Доста четох преди време и стигнах до заключението, че осигуровките не могат да се плащат през дружеството. Дължат се през ЕГНто на лицето като свободна професия. Може и да греша. Иначе се подава окд-5 за започване на дейност в дружеството.

По отношение на счетоводството - отчитате си всичко като нормално търговско дружество.
 3. Да
 4. Да.
Щом няма да има дейност. Това, че няма приход, не значи, че няма дейност :)
СОЛ ще излезе по майчинство и отглеждане на дете - това през фирмата. Защото темата е за работещ на ТД и затова уточнявам.
Лицето ще прекъсне ли дейност като СОЛ? Ще ползва ли майчинство и през фирмата си?
При всяко положение, ако няма да има дейност, а само ще разписва годишни отчети/декларация за неактивност, аз не бих се занимавала с прокуристи и т.н.
Не, вие не променяте обстоятелства.
Със задна дата няма да важи осигуряване за ОЗМ.
За жалост ние не можем да съдействаме за решаването му. Можете да се обърнете към ИТ, но това няма да ви донесе точки с работодателя. Възможно е да става дума за съвсем несъзнателна грешка от страна на счетоводството. Кажете им да погледнат чл. 19, ал. 2 от Наредбата на структурата и организацията на РЗ:
Цитат
Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.
Възможно ли е да не се водите на пълен работен ден?
Колко е сумата по ГД и колко време ще се извършва дейността по него?
За мен СОЛът си е СОЛ и няма значение за какво дейност се осигурява като такъв. Ако е декларирал, че е СОЛ, изплащате цялата сума.
Имат право.
Договорът ви ще бъде прекратен с връщането на титуляра. Ако сте излезли в отпуск до 410 дни междувременно, ще получавате обезщетението си по майчинство до края на тези дни, независимо, че договорът е прекратен.
Нямате право на обезщетение за безработица, ако ползвате обезщетение по майчинство. Ако не ползвате - ще имате право на обезщетение за безработица -  изчислява се на база осигурителен доход за последните 24 месеца. Какъв ще е размерът и срокът зависи и от това кога последно сте ползвали подобно обезщетение.
Обяснихте ли им откъде са формирани оборотите?
Няма да се подава Д1 и няма да се дължат осигуровки! Освен, ако лицето не е осигурено на друго основание разбира се, но тук не говорим за такъв казус.
Да, Х-четата това казва от известно време.
И аз това казах, ама по най-объркания възможен начин.
Това, че лицето е получило плащането на куп не е важно. Важно е за какъв период е извършен труда и колко е месечното възнаграждение. И 7000 лева възнаграждение, изплатено през декември, но касаещо цялата 2019 г., няма да подлежи на осигуряване.
Сега, НОИ ги вълнува Д1 за периода. Ако няма такава, нямат основание за спиране на обезщетението.
Плащането, че и размера на плащането по ГД няма отношение към периода на извършване на дейността и сумата, която се дължи за месец. Аз плащам за неща, извършени през 2018 г. в момента. Ако лицето в момента получава обезщетение за безработица, дали ще ходи да размахва СИС от 2019, касаещи 2018, когато да речем е бил осигурен на друго основание и съм удържала осигуровки и това е вписано в СИС?
А вие коя сте в схемата, че ми стана интересно :)
От НАП не виждам проблем. От съдружникът, който е получил по-малко... виж това ще е интересно :)
Подавате нова с код корекция и правилните цифри. Пробвайте първо онлайн. Иначе на място в НАП с искане в деловотството.