Идеята на всичките тези операции и декларации е ние да сме защитими, че действията ни са били законосъобразни и сме работили с максималното количество информация, което ни е давано. Въпреки това смятам, че нещата са трудно приложими на практика, особено когато обясяваш на клиент от 10 години, че трябва да разписва декларация, че документите са с вярно съдържание. Един път ни вмениха задължения на разследващи органи с правилата срещу прането на пари, сега втори път ни вменяват отговорности, които не са осъществими. Предполагам, че тепърва ще сме свидетели на прилагането на това решение и последствията от него.
Колко доходи е получил през годината?
Днес и аз видях тая промяна..
И каква е логиката да се "изравнява" и на ОЗМ ?
Особено ако не са ползвани болнични...пък и да са..
Или - просто да се приберат едни пари?!

Заради злоупотребяване от страна на СОЛове, които ползват болничния, изчислени върху висок доход ОЗМ, без да имат реален доход през годината. Да не навлизам в повече подробности. Супер много ме кефи тази промяна и беше крайно време да я въведат.
Осигуровките на СОЛ не могат да са разход на фирмата, те "минават" през разчетна сметка и биват възстановени под някаква форма.
По знаещите да кажат, предполагам че е възможно да бъдат прихванати през допълнителна вноска по чл. 134, ако има протокол, но при всяко положение са съвсем различни неща.
Напротив, написала съм точно обратно - ТД не може да свърши работа.
Доходът, върху който се дължат окончателните вноски трябва да се отнася за съответната година, в която се осъществява осигуряването. Тук не става сума за доказване на доход в смисъла, който влагате. 
Доходът по буква "и" е приравнен на трудов единствено по смисъла на ЗДДФЛ т.е. върху него се дължи авансов данък. Получаването обаче е на различно основание и трябва да правите разлика между двете. Принципно доход за положен личен труд в дружеството е "доказан" за вашите цели
Идеята е, че СОЛ трябва да има доказан доход, който да е основание за внасяне на по-високи осигуровки. В случая ТД не може да реши този въпрос.
Страхотно ме кефят подобни "казуси" и идеи, които на простосмъртен счетоводител не биха му хрумнали никога...  :smile1:

Да ти кажа, и от счетоводители съм се нагледала на толкова много неща... Хората са един дол дренки, както обичаше да казва баба ми :)
Това със сигурност не е тристранна операция. С повече не мога да помогна за жалост
Не се ли обявяват?

Как си представяте подобни неща да се обявяват в ТР всеки път?! Адвокатите ще им се завие свят от толкова работа :)
СОЛ получава доход за полагане на личен труд във фирмата, чийто собственик е като управител.  -- това не го разбрах.

Иначе за възнаграждение за положен личен труд в дружеството се попълва приложение 1 към ГДД по чл. 50
Нали е ЕООД? Какво ви пречи да изготвите решения?
Не знам какво очаквате да ви отговоря. Има си закони, прочетете ги.
Няма значение какъв период е вписан в платежното
Защото изравняването за ОЗМ важи за доходът от 2015
Нормално е жената да се чувства ощететена. Само че обяснете й просто и ясно: възнаграждение за платен отпуск компенсира работната заплата, която тя е трябвало да получи. Каква логика има да се изчислява на база миналата година, при положение, че тя вече не получава тази заплата? Ако използва отпуск от 2009 г., на база 2009 г. ли ще очаква да й се изчисли възнаграждението?
Последният път, когато си имах работа с адвокат по подобни въпроси получих арогантно и агресивно отношение. Не ми се влизаше в полемики тогава, после ми стана супер смешно от самочувствието му.
Всичко ОК ли е с допълнителното споразумение, с молбата за прехвърляне, с другите молби от 2015? Нека да плаши с каквото иска, императивната норма на закона не е въпрос на интерпретация точно в този случай.
Ама какво общо има колко пари е получавала в 2015?!
Да си е ползвала отпуска тогава.
Еха, за момент ми трябваше време да зацепя защо пък 26 дни... :)
Не смятам, че някой разсъждава по този начин за сумираното. За мен е безкрайно удобство (като се изключи безумните глупости, които натвори НОИ по отношение на МОД и Д1 от началото на миналата година, но това е друга тема).
Почивките винаги трябва да се спазват. Ако някой си мисли, че може да ги заобиколи, това е негов проблем, не на сумираното :)