Попълвате таблицата както си следва по колони - в авансовата по 420 лв., а сумата, която е получена през цялата 2013 я разделята на колкото месеца е упражвянава дейността.
Предполагам, че питате за СОЛ, който е и управител по ТР на дружеството си и полага личен труд, за който получава възнаграждение.
Ако се осигурява през дружеството, се дължи данък след като се свалят осигуровките. ГДД по чл. 50 се подава.
Има ли работили по това време?
Ако няма - не.
Ако има - да, плащаш празничен труд. Ако труда е и извънреден - плащаш го и като такъв. Нормативните часове за март не се променят, независимо дали сте работили повече или по-малко.
Първата точка за съдружниците я тълкувам по-скоро ако има сделка на дружеството със съдружник, а не с фирмата на съдружника.
Напълно възможно.
Няма варианти.
Ама че гадни хора!  :no2:
Недейте така да коментирате без да знаете ситуацията. Може и да са гадни, може и да не са, знаеме ли
Замотах се около дефиницията за контрол и нещо блокирах.

Става въпрос за две дружества:
- "А" ЕООД - собственик майка например
- "Б" ООД - съдружник майка с 40% + съдружник син със 60% . Управител е само синчето, а мама си е съдружник и толкова;)

Тези две дружества свързани лица ли са според вас?

Според мен да... първата точка от дефиницията за свързани лица е "съдружници"
Хората масово не разбират, че парите на фирмата са различни от техните пари :)
Може да нямат печалба за разпределяне :)
И аз стигнах до това прословуто приложение № 4. Чета уж указанията на министъра, но нищо не разбрах. Имам сделки между две ЕООД-та и едно ЗП. Собственикът е едно и също лице. Чудя се и се май дали трябва нещо да посочвам.
Според мен да.
Звъннах и на телефон 070018700 от там ми казаха,че е по-добре да се декларира,но все още се чудя как точно,ако някой е имал такъв случай би ли споделил.
Тоз същия телефон, от където ти казват, че осигуровките на СОЛ са разход на фирмата ли...? =)
Не претендирам, че схващам приложение 4, ама пък на телефона на НАП нямам никакво доверие.
От много питания  и четене стигнах до извода,че ЕООД-то на съпругата наемало автомобила на съпруга си,декларира наема в Приложение 4 към ГДД по чл.92,но в колона 2.1 или 2.2 ли да се впише и то с цялата сума или след приспадане на удържания данък?
Аз смятам, че не декларира, защото са свързани лица по права линия.
Благодаря за инфото :)
Аз се надявах да намеря от някъде писмата, които излизат от тях в отговор на зададени официално въпроси, но явно няма такъв регистър.
Да, зацепих, благодаря :)
Постоянно изключвам, че при изравнителните вноски няма ОЗМ.
Понеже имам казус (ЕООД, собственик-СОЛ по майчинство) и си бистря следната част от отговор от НОИ:

Ако дейността по граждански договор е различна от дейността, за която сте регистрирана като самоосигуряващо се лице, върху доходите по гражданския договор не се дължат осигурителни вноски за фонд “Общо заболяване и майчинство” и извършването на такава дейност не е пречка за получаване на паричното обезщетение.

Скрит текст :

Мисля си, ако си СОЛ, какъв ГД можеш да имаш, който да не изисква да си изравняваш доходите?
Как разделяш СОЛ, регистраран като собственик на ЕООД от същото това лице, което продължава да е СОЛ и извършва услуга по ГД?
В смисъл, дори да приемем че дейността е различна от тази, за която си се регистрарал (упражняване на личен труд в дружеството), продължаваш да си СОЛ, подписваш декларация, не ти се удържа данък и осигуровки и накрая си попълваш Т1 и Т2...
Моля малко за помощ, който има време и желание :)
Здравейте!
Някой има ли представа за сайт, където могат да се видят писмата от НОИ, по начина по който се разглеждат тези от НАП в системата Въпроси и отговори?
И аз така го разбирам, че само сделки между две ЕТ на роднини трябва да се декларират.

От друга страна - четох няколко решения на различни съдилища, че сделките между две ЕООД, собственици и управители на които са роднини, са свързани лица по смисъла на ДОПК. Но са свързани, защото като съпруг и съпруга (например) единият може да упражни контрол върху другия "по друг начин" - §1, т.4, буква д от ДОПК.
д) може по друг начин да упражнява решаващо влияние върху вземането на решения във връзка с дейността на дружеството.
И тогава може ли да се счита, че сделките между две ЕООД на роднини трябва да се декларират?

Да, точно това ни притеснява и нас в офиса - за контрола по друг начин. Почти съм убедена, че трябва да се обявяват и че са искали това да кажат и след време ще се излизе с едно становище колко точно и ясно са го написали и как може толкова много счетоводители не са го разбрали...
 
Иначе ЕТ са го обозначили изрично, защото е физическо лице, но са искали да го отличат от реалната физическа личност т.е. когато роднината е физическо лице, не се обявява, но ако сделката е с ЕТто на това физическо лице - се обявява.
Освен ако наемателят не е СОЛ, не виждам как бихте могли да представите СИС.
Две декларации подавам аз в този случай .

То беше две до 31.12, но след това дали си подавала? Приема ли ги без проблем?
В този ред на мисли, как подавате Д1 за лице, което в средата на месеца му се сменя длъжността от една квалификационна група в друга? В Указанието пишеше, че не може да се подава 2 Д1 на едно лицето с един и същ код на осигурен... или аз не съм разбрала?