При това положение декл по чл. 55 за платени данъци по гр.договор и наем за 12,2012 и внесени през 01,2013 се подава до 25,01. Правилно ли съм разбрала, че ми иде да си удрям главата в стената....
Мисля, че понеже доходът е платен в м. 12, важат правилата от 2012 г. т.е. данъкът се дължи до 10.01 и съответно и декларацията.
Заплатите за декември 2013 г. по новите правила ли ги действаме? В смисъл, без да обвързваме плащането на осигуровките със заплатите, Д1 и Д6 до 25.01 и т.н.? Съжалявам за тъпия въпрос, обаче нещо тотално блокирах  :(
Скоро указание... тези се подиграват с нас!
Имах надежди, че няма да се налага да ходим по данъчните за тази декларация, но уви.
Не виждам да са добавили декларацията онлайн... :(
Като чета инструкциите към декларацията, ако имаме неплатени данъци за 2012 (при мен са такива върху наеми), ги декларариме до 31.07, нали така?

Чуденката на всички ни е изплатеното в декември 2012, дали се подава до 10.01, още повече че очевидно на гишетата връщат и нямат информация. едит: на четвърти и пети прочит си е доста ясно, че се подава за до 10.01... странно защо отказват да я приемат...
"Харесва ми" как идиотската каша е пълна и при нас, и при тях и за пореден път се чудя толкова ли е трудно тези промени да се правят от септември-октомври насам, за да има време да бъдат обмислени, да излязат инструкции и становища, да се пуснат корекции и пр. :(
Аз да попитам, за да не разтварям нови теми, подаваме Д1 за СОЛ, дори и да не са платени осигуровките за месеца, нали така?
Ааа, отговорих :)
В чл. 21 не става дума за компенсиране на работодателя, а за компенсиране на работника.  :laugh:
Вкъщи си имам едни запазени неща по въпроса, обаче сега нямам достъп до тях.

И аз мен нещата би трябвало да останат на ниво КТ и чл. 177, особено като КТ казва, че обезщетението за неизползван ПГО се изчислява като обезщетението за ползван ПГО, а пък Наредбата ти казва друго, ама това е то бг умните глави :)
Аз чета това
Цитат
когато базата за изчисляване на възнаграждението за времето на платен годишен отпуск е месец, предхождащ ползването на отпуска, а работните заплати са увеличени в месец, който не е база за изчисляване и през който се ползва платен годишен отпуск, то се заплаща добавка.
и мисля, че е достатъчно ясно казано.
Ако ви разбирам правилно, вие няма да приложите чл. 21 в случай, че лицето е било в отпуск по майчинство, на 15.12 е отработило един ден с увеличена заплата и на 16.12 е излязло в платен годишен отпуск?
В чл. 21 не става дума за компенсиране на работодателя, а за компенсиране на работника.
Абсолютно сте права, че всеки избира как да тълкува нещата, не изпадам в спор, просто обсъждаме мнения. Не се опитвам да се докажа като права, напротив, тези неща са ми интересни, затова ги обсъждам.
Наредбата не променя закон, но казва, че работникът не може да бъде ощетен поради това, че ползва отпуск в същия месец, когато му е увеличено възнаграждението. Дали лицето е било 2 години в отпуск по майчинството преди това или си е работило чинно, според мен е ирелевантно.

И пак да отбележа, не става дума за промяна по време на отпуска, а да отработен 1 работен ден с нова РЗ.
Аз имах предвид, ако лицето се върне на работа за 1 работен ден, в който му се актуализира заплатата.
Ако се върне на работа дори за 1 ден, не е ли достатъчно, защото се прилага чл. 21, ал. 2 НСОРЗ?
пасат, може ли да помоля за линк към това писмо?
аз си спомням даже времената, когато д1 се носеше в НОИ. Тогава бях малка и мама беше беше хванала за канарче да си видя по цял ден там :)))
Това важи за болнични, представени след 1 януари, нали така? Или и за декемврийските?
Хм, прочетох отгоре-отгоре, че съм на ДДС, обаче Д1 за СОЛ май вече се подава независимо дали са платени осигуровките?  :hmmm:
Този член е премахнат от КСО. Останал е само този за неспазване на разните членове :)
не знам, лихвата и тя е задължение  :hmmm:
Не, ще се декларират разбира се, просто не мисля че ще има значение какво са заплатите - начислени, платени и пр. Според мен ще има някакъв код Дължими и с това въпроса ще се приключва...
След празниците ще е голям фурор. Хубавото е, че не касае декември все пак, ще имаме 1 месец да влезем в час  :laugh:
Ами в КСО пише вече, че се внасят осигуровките до 25то число. Отпаднала е алинеята за глоба при изплащане на заплати и невнесени осигуровки... знам ли :)