А ако реша да променя периода на отчитане, например от 3 на 6 месеца - нова заповед, нали така?
Побутвам си темата нагоре, защото ми изникна супер елементарния въпрос, но не съм сигурна в отговора. При СИРВ, ако периода за изравняване е 3 месеца, след третия месец трябва ли да се пусне нова заповед, че пак се въвежда СИРВ и т.н.? И ако периода на отчитане е 1 месец, това означава ли всеки месец заповед или има начин да се формулира първоначалната, че да се подразбира, че СИРВ си се въвежда за по принцип?
Ще си позволя да отговоря, макар че има далече по-опитни от мен.
Това, че ГД се отнася за май и Д1 е за май, означава, че и осигуровките трябва да бъдат подадени за май в Д6 и съответно в платежните периода да е пак май за тези суми. Това, че договорът е изплатен през юни ви дава възможност да внесете осигуровките в срок до 10ти юли, но не променя факта, че услугата е извършена през май. Трябва да има равенство между Д1 и Д6 за отделните месеци.
 :yahoo:

златни сте! :)))
Много ви благодаря! :)
2965
Здравейте,
знам че темата е обсъждана многократно, обаче колкото повече чета, толкова повече не намирам един отговор... :)
В колона 4 на УП3 коя дата се пише: последния ден в осигуряването или следващия, от който лицето е освободено и е неработен за него. Аз като чета указанието стигам до заключението, че трябва да е следващата "датата, на която лицето е напуснало работа"... ама знам ли, то реално я напуска на последния си работен ден и не се завръща повече :)))... моля ви дайде мнение, преди тотално да ми гръмне главата заради една тъпа дата... благодаря...
2966
Чудесно, както го мислих и аз значи :)

Весели празници и много усмивки! :)
2967
Здравейте,
за м. 02 съм подала редовна Д1 с вид осигурен 01, която сега ми се налага да коригирам и да подам още една, за същото лице и същия месец, с друг код осигурен - 28. Въпросването ми е - мога ли да подам корекцията на Д1 с вид осигурен 01 и после още една редовна или трябва да пусна заличаване и две редовни. Притеснява ме инструкцията към наредбата, в които се казва, че след коригираща може да се подава само коригираща или заличаване и не мога да разбера дали се има предвид конкретната декларация, която един път е била коригирана или въобще декларациите, подадени за това лице през осигурителя.

Благодаря за помощта!
Много благодаря, Таня. Усмихнат ден  ;D
И още един въпрос, понеже ми се случва за пръв път и искам да съм сигурна, че съм го разбрала правилно:

Лицата са на работа до 4ти април, освободени считано от 5ти. Използван е неплатен отпуск с право на стаж и когато е свършил - неплатен отпуск без право на стаж...
В ТК за прослужено време вписвам от датата на постъпване до датата на освобождаване т.е. 5ти. Времето в неплатен отпуск без право на стаж го вписвам на стр. 24та. На основната страница на ТПО отбелязвам ли по някакъв начин, че има запис на стр.24? Да не си помислят после, че е грешно изчислен трудовия стаж? :)

Също така - когато неплатеният отпуск с право на стаж свършва на 12ти например, се подават 2 Д1 за лицето за месецата - едната с вид осигурен 1 и попълнена т.15- 12 и още една с вид осигурен 28 и попълнена т.14 - 13, т.27 и т.28?


Искам да попитам какви са ви мненията по въпроса, в ТК вписва ли се кода от НКПД? Аз винаги го вписвам, но колкото повече въртя назад ТК, които имам при мен, виждам че никой колега не го е нанасял. Тук пишете да е в скоби, имам една книжка на Труд и право, където също пише, че шифров номер на професията се има предвид кода от НКПД. Чета мнения на хората в одит-а, които май не го нанасят... в крайна сметка трябва ли, не трябва ли? Има ли въобще значение този код?
В смисъл: други длъжности, които нямат общо със заеманата в момента. Напр. бил е пазач, сега ще е чистач :)
Здравейте,
по някаква безумна причина си бях решила, че възнаграждение за професионален стаж се начислява след 1 година работата във фирмата. Вече ми е повече от очевидно, че не е така и се чувствам като ударена с мокър парцал и като безкрайно глупава, но както и да е. Реално, т.нар. класове се начисляват с постъпването на служителя на работа, ако има стаж на сходна или същата длъжност или след една година, ако няма никакъв стаж или ако стажът е придобит на други длъжности, нали така?
Да, и на мен ми се стори понамирисващо да се бутат часовете насам-натам в конкретната смяна и затова реших да питам :)

Исках да ви попитам, този един-два и пр. часа извънреден труд, трябва ли да бъдат оформени със заповед? Т.е. правейки си графика за периода, виждам че лицето ще има извънреден труд и пускам заповед, че еди си кой ден един си колко часа ще бъдат извънредни? И съответно тази заповед да цитирам в тетрадката за инвънредния труд, която ще си нося в ИТ?


Благодаря за отговорите :) Много хубава вечер желая :)
Ясно.
Това не е същото, ако лицето по индивидуален график единият месец има повече почивни дни, за да компенсират работата в друг, нали така?
И ако нещо - отчитането пред ИТ на извънредния труд "страшно" ли е? :) ИТ ми е като огромно плашещо нещо и самата мисъл да си имам работа с тях ми създава дискомфорт :))
Здравейте,
за пръв път се сблъсквам челно със СИРВ и имам следния въпрос:
Правя графиците за месеците, в които е въведено СРВ и за периода за изравняване ми се получава 1 час извънреден труд на две от лицата.
Уместно ли е сложа бележка под линия да речем, че на еди си кой ден въпросите лица ще се явят на работа с един час по-късно, за да бъде компенсирано това или не се прави по този начин? Извинявам се, че звуча така глупаво, но ми е малко объркано и предпочитам да питам вместо да объркам нещо.
Благодаря за помощта предварително :)