Здравйте, във връзка с договор за управление на ЕООД. Собственикът на фирмата се самоосигурява на 420 лв. от 2 години. Сега иска да сключи договор за управление със самия себе си. Възможно ли е хем да се самоосигурява във фирмата си, хем да има договор за управление в същата фирма, и трябва ли този договор да се регистрира в Агенцията по вписвания?

За ДУК , да възможно е , мо тогава ще имате осигуряване на две основания - 1. по ДУК за управленските си функции и 2. като СОЛ за това , че работи по икономическата дейност на фирмата . Не не се обявява в Агенция по вписванията .
Дайте малко повече информация , кой извършва услугата , кой я получава , каква релация е и т.н :)
Марпан , близах в редакция на картони - избираш лицето - отиваш в  Данни за заплати  - цъкаш върху плюса за добавяне на нова променлива - появява се подменю за избиране на променлива - цукаш там - избираш възнаграждения и надбавки - отработени нощни часове
Ако са под прага на същественост , да кажем 700 лева и са отразени на разход ги включвам. Ако са над прага на същественост , аз лично пак бих ги посочила , поради причината че пак ще формират счетоводен разход под формата на амортизационни отчисления .
Вноските по чл. 134 ТЗ следва да се посочат в полето Вземания/ Задължения от свързани лица - салдо /остатък към 31.12
Аз бих заложил на чл. 69 ал. 2 и колона 23.

НЕ приемай написаното от мен за чиста монета. Нека някой колега да даде също мнение.

Точно така е  :good:
Да , за да може да се подава Д6/13 -ка трябва физическото лице да упълномощи притежателя на ел.подпис да може да подава от негово име . Миналата година носих на всички , действително недомислена работа.
Да, без ДОД, той се подава в Декларация по чл.55 за всяко тримесечие (без 4-то тримесечие).

За четвъртото тримесечие вече има право на избор ;)
Но как стигнахте до сумата 6,72 за здравни осигуровки - нали процента е 8 за самоосигуряващи лица?

за периода на болнични , процента здравна осигуровка е 4.8%.
Чл. 72. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Регистрирано по този закон лице може да упражни правото си на приспадане на данъчен кредит за данъчния период, през който е възникнало това право, или в един от следващите 12 данъчни периода.
(2) Правото по ал. 1 се упражнява, като лицето:
1. включи размера на данъчния кредит при определяне на резултата за данъчния период по ал. 1 в справка-декларацията по чл. 125 за същия данъчен период;
2. посочи документа по чл. 71 в дневника за покупките по чл. 124 за данъчния период по т. 1.

Чл. 61. (1) (Изм. - ДВ, бр. 20 от 2013 г., в сила от 28.02.2013 г.) Правото на приспадане на данъчен кредит по реда на чл. 74 от закона възниква само за налични активи към датата на регистрацията или получени услуги преди датата на регистрация, описани в регистрационен опис по образец - приложение № 2, който е подаден не по-късно от 45 дни от датата на регистрация.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Правото на приспадане на данъчен кредит по ал. 1 и 2 се упражнява през данъчния период, през който е възникнало, или в един от следващите дванадесет данъчни периода, като съответният документ по чл. 71 от закона се отразява в дневника за покупките за съответния данъчен период.
Здравейте,
Въпросът ми е следния: Българска фирма регистрирана по ДДС изнася мебели за Швейцария на физическо лице. Трябва ли във фактурата да начислява ДДС.

Благодаря!
Чл. 28. Облагаема доставка с нулева ставка е:
1. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;
2. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на получателя, ако получателят е лице, което не е установено на територията на страната; тази разпоредба не се прилага, когато стоките са предназначени за зареждане, оборудване и снабдяване на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, които се използват за спортни и развлекателни цели или за лични нужди.

чл. 21 ал. 2 + 97а (2) = аз го чета като трябва да се регистрира
  :good:
     
БЕЗПЛАТЕН ДОКУМЕНТ   
 
Командироване на шофьори в чужбина

Публикувано на 21.03.2014

Доц. д-р Десислава Йосифова, ВТУ „Т. Каблешков”

    В бр. 12/2013 г. на в. „Счетоводна и данъчна практика”, Доц. д-р Десислава Йосифова, ВТУ „Т. Каблешков” разисква следния казус:
Във фирмите, извършващи международен транспорт на товари, по правило назначените шофьори работят при условията на трудов договор при сумирано изчисляване на работното време. За дните на командировка, включително почивните и празничните дни, на шофьорите се изплащат дневни пари в размер на определените в приложение № 3 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.
Понякога се налага шофьор да бъде командирован за по-дълго време с продължителност от 3-4 месеца, като той пребивава в различни държави-членки на Европейския съюз.
а) Следва ли шофьорите да подписват писмено съгласие пред работодателя, че са съгласни да бъдат командировани за срок по-дълъг от 30 календарни дни?
б) Следва ли да се прилага чл. 121, ал. 3 от КТ, при положение че става въпрос за шофьори и как следва да се прилага?
В КТ в раздела за командироване на работници или служители, чл. 121, ал. 2 (изм., ДВ, бр. 100/1992 г.) е постановено базовото нормативно изискване, че когато командироването е за срок, по-дълъг от 30 календарни дни, то се извършва с писмено съгласие на работника или служителя. Специално в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина (НСКСЧ) не съществува изрично нормативно изискване за подобно.
От значение е обстоятелството, че в НСКСЧ има и други приложения — специално следва да се отбележи Приложение № 2, по което размерите за дневни са различни — по-високи с 20% от тези в Приложение № 3, но те не се отнасят за персонала на сухоземни, въздухоплавателни и водни транспортни и специални средства. Именно по тази причина за шофьорите (и останалия екипаж на сухоземните транспортни средства) няма нормативно ограничение, което действа в чл. 22 от НСКСЧ (изм., ДВ, бр. 86 от 2004 г., в сила от 01.10.2004 г.), а именно, че пълният размер на дневните пари при командировки се изплаща до 30 последователни календарни дни, а за дните над тях дневните пари се намаляват с 25 на сто от размерите, определени в Приложение № 2. Ограничението за „до 30 дни“ се отнася само за други видове командировани лица, с изключение на персонала на сухоземни и др. видове транспортни средства (командировани по чл. 31 от НСКСЧ).
В чл. 121, ал. 3 (ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г.) се регламентират правилата за командироване, когато срокът на командировката в рамките на предоставяне на услуги в друга държава-членка на ЕС е по-дълъг от 30 календарни дни. Указано е още, че условията по които страните следва да постигнат съгласие, се установяват с акт на МС. Това е направено в чл. 5, ал. 3 (ДВ, бр. 73 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г.) на НСКСЧ, където ясно е казано, че при командироване по чл. 121, ал. 3 от КТ работодателят и работникът или служителят следва да постигнат съгласие по отношение на:
- продължителността на работния ден и размера на междудневната и седмичната почивка и на почивките в работния ден;
- размера на трудовото възнаграждение;
- размера на платения годишен отпуск;
- заплащането на извънреден труд;
- безопасните и здраво-словните условия на труд.
В случая обаче, когато се командироват шофьори, те не се наемат от европейска организация/предприятие за предоставяне на услуги в друга държава-членка на ЕС и тук не следва да се прилага нито цитирания чл. 121, ал. 3, нито пък свързаната с нея ал. 5, а именно, че условията на заплащане в приемащата държава в случаите по ал. 3 не включват заплащането на пътни, дневни и квартирни пари по българското законодателство. На практика нормативните правила в случаите при командироване на шофьори са специфични и те са регламентирани по специален ред в НСКСЧ, в раздел IV.
Следователно за шофьорите не се прилага режима на чл. 121, ал. 3 от КТ.
Почивайте има време :)
Граждански договор за полагане на услуга с личен труд . Личния труд в т.31 , не в т.29 на Д1 .
За да няма данък може да пуснеш 12 х 123.06 = 1476.72 лв , така няма да има данък и ще трябва само да коригираш Д1 . Сумата не е много голяма , но пак е нещо :)
В най-новата им версия от 26.01.2015г. има грешни МОД-ове. При КИД 86.22 Дейност на лекари специалисти НКПД 22215001 Медицинска сестра Мод-а е 478.00 лв. а не както е зададен в Микроинвест ТРЗ про 598.00 лв. Грешка има и при лаборантите и не мога да си начисля заплатите.
И миналата година беше същата работа с МОД-те , пише те им в сайта за сигнал.