С тази фирма няма оправяне. Той им е казал, че е СОЛ и ето следствие...
Привет в работния ден на тези, които работят :)
Кажете ми как процедирате, когато имате СОЛ с доходи от извънтрудови правоотношение, върху които са удържани данъци и осигуровки.
Данъка го вписах в таблицата на приложение 3 на удържан данък от платеца на дохода, осигуровките ги прибавах към тези на СОЛ с внесени през годината, обаче с таблица 1 и 2 не знам какво да правя. Някакви идеи?
Ако погледнете в Т2 за осигурителния доход, се вижда :)
Зависи, може да са авторски възнаграждения, може и да е по договор за изработка. В първия случай са 40%, във втория 25%. По принцип при авторските не се дължат социални осигуровки, здравни - при определени условия.
Както вчера си изяснихме с Далила, аз говоря за случая, в който СОЛът в ЕООД е единственото лице там и фирмата продължава да има дейност и доходи. т.е. когато няма никой друг на ТД, ДУ, ГД и всякакви други съкращения :) В този смисъл няма как някой друг да е упражнявал дейността, в следствие на която фирмата има доходи, освен СОЛа.
Ако фирмата няма дейност - не смятам че е необходимо да се правят гимнастики.
Ако има дейност, но има нает персонал - също.
На последния семинар, на който бях, дамата от НОИ каза, че ЕООД без дейност, в която СОЛът е разписал ГДД, платежни, подал е Д1 и т.н. - не го приемат като упражняване на управленска дейност или полагане на личен труд (вече).
Тук се говори за лице, което получава обезщетението си на основание ТД и създава фирма, в която е СОЛ.
Аз говоря за СОЛ, която получава обезщетението си през ЕООДто си и тази фирма продължава да има дейност и да получава приходи, след като лицето е в период на ползване на бременност и раждане.
Това за ЕТто пак задършва със същото - "ако се установи трудова дейност през периода..."

Аз изхождам единствено от казването на девойката, че фирмата ще има дейност. Ако нямаше - въобще нямаше да повдигам въпроса.
Понеже тази дискусия ми е много присърце, цитирам едно писмо от НОИ, в което буквално се казва (става сума за СОЛ и ЕООД):
"за времето, в което дружеството упражнява стопанска дейност и не се представлява и управлява от друго лице, следва да се направи извод, че управлението и представителството се осъществява от собственика на капитала, което означава, че той извършва трудова дейност. СОЛ няма право на парично обезщетение за бременност и раждане, ако се установи, че през периода, за който е представило документи за изплащане на обезщетението, извършва трудова дейност, която е основание за осигуряването му за общо заболяване и майчинство"
Аз оставам с впечатлението, че фирмата ще продължи дейност, докато девойката е в отпуск до 410 ден. Ако няма никой друг текущо във фирмата, няма кой да упражнява тази дейност.
Хм, защо чак тогава?
Благодаря :)
Не мога да хвана спатиите на тази декларация и нейния смисъл, ама айде...
Съгласно указанията на министъра на труда и социалната политика във връзка с изпълнението на  Наредба № 3 от 23 февруари 2010 г. за формата, съдържанието, реда и начина за подаване и съхраняване на декларацията по чл. 15, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, ако към 31.12.2013г фирмата (ЕТ и ЕООД) няма нает персонал и работещият собственик/управител не е на Договор за управление и контрол, то тогава задължение за подаване на декларация/уведомление по чл.15 от ЗЗБУТ не възниква.


След като управителя на ЕООД-то е с ДУК следва да подадете декларация/уведомления по чл.15 ЗЗБУТ.
И аз имам чуденка точно за ЕООД с ДУ на собственика.
По принцип ДУ е приравнен на ТД за целите на тази декларация.
Пълномощното може и да не е нотариално заверено, досега не са ми и поискали такова при проверки.
Подавате с вашия подпис, няма проблем.
Може да ви напишат акт, ако ви проверят и установят пропуска. Мисля, че има давностен срок 1 година, но не обещавам.
А, ДУ е друго нещо :)
Хм, незнам. Аз подавам редовна за СОЛ без възнаграждение за личен труд и т.н. Ти също ли?
За 2010 подавах към края на октомври 2013 пак с електронен подпис.
Гледам си протокола - 08/01/2014 (не е месец-два, ама всичко ми е леко слято) - за 2011
Ех, това е безкрайно неприятно.
Интересно откога е това, защото преди месец-два подавах на един СОЛ за 2011 Д1 и нямаше проблем.
Според мен когато реално титуляра се е завърнал на работа.
Последният път, когато се опитах да обясня на една данъчна, че в системата им излизат по-малко задължения, отколкото имаме и нещо е обвързано неправилно с друго и т.н., бях почти изгонена :) Колкото по-малко мога да имам взаимоотношения с тях, толкова ми е по-добре :)
Делфинче, СОЛовете са в т.2 :)
Д1 е от името на фирмата, Д6 е от лицето. Имайте предвид, че е възможно да има някакви последствия от всичкото това, нямам представа вече системата на НАП какво прави :)