Aко фактурата Ви е издадена от името на фирмата и в нея да вписани името и ЕИК на фирмата адвокатско дружество , не я включавате в справката. Ако на фактурата са записани името и ЕГН на адвоката, значи я включвате в справката и им искате декларация,че са СОЛ :)
Въпроса ми е това лице следва ли да подава ГДД по чл.50 ?
Не, тъй като облагането има окончателен характер.
Благодаря!Нали до края на април
за първото тримесечие да, до 30.04.2013г. :)
Искам и аз да попитам - самоосигуряващо лице свободна професия стматолог подава ли се декл.чл.55
Да подава :)
Платеца на дохода самоосигуряващо се  лице ли е, защото ако не е, за каква декларация по чл.55 говорим?

Когато наемодателят и наемателят / не СОЛ/  са физически лица , данъка се удържа,внася и декларира в декларацията от получателя на дохода.
Кога е платен наема , през кой месец ?
Много моля за помощ!

Имам плащане на суми за положен личен труд на собственика на ЕООД всеки месец. За месец 12.2012 ДОД и осигуровките са платени на 10.01.2013 по банка.
Този данък трябва ли да го включа в Декларацията по чл.55, която ще подаваме сега за първо тримесечие на тази година?
В същото време обаче съм издала Служебна бележка за 2012 с цялата сума - включително и за 12.2012... Знам, че беше най-добре ДОД и осигуровките да ги платя до 31.12.2012, но ... пропуснах. Сега, ако посоча данъка върху сумата за 12.2012 и в Д55 няма ли да се дублира?
В Декларацията по чл.55 ЗДДФЛ  не се посочва авансовият данък върху доходи на лице, получаващо доходи по договор за управление и контрол, както и на съдружници/собственици, полагащи личен труд в собственото си дружество, тъй като за целите на ЗДДФЛ това са доходи от трудово правоотношение (т. 26, б. “з” и “и” от § 1 на ДР на ЗДДФЛ). :)
Когато СОЛ получава доходи като ДУК в друго дружество, подава ли ГДД с Таблица 1 и 2? За дейността си като СОЛ не получава доходи.
Срещала съм коментари, че в последствие СОЛ имат проблем с установяването на осигурителен доход, ако не са ги посочили в декларацията.
Помагайте :)
Не се подава декларация ако е направено изравняване и няма други доходи.
Има проблем със системата на НАП , аз сутринта не можех изобщо да вляза
Отскоро съм пенсионер за прослужено време и възраст.Получавам доход от наем и въпроса ми е:дължа ли здравни осигуровки върху наема? Благодаря предварително за консултацията!
Пенсионерите, получаващи доходи от наем не дължат здравноосигурителни вноски върху доходите си от наем. Текстът в Приложение 4 на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), който изисква доходът от наем да се намали с дължимите здравноосигурителни вноски, не се отнася за пенсионерите, а за лицата по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване (330) (т.нар. безработни лица ), които имат задължение да внасят здравноосигурителни вноски за своя сметка, включително и върху доходите си от наем.
Не ,не трябва да подава декларация по чл.50 ЗДДФЛ .След като в ЕООД-то не е получило доход от положен личен труд, няма извънтрудови доходи или доходи от наем няма задължението да подава годишна данъчна декларация по ЗДДФЛ
Служебната бележка издадена от фирмата се представя заедно с годишната данъчна декларация по чл.50 ЗДДФЛ, която годишна данъчна декларация лицето получило дохода от наем е длъжно да подаде до 30.04.2013г.
изключват ли се  при изравняване на осигуровките

 Получената субсидия не се включва при изравняването на осигурителния доход :)

От Указание на НАП
IV. Определяне на годишния осигурителен доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители те  във връзка с получени държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет

Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност (чл. 6, ал. 2 от КСО), а при формиране на годишния осигурителен доход за лицата, които определят окончателен размер на осигурителния доход, се взима предвид облагаемия доход от упражняване на съответната трудова дейност (чл. 6, ал. 8 от КСО).
Получените от регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители те държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не са доходи от доходи от трудова дейност. Въпросните средства са подпомагане във връзка с изпълнение на определени национални мерки или реализиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, а не възнаграждения за положен труд.
С оглед на гореизложеното, при определяне на годишния осигурителен доход по чл. 6, ал. 8 от КСО, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители те, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, не включват в облагаемия си доход получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет.

В тази връзка при попълване на Таблица 1 и Таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2011 г., регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители те, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, трябва да имат предвид следното:

   ако облагаемия доход се формира по реда на чл. 26 от ЗДДФЛ - сумата, която се пренася на ред 13, колона 5.1 от Таблица 1 и Таблица 2 не включва получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет;
   ако облагаемия доход се формира по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ - получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не се взимат предвид при определяне на сумата, която се пренася на ред 13, колона 5.3 от Таблица 1 и Таблица 2.
Вие сте възложител , а изпълнителя е СОЛ така ли ?

Ако е така , Вие като възложител не удържате данък при изплащането на възнаграждението и не декларирате нищо в Декларацията по чл.55  След като получателят е СОЛ и е декларирал това пред Вас с декларация той е длъжен сам да внесе и декларира дължимия данък в Декларацията по чл.55 ЗДДФЛ
Благодаря, и друг въпрос - трябва ли да съм превела ДДФЛ-то ? или може да я подам и след това да ги преведа?

Дори и да не сме внесе до 30.04 данъкът следва да се декларира в декларацията по чл.55 в същия срок на ред 1 доколкото е станал вече дължим :)
Позволявам си да публикувам отговор на въпрос от последния брой на списание Български законник , относто възможността за приспадане на направените от лицето през годината осигурителни вноски ,ако се осигурява през ЕООД,ООД и същевременно има и друга дейност - ЕТ ,ЗП . Мисля ,че ще е доста полезен материал.

Ако модераторите преценят, че е неуместно нека да изтрият темата :)

Скрит текст :
Не обърнах внимание,че наема е изплатен през тази година , свои и ардила са прави. За данък наем водещ е момента на придобиването на дохода по смисъла на чл.11 от ЗДДФЛ от физическото лице  - изплатили сте наема м.01 и до 30.04 имате задължение да го внесете и да го декларирате в Декларацията по чл.55 на ред 1,колона 3
Благодаря Ви за отговорите! Чела съм наредбата много пъти, както и указанията и примерите, но когато ти се случи нещо такова в действителност почваш да изпитваш някакви съмнения, особено за "неписаното правило"
Важното е всичко да завърша добре и нещата да са наред :)
Значи да разбирам, че мога да подам Д6 за м.03.2013 на 25.04.2013 дори с дата 01.04.2013 и няма да има проблеми ли /глоба/? Притесняваме това, че миналата година не беше нормативно определен този двудневен срок от изплащане на заплатите, но всички го спазвахме. Сега дали има пак такова неписано правило?

Да, няма да има проблеми  и от 01.01.2013г. има нови правила за подаване на осигурителните декларации , прочетете НАРЕДБА № Н-8 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2005 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СРОКОВЕТЕ, НАЧИНА И РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ДАННИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ОСИГУРИТЕЛИТЕ ЗА ОСИГУРЕНИТЕ ПРИ ТЯХ ЛИЦА, КАКТО И ОТ САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА
До 25.04.2013г може спокойно да си подадете Декларация образец 6 с код 5 и дата на изплащане 08.04.2013г. :) Няма го вече срока за подаване до 2 дни от плащането на заплатите, както беше до края на миналата година .