Оставам с впечатлението, че вече няма платени, неплатени, начислени, неначислени. Всичко е в кюпа до 25ти :)

А колкото до това да се изчистят фирмите до края на годината - точно в декември, с 18 р.д., повече хора са си обединили празниците, просто не виждам как ще стане :)
Не сте съвсем прави. Това е чудесно за платците, които според системата на НАП са коректни. Т.е. в най-бърз срок трябва да се подадат всички необходими корекции по Д6, ако има такива, да се направя обвързвания с плащания и задължения, които не са обвързани или не са обвързани правилно и пр. приятни екстри. При мен и още едно лице (и въобще нямам съмнение при още колко) се оказва, че вноските за ДЗПО не се обвързали автоматично с ЕГНто ми. Ако аз не съм си проверила задълженията  - а и защо ми е да го правя, когато чинно си внасям осигуровките всеки месец, ще се получи неприятна изненада, свързана с поредната бумащина и разправии. Та така... като за Коледа :)
И аз имах такъв случай, само че при мен разлика е от един ден. Реално можех да регистрирам договорът още същия ден, но нямаше как да го връча "предварително", а пък четох достатъчно становища, че дори и в тази тъпа ситуация, пак връчването на договорът трябва да е преди започването на работа. Голяма недомислица ми се струва, трябва да има някакъв член, по който да се променят договорите без тези еквилибристики...
Какво пише за причина на неприемането?
Т.е. трябва да ги водя старата дейност, макар тя вече да няма приходи от нея в последните две години, защото хората първоначално са регистрирани на нея ли?
Здравейте,
имам следната чуденка... Фирма има една икономическа дейност от години. Хората, които са назначени на ТД в нея, са реално с общи функции (секретари, счетоводители и т.н.) и са били регистрирани с КИД на съответната дейност. (от указание на НАП: Когато осигурителят извършва една дейност, тя е основна и нейният четиризначен код се вписва във всички документи, съпровождащи процеса на регистриране на трудовите договори.)
В един момент се започва друга икономическа дейност. Назначават се още хора, които обаче не могат да бъдат причислени само към едната дейност или към другата т.е. пак са с общи функции, а в новата дейност има 2-3 назначени (на фона на 8-9 с кода на първата).

След известно време приходите от новата дейност са 70-80%, старата изчезва постепенно.
Кога е редно да сменя КИД за целите на определяне на МОД?
Благодаря за помощта!


Коментарът ми беше във връзка с колоната за часовете и коментираното по-горе  ::)
Ако в УП-2 се пише осигурителен стаж (освен доход), а не календарен период, няма ли да се получи пълно препокриване с УП-3?
Аз пак с безкрайните въпроси за СИРВ!

1. Когато подавам корекцията на д1 при отчитане повече от един месец, вид осигурен код 1 или код 16 се пише. Четох в Писмо № 91-01-123 от 23.05.2008, че е 16, но ми се иска още едно потвърждение, ей така, за разкош :)

2. Когато има отчетени по-малко часове в края на периода, по една или друга причина, заплащането ясно че е като за отработен цял месец. В д1 попълвам все едно е отработен целия месец, а не действително отработените дни и часове, т.е. "престоя" го зачитам за осигурителен и трудов стаж, обаче четох разни мнения и становища по въпроса и се зачудих дали е вярно това, така че ще съм ви благодарна за мнение и съвет по въпроса!
Много съм далече от тези неща, обаче не са изтекли давностните срокове на претенции на лицето?
Има нов образец на УП-2, можете да го свалите от сайта на НОИ
Да, в основния договор е упоменато, че е безсрочен.
Благодаря за помощта, Таня :) Усмихнат и лек ден!
Имах предвид, ако договорът на лицето е на основание чл. 67, ал. 1, т.1 и променям само длъжността му с ДС и включвам срок на изпитване, в този случай дали има нужда да се упоменява изрично чл. 67 в основанието
Т.е. в този случай не се счита за втори ТД, нищо че има вече един с 01 за същото лице?

И последно, когато сменям длъжността и включвам срок за изпитване, ДС е на основание чл. 119 и чл. 67, ал. 1, т.1 във връзка с чл. 70 КТ? Ако не се цитира чл. 67, грешно ли е?

Благодаря много за информацията.
Питането ми беше теоритично, да си изясня най-добрия вариант за действие по принцип в подобна ситуация.

Добре, още един въпрос. Ако го освободя и назнача наново, трябва да регистрирам ТД реално преди да съм прекратила предишния. Вторият договор как да го декларирам в НАП - с основание 1, при положение, че лицето има действащ основен ТД през това време?
2956
Здравейте,
налага ми се да преназнача лице, което е на безсрочен трудов договор от една длъжност на друга, като в ДС да включа и срок на изпитване. Основанието ми е чл. 119 КТ във връзка с чл. 70 КТ, нали така? Няма проблем да има срок за изпитване, тъй като длъжността е коренно различна, нали?

И теоритично - ако лицето трябва да се преназначи на друга длъжност, за да замества друг човек, който е в продължителен отпуск, как е най-добре да бъде оформено: прекратяване на договора по чл. 67, ал.1, т.1 и сключване на договор по чл. 68, ал. 1, т.3; сключване на договор по чл. 259 КТ или с ДС?

Благодаря за помощта :)
Благодаря, Таня :) Усмихнат и лек ден!
Но ако не е поискано писмено разрешение, не е проблем, че не са дадени? Работодателят има ли право да откаже, дори и да е поискано и това има ли последствия за него, имате ли представа?
Тези 25 дни отделни ли са от 20 ПГО по чл. 155 или се има предвид 25 дни общо платен годишен отпуск?
Много много благодаря за информацията! :) Усмихнат ден, даже и слънчице се появи (в София поне де)