Аз мисля , че щом като решението е взето през 2012г. т.е тогава е настъпила сделката между дружеството и съдружника не следва да се декларират в приложение 4 , през 2013г. е имало само паричен поток произлизащ от тази сделка, която е сключена предходната година  - предоставянето на гласуваните парични средства. Поне аз така разсъждавам :)

И аз стигнах до същото заключение.
Необходим е електронен подпис. Активирате достъп до съответната електронна услуга и попълвате.
Майка ми вчера е намерила някакво решение на съда, в което са постановили, че майка и син, всеки с различни фирми, са свързани лица, защото майката можела да оказва влияние на сина си по отношение на сделките между фирмите... така че...
Според мен нищо не попълвате.
Попълвате реда за лихвите, ако има такива
Да и аз така го разбирам. Никой не го касае какво сме върнали, само какво сме получили/дали. Само през 2013 г. Само не мога да разбера декларира се целия заем или само преведеното (ако приемем, че има разлика) - на семинар са казали, че се гледат паричните потоци при заемите, обаче в началото на указанието се казва обратното.
Според мен почти няма да има счетоводители с едно и също мнение по някои въпроси :)
Трябва да подчертая, че ми е супер неясно, обаче аз каквото разбрах:
1. разчетите не се декларират - във вашия случай електроенергията.
2. не се декларира нищо по отношение на връщането на главници.
3. заемите се декларарат, само ако са получени през 2013
4. лихвите се декларарат, независимо дали са платени или дължими - за това не съм сто процента сигурна :)
Първите три дни аз ги възприемам като възнаграждение, не обезщетение. Така че ги включвам. Честно казано не съм се задълбочавала чак толкова много, но изхождам от факта, че това са сумите от които се определят обезщетенията в НОИ и до промяната ми беше крайно нелогично сумите от обезщетенията по КТ да се включват в нетното. Към момента е нередно за мен данъка по тези обезщетения да го свалям от нетното, но аз жалост както и да чета наредбата не мога да не го правя.
В нетното не включвам обезщетенията по КТ, които са облагаеми с ДДФЛ (които преди се включваха). Изваждам и данъка, който е начислен по тях. (тъпо е, но аз така чета наредбата). Включвам всички други плащанията по ТПО, където са различни от РЗ и ВТСПО - нощен, извънреден, на разположение нямам, но също бих го включила.
В брутното включвам всичко, включително и обезщетенията.

На моята програма не вярвам въобще че включва каквото трябва, затова по особените случаи ги гледам и смятам, преди да подам Д1
аз на моята ТРЗ програма им обяснявах как се подава Д1 при СИРВ и още един куп неща :) Но вече се отказах, всичко проверявам ръчно и при по-завъртяните случаи гледам старателно и Д1 :)
Пак да кажа колко улеснена се чувствам от 2013 насам :))))
Почти ми стана още по-объркано :)
При мен 1вия е за болка в бъбреците, вторият е за нефрит, което четох че е проблем с бъбреците вследствие на някакви усложнения и микроорганизми. И двата са издадени като първични, вторият застъпва първия с един ден. За мен е логично вторият да е продължение, независимо, че е издаден от друга институция.
Преди време имах случай, в който болничните ги делеше събота и неделя и накрая се установи, че понеже са от различни болнични заведения, вторият трябва да бъде първичен - бяха смятали колко дни има право да ползва лицето в годината и т.н.
Не мога да им хвана спатиите кога е го броим като първичен и кога не...
Здравейте,
питанка към горната тема. При положение, че имам застъпващи се болнични и двата са първични (един от личен лекар, другият от болница) третирам ли и втория като първичен или го водя продължение?
В интерес на истината не разбирам защо системата отхвърля Д6 за осигуровки. Реално може да е увеличаване на задължението. Нещо да не попълвате грешно. В период на данъка се пише 01 и дата 31/01/2014.
Д6 се подава текущо, не когато са платени осигуровките.
Сори, Делфинче, автоматично си реших, че е дивидент.
Не е въпроса до факирство. Фирмата има доход, на собственикът му трябват текущо като физическо лице, в крайна сметка не мога да му кажа чакай да свърши годината и тогава си прави сметките.
Хм, честно казано не виждам как точно това е скрито разпределение. Накрая на годината пак си плащаш корпоративен, текущо си плащаш дивидент. Не разбирам какво точно изкривяваш, скриваш или не плащаш по този начин :)
Не съм сигурна, че разбирам правилно това становище, но аз приравнявам всички нощни часове към дневни, независимо колко са (2, 3 или повече) за работния ден на лицето - не мога да кажа смяна, защото аз си го разсъждавам като график. Ако имам извънреден труд накрая го заплащам. Отделно по 0,25 за всеки положен час между 22 и 06
Силно съм впечетлена от напредъка на НАП-ските технологии :)