Правилно ли е осигуряван по Д1?
За моя велосипед си ползвах с чиста съвест данъчния кредит :) Хвърча по работа навсякъде с него, само с охраната на данъчните служби си имам проблем къде мога и не мога да го оставям... (последният път в Изток ми казаха, че съм щяла да изцапам данъчното?!?! :))))
За мен надниците са 4, ама явно това е друг въпрос :)
Всичко си е по един и същ ред
Защото основанието за пенсионно осигуряване е дейност. При здравното е различно.
На последния семинар, на който бях, дамата от НОИ каза, че за след някаква година (която не запомних и не ми се търси) не е нужно да се заверяват осигурителни книжки, стига да няма проблеми с ПР. Разбира се, как ще знаеш дали има проблеми, докато не се пробваш да завериш, е друг въпрос :) Подозирам, че това е и в случаите, когато няма доплащане на осигуровки при определяне на окончателния доход
При отметка СОЛ в началото на декларацията ще ви иска и справка 2004
Защото един път са му удържали 400 лв. и ако му попълня ГДД както трябва - още един път ще трябва да ги плати, че и отгоре. И аз се чудя през какви обръчи да минавам, за да направя по правилен начин нещо, което не е възможно да бъде правилно, защото някой някъде си е бъркал в носа, докато си е вършил работата.
(извинявам се за офф-топика)
Малко допълнение по темата, в общи линии изцяло в подкрепа на ХХХХХ и всички други варианти колко са незаконосъобрази :)
http://zakonnik.bg/document/view/qanda/130843/206529
Стига глупости, в ЗДДФЛ си има основания за подаване на ГДД, това че НОИ ти искат такава, не е основание
Данъкът се изчислява на база възнаграждение, не на база осигурителен доход.
той реално няма доходи като СОЛ, всичките са му извън дейността, за която е регистриран като СОЛ
Има и други доходи в 5.5, но върху тях няма удържки. т.е. там си изравнявам без задръжки :)
от ООН по международна организация едва ли има :) Само че в случая се говори за служители на такава
Разликата, ако включа сумата, е 400 лв. отгоре, след като вече един път са удържани тези пари през СИС. Напълно абсурдно е просто. Казвате, че и данъка не са признали?
Честно казано на мен най-смисленото ми се струва да си включа всичко както си е, все едно не са удържали осигуровки и данък и да си го изравня както си му е реда. После да си го пратя него да си търси неправомерно удържаните осигуровки и като пие една студена вода да се научи да си търси правата и да ме слуша :))
Шегата настрана обаче, наистина не знам как да постъпя и да му изготвя декларацията, да не говорим, че са му подадени Д1 от възложителя...
Това, което направих, е да попълня таблицата за авансовия данък с удържания - той се пренася в основната декларация и намалява дължимия.
Другото е, че добавих удържаните осигуровки към тези на СОЛ в таблицата за формиране на годишната данъчна основа.
До тук всичко е все едно не е СОЛ.
Това, което ме спря да махна дохода от таблица 1 и 2 са указанията, че се взима ред 7.10 от приложение 3, когато попълваш колона 5.5, ред 13.
Не знам ако нямам равенство между тези два реда, дали няма да ми даде грешка.
А и за капак този доход, наред с друг от същата фирма (за който нищо не са удържали) е на една служебна бележка.
Аз го включих в 5.5, ще има внасяне на осигуровки 2 пъти върху тази сума, но пък му се намалява дължимия данък... мармалад направо стана :) Аз ако издам нещо подобно на СОЛ ще ми побелеят косите докато си коригирам нещата, странно ми е как на някои колеги въобще не ги бърка.