Предполагам, че НАП ще гледат Д1 и при необходимост ще изискват самият ГД и протоколите към него. Но с НАП никога не знаеш :)
Ако срочен договор не се прекрати в срока, системата на НАП го прави с код 1.
Хич не споря и си взимам бележка :)

Благодаря и на Далила за мнението. Някой друг да каже нещо по въпроса или някакви забележки?
Какви заплати ви вълнуват, когато става дума за бележка по чл. 45/4?
О, съжалявам, честно казано на това въобще не съм обърнала внимание :) Пък и наистина си имам нужда от помощ :)
Хм, не мога да редактирам първото си мнение. Ако е удобно, сменете темата на "Уместност на граждански договор"
Фирма А предоставя услуги на фирма Б и за тези услуги наема лицето.
Привет девойки,
имам един казус, който мисля и имам нужда от помощ.
Понеже малко ми е бъгава платката в главата по отношение на гражданските договори, може ли да приемем, че фирма А сключва договор с фирма Б, за извършване на някакви услуги и за тези услуги фирма А наема лице на граждански договор, които да ги извърши. Услугите са конкретни, няма работно място в този смисъл, изпълняват се тук и там по няколко града на страната в продължение на година. Заетостта на лицето е да речем 3-4 дни в месеца.
Как ви се струва?
изчакайте 24 часа, толкова е срокът за отговор от системата, какъвто и да е той.
няма, само се надявам да сте подали само със сумите в увеличение :)
Няма проблем да увеличавате, но ще се начислят лихви
Информация за основната РЗ на служителите на моите клиенти получавам от сключения трудов договор. Ако някой получава сума над тази, досега не е дошъл да ми се оплаче писмено, че се разписва на грешна ведомост.
На СИС пише в кои случаи не се издава.
Абсолютно съм съгласна, въобще не се месете в тези отношения. Ако получите нареждане от началник-отдела, управителя и т.н. - тогава
Не Pupeshche, не сте ме разбрала. В никакъв случай не изхождам от финансова гледна точка, като написах че "подкрепям всяка трудова защита на жената по време на майчинството". Напротив изхождам от човешка, социална и обществена гледна точка.
Възможно и да не съм разбрала :)
Аз също изхождам от човешката гледна точка и затова смятам, че в този си вид, законодателството не е в услуга нито на майките, нито на работодателите. Майките трябва и могат да бъдат подкрепяни по много начини, но тези не са верните според мен.
Вие изхождате от финансовата страна на въпроса.
Аз гледам на него от практическата. Майчинството както е в момента, е малко платено и не е в услуга нито на майките (поради това и следващите причини), нито на работодателите (които не желаят да наемат бъдещи и текущи майки по ред причини, които изброихме). Това си е моето мнение на човек, който зависи от другите хора и му е важно да знае кога и как може да разчита на тях. Парите са само допълнително усложнение.
В момента много работодатели не искат да наемат бъдещи майки и бъдещи пенсионери именно поради задължението за плащане на разните видове обезщетения - 2-3 отпуски след майчинство или 2-6 заплати при пенсиониране, за ТСПО да не говорим..
Да не говорим колко много усилия и време отнема да обучиш един човек и как след 2-3 години като се върне, трябва да се започне отначало. А междувременно - друг...
Извинявам се, но какво точно искате да бъде балансирано?
Работниците имат права, това че работодателят им не ги спазва е проблем, за който ние, коректните работодатели, не носим отговорност.
Не ми казвайте, че ИТ и проверяващите органи не знаят кои са най-големите нарушители на трудовото право и кои в региони. Ако някой има някакво желание да вкара нещата в ред, щеше да го направи.
Аз мога да дам толкова примери с некоректни работници, колкото вие с некоректни работадатели. Това са празни приказки.
О, това с услугата е фантастично! Не знам откъде намират наглост хората за такива неща, а се случва, колкото и да не ми се вярваше...

Колкото до другите неща, КТ трябва да бъде отхлабен. Ясно ми е, че основната идея е защита на работниците, но ако работодател е решил да е некоректен, нищо не го спира. От друга страна, срещам много случаи, в които хората искат да работят повече, не ги интересува междуседмичната и междудневната им почивка (по съвсем обективни причини) и аз нищо не мога да направя.
Абсолютно. И не ми е ясно как точно ще се прави разграничаването от плащанията за ТСПО...