Привет , сега за първи път ми се случва подобен казус признавам си и реших и Вас да Ви допитам. Става въпрос за следното:

Фирма Х има банков кредит към банка ДСК , който не се обслужва тъй като фирмата е със запорирани сметки и практически не работи / собственика си направи друга фирмичка и през нея действа/ . Сега ДСК е дала на частен изпълнител имущество на фирмата , явно е ипотекирано. Собственика на двете фирми Х / с кредита/ и Y / новата му фирма/ се договори с банка ДСК , новата му фирма Y да продължи да връща заема на банката вместо фирма X.

Чисто счетоводно според Вас как следва да се отразят нещата при двете фирми. Намерих тази статия http://www.kik-info.com/articles/forum-news/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3.31993.php и мисля , че попадаме в третата хипотеза.

Благодаря на отзовалите се . :smile1:

Фирма, регистрирана по ДДС, предоставя място за паркинг на автомобила на фирма от ЕС, регистрирана по ДДС там.
Може ли да се счита, че тази услуга е по чл.21, ал 2 от ЗДДС и издадената фактура да е без ДДС ?

Ако парко мястото е на територията , то начислявате ддс , защото тази услуга е свързана с недвижим имот и мястото на изпълнение на услугата се определя съгласно чл.21 ал.4 ЗДДС  и то е там където се намира недвижимия имот.
Еми НАП иска да си починете малко :)
Съгласно чл. 46, ал. 3 от КСО парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи.
Работата по граждански договор не е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство. Следователно, няма пречка лицето да работи по граждански договор, от гледна точка на този текст.

От друга страна, съгласно чл. 46, ал. 1, т. 2 от КСО парично обезщетение за временна неработоспособност не се изплаща на осигурени лица, които нарушават режима, определен от здравните органи - само за дните на нарушението.
Чл. 15, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза определя следните режими:

1. болничен;
2. санаторно-курортен;
3. домашен:
а) на легло - постоянно или за определени часове на деня;
б) стаен;
в) амбулаторен;
4. свободен:
а) само в района на населеното място, където болният прекарва отпуска по болест;
б) с право да отиде в друго населено място в границите на Република България.

Длъжностното лице от НОИ има право да направи преценка на правото на парично обезщетение и от гледна точка на спазването на режима на болничния лист.
Здравейте, малко помощ!!!
Служителка която ще се пенсионира иска от мен УП 2 за периода 87г-96г за да си направи справка за 3 те най подходящи години за пенсия .Искам да знам всяка година на отделен ред ли трябва да е? Благодаря.

Направете й справка по години какъв е бил дохода й , за да избере 3-ри години от този период и след това направете УП-2 само с тези 3-ри години.
След 31.12.1996г. се взима всеки период , през който сте работила при пенсиониранети Ви , т.е трябва да представите в НОИ УП от всеки работодател при ,който сте работили през този период от 1997 до датата на пенсионирането Ви .
Потърсете в системата на НАП въпроси и отговори
Здравейте,

Доколкото разбирам ситуацията, във Вашия случай имаме преведена от немската фирма комисионна за посредничество към Вашата фирма. Стигам до такъв извод на основание на факта, че комисионната е получена по банковата сметка на Вашата фирма. В този смисъл е нормално кредитната нота да е изпратена към Вашата фирма.

Според мен, трябва да приложите правилото за определяне мястото на изпълнение на услуга по общия ред на чл. 21 от ЗДДС:
Скрит текст :

Мисля, че трябва да издадете фактура към немската фирма за получената комисионна без да начислявате ДДС. Във фактурата следва да посочите, че доставката не подлежи на облагане с ДДС в България, съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.2 (Обратно начисляване). За Вашата фирма това е приход - 729 Други финансови приходи.

Фактурата задължително се включва във VIES декларацията, освен ако доставката на комисионна услуга не е освободена в Германия.

 :good: И аз съм на същото мнение
Когато получателя на транспортната услуга е фирма установена в България  и релацията е България - ЕС или ЕС - България , доставката е облагаема с 20% както всяка друга облагаема доставка в страната и данъка е дължим от доставчика на услугата. 

чл.125 ал.2 ЗДДС
Регистрираното лице, което е извършило за данъчния период вътреобщностни доставки, доставки като посредник в тристранна операция или доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка, заедно със справка-декларацията по ал. 1 подава и VIES-декларация за тези доставки за съответния данъчен период.

При получател българска фирма не подавате Виес декларация .

При получател на услугата македонска фирма прилагате чл.21 ал.2 , неначислявате ддс и не подавате Виес декларация.

Прочетете чл.21 , 22 , 30,31 ЗДДС.
За да не отварям нова тема пиша тук.
Та на въпроса: има ли някой който си е подал за публикуване финансовите отчети, а статусът им все още да е "обработва се"?
При нас са подадени на 12.06.2014, а все още не са обработени :(

Да , сутринта проверявах , тези които са подадени на място в Търговския регистър всички са със статус обработва се , както и някои подадени по ел.път също.
Това защо? При СОЛ всичко е за негова сметка. Не е необходимо възнаграждение за личен труд

Moже да искат да има все пак някакъв доход това лице
Обърнете внимание съща и на това , че ако решите да се осигурява по силата на ДУК , но същевременно полага и личен труд във фирмата , то ще подлежи на осигуряване и на двете основания - за управленските му функции по ДУК и като СОЛ за полагания личен труд .
Осигуровките ще са на МОД за дейността , а и данък по ЗДДФЛ също има , възнаграждението по договора може да бъде каквото Вие прецените , осигуровките са върху по-високото от двете - МОД или Възнаграждението. Ако не посочите сума в договора за управление , то се приема , че управлява безвъзмездно и ще подлежи на самоосигуряване като СОЛ , след като казвате че упражнява дейност във фирмата.
Благодаря , но това за мен е само игра на цифри и от него няма полза

Няма полза ?? и какво става ако не се включи документа в дневник покупки?
Срока е до 14-то число , така че не се безпокойте за лихви :)
Е нищо де , то в тази лудница е нормално човек да сбърка :) Вкарвай си протокола в дневниците , а фактурата само в счетоводството и готово.
Ще се самоначисляваш ли с ддс с протокол по чл.117 ЗДДС?
Ако става въпрос за възнаграждението за м.06.2014г. то до 25-ти Юли трябва да подадете Д1 и Д6 за осигуровките и съответно да ги платите. Д1 и Д6 трябва да подадете задължително без значение дали възнаграждението е изплатено или не и не , не грешно да подадете декларациите преди да сте платили възнаграждението.
Какъв данъчен кредит при продажба ? Изяснете въпроса.