Вие как мислите? Това, че СОЛ е на трудов договор променя ли фактът, че е СОЛ във вашите очи?
Да, точно това щях да напиша, ако ЕООДто има дейност през този период т.е. не са подавани декларации за неактивност, не би трябвало да има проблем със заверката.
Този СОЛ собственик/съдружник ли е бил или свободна професия?
Иначе, ако има основание за това, трябва да се оправят Д1, но това ще стане с предписание от НОИ. Д6 също ще трябва да се коригира
Както искате.
Реално когато разбиете тази сума на колкото месеца е упражнявал дейност, може и да не се наложи да се довнася.
Трябва да включва сумите, ПОЛУЧЕНИ през 2016. От кой до кой месец е това, трябва вие да знаете.
Не е трябвало да я прекъсвате, защото НОИ ви казват? Това, че един договор е прекъснат не означава, че лицето не може да ползва обезщетението по него.

Или защото сте направили грешка да прекратите 2рия договор без правно основание за това? В този случай просто заличете подаденото уведомление за прекратяване.

Честно казано не съм сигурна, че давам правилни съвети, защото имам чувството че и вие не сте много наясно какво правите и какъв е проблема, но колкото толкова :)
Аз подкрепям целия институт на личното ползване. Трябваше да се сложи край на всички подобни действия, защото беше досадни и абсурдно.
Проблемът беше, че нещата не бяха измислени и когато започнеш да преработваш нещо преди да е заработило, имаш голям проблем.
Защо?
Нещо не разбирам проблема
Искрено се радвам, когато проблемите на хората, свързани с годишно приключване и счетоводство, са от този сорт. Мене къде къде по-драматични неща не ме оставят да спя нощем :)))
Първо, за увеличаване на РЗ не се подава уведомление.
Не разбрах какво точно трябва да се коригира? Трудовият договор при вас е основен, нали така? С какъв код е изначално регистриран в НАП? С какъв код на вид осигурен подавате Д1?
Аз съм на същото мнение, не издавам нищо, но спорим със неговата счетоводителка,че когато е "граждански договор" се удържат осигуровки,но без данък,защото се отнася за м.12.2016
Каже й да си отвори един СИС, ако толкова я мързи да търси в закона.
Аз не мога да си представя, че това реално е проблем. Даже онзи ден се чудих защо има различни сметки. При положение, че вид на плащане и ЕИК/ЕГН е правилен, оттам нататък не може да излиза задължение на лицето.
На горещия телефон на НАП съм чувала безподобни глупости.
На този СОЛ излизат ли задължения за тези суми?
Тук не става въпрос дали имате или нямате, а какво бихте се облагали, ако имате.
Казано е изборът се прави с ГДД за предходната година. Така че не виждам нещо странно или нелогично. Не е нужно да чеквате нищо. Въпрос на избор в крайна сметка.
Не издавате нищо и не удържате нищо. Изпълнителят по ГД Ви издава документ с реквизитите по Закона за счетоводството (нещо като фактура, независимо как се нарича). В случая сумата не е от значение.
Въпросите Ви имат ясен и конкретен отговор в КСО, ЗЗО и ЗДДФЛ!
Един път ми се е случило СОЛ да даде такъв документ. През цялото време е надхващане какво ние трябва да издадем. Пише си го на СИС, но въпреки това стоим и се обясняваме. Затова вече си имам готов мейл с извадки от писма на НАП, обясняваш целия процес :)))
Да, стана ми ясно. Работете на база км за лично ползване и среден разход за гориво. Иначе какво, ще мерите литрите, които са заредени ли?
При СОЛовските болнични това не важи, за жалост :(
Т.е. осчетоводявате плащането 494/503 и не минавате през 461,463? Как следите какво е внесено и какво не?