посредник в тристранна операция или доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка, заедно със справка-декларацията по ал. 1 подава и VIES-декларация за тези доставки за съответния данъчен период.

(3) Заедно със справка-декларацията по ал. 1 регистрираното лице подава и отчетните регистри по чл. 124 за съответния данъчен период.
Преди малко се върна протокол за  успешно приемане на Декларация 1 на СОЛ за м,07.2011г. . За годишната Декларация 6 за 2011г. се чудя дали също ще мине
no problemo Делфи , хубава и на теб .