няма логика никаква :( мрън
Точно така, Д6 за данък, удържан в 02 може да се подаде само след 01.03
Привет скъпи хора,
честит ви каквото празнувате!

Имам един болничен на СОЛ, в клетката за дневно работно време какво да пиша - 0, 8 или нищо. За мен е логично да е 0, обаче прочетох и трите вариант, а пък не ми се разкарва два пъти до НОИ за това :)
Ако имате настройки за МОД на СОЛ, да не би там да сте сложили сума различна от 420
В подаването на Д1 няма промяна.
Д6 за ДДФЛ се подава от 01-25 число на месеца, следващ месеца в който данъка е удържан.
По същия начин, както не се взимат предвид доходи от авторски възнаграждения, наеми и т.н.
Да обявиш започване на дейност и да се осигуряваш са различни неща.
Когато имам външен управител го осигурявам. Не знам какви са реалните обстоятелства в тази фирма, така че не мога да ви дам точен съвет, освен че ако няма възнаграждение, няма осигуровки.
За собственикът, който ще полага труд в дружеството, трябва да подадете ОКд-5 за започване на дейност.
Ако в договорът за управление няма възнаграждение, не се дължат осигуровките, но на мен винаги ми е била малко мътна ситуацията с управител, различен от собственик/съдружник, който управлява (съответно поема отговорности и има задължения) без възнаграждение
Конкретно на тези договори сте имали проверки и ИТ са били ок с вписано по този начин работното време? Как си отчитате отработването на лицата?
Консултантите от НАП няма да ви дадат най-адекватните отговори, като съдя по последните събития, обаче пробвайте :)
Какъв трудов договор, нали сте СОЛ? Внимавайте какви думи използвате, защото се създава объркване.

Отворете си Закона за счетоводството и вижте какъв документ трябва да представяте на фирмата (дали те ви го искат или не е друг въпрос).
В ГДД вписвате получите доходи и правите съответните изчисления. 
Можете да изискате от тях някаква обощена справка за това, което са ви превели, но не виждам причина те да го правят, с изключение на добро желание от тяхна страна.
Нали не ви удържат нищо?
Ако питаш мен, толкова не са го домислили това, че няма накъде повече. Представям си служебните бележки за следващата година, където ще трябва да правим разбивка на елементите на облагаемия доход...
имаше едно много хубаво писмо на НОИ кои точно доходи влизат при определеняне на тази основа, по клетки от ГДД. Търсете упорито, аз ще проверя дали не съм го запазила някъде.
Ако сте СОЛ, вие издавате документ, не те. Надявам се, че фирмата не е от ЕС и не е регистираната по ДДС или ако е, вие сте регистрарани по чл. 97а
Не е вярно това. Фирмите удържат данъка, независимо на кого го плащат - СОЛ, МОЛ, БОЛ и т.н.
СИРВ е едноличен акт на работодателя, не се изисква съгласието на работника.
Служителките могат да си говорят каквото искат. Важното е писмено какво ще му се обосноват.
Аз не съм юрист и мнението ми не е миродавно, но е следното: абсурдно е да си собственик на фирма, да си и нейн управител (защото кой друг в общия случай) и да е задължително да си изплащаш възнаграждение (съответно и да плащаш осигуровки).
Ако е СОЛ и по договора за управление няма уговорено възнаграждение (под никаква форма) не се дължат осигуровки и на двете основания, само като СОЛ.