Нещо не разбрах - правите услуга, пускате фактура за 1000Е, те ви привеждат 970Е, като си правят някакво намаление, понеже платили бързо и ви дават КИ? Това сконто не е ли уговорено някъде?
Нямам опит с пазари, но доколкото отдаването под наем изглежда на стопанска дейност на общината, би трябвало да издават фактури и касови бележки при плащане в брой.

Може би се основават на ЗСч чл. 6 (7) "При плащане на публични и частни държавни и общински задължения, възникнали на основание и по реда на закон, се приема, че стопанската операция е документално обоснована при наличие на съответния платежен документ за извършеното плащане", но ми се струва, че не попадат тук.

Обадете се в счетоводството на общината и питайте, дори и пазарите да са ОП.
Първо, счетоводната къща не са тези, които могат да ви задължават.

Графите - ми те обикновено са различни за различните модели касови книги, тъй че отговорът е труден.

Все пак, първоначалната сума би трябвало да е в "начална сума", а в "служебно въведени" и "служебно изведени" са тези, които слагате и взимате от чекмеджето на КА през деня - може да е многократно.

В края на деня сумата е: първоначалните +въведените -изведените +продажбите -сторното (не съм сигурен). Няма нужда преди дневния отчет да извеждате първоначално въведените - в отчета не пише ли чистия оборот, въведените и изведените и наличността- може да се видят там.
1044
GDPR » Re: Бланка
14.05.2021, 22:42
monika_nik_nikolova, ако последвате този линк може да разгледате много публикации по темата в този форум :)
Не е ли просто външна услуга - намиране на клиент?
В КТ пише: " Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за:...", така че ако такова съгласие е записано в ТД не би трябвало да има проблем.

Във вътрешните правила - едва ли, понеже лицето може да е запознато, но да не е съгласно.
Сега се сещам какво, може би, има предвид ХХХХХ за личните данни. При индивидуална командировка данните са си на лицето, а при такава обща командировка всеки ще получи данните на останалите командировани... което би било евентуален проблем. Трябва да помислите, например, и за заверките в мястото на командироване - как ще става, и т.н.

Вариант е заповеди за всеки командирован поотделно, но общо за различните пътувания.
Би могло, ако описвате кой, кога, къде, колко и т.н. за всеки от командированите. Само не знам дали това ще се води една командировка (за всеки отделен командирован) или няколко командировки с една заповед. Може пък и да настъпи малък хаос с отчетите, командировъчните и другите детайли, когато командироването е накуп :)
Останал съм с впечатление, че ако за такива неща човек иска да е изряден пред закона ще е на пълна загуба... или в повечето случаи.
Ами те и от работодателя да се дават пак са облагаеми.
Не мисля, че задължително трябва да търсим връзка между последния ден в Д1 и уведомлението за прекратяване. Теоретично, а и практически, може да се различават с месеци и години, например при НО.
... явно трябва да направя корекция на Декл. Обр.1 за м. Април, .......така и с начислено обезщетение.
Обезщетението може да го подадете и в май, поне моята програма прави такава коректна Д1 - със сума без дни.
От подобни дискусии съм останал с впечатление, че последният ден в осигуряване е последният работен (със заплащане) ден, в случая 29 април.
Ако се абстрахираме от сумата на обезщетението - какво осигуряване би имало в м. май, ако се посочи датата 4-ти?
Щом е ходил на комисия може да е за ТЕЛК, а там е известно, че се бавят. Ако е сигурно, че е в болничен и ще донесе болнични - най-лесно е във ведомостта да го водите в болничен. Ако го водите друго (отпуск) и после донесе болничен ще трябва да коригирате, а така вероятността за корекция (въпреки, че все още нямате документите - болничните) е най-малка.
Мммм, не е малко... щях да предложа да "решите" проблема с нова КБ, ама няма да стане.
И да вземете предвид актуалните за 2020 и 2021 години брой дни неплатен отпуск :)

ПП Този случай е един от тези, за които ме учудва логиката на КТ - да ти се полага отпуск за времето на отпуск... да си починеш от почивката :)
Ако сте сигурни, че маратонките са били купени за "ползване" и особено ако има как да се покаже, че не са долетели от Китай и на следващия ден отлетели по куриера, може и да пропуснете.
Но ако са, например, три еднакви нови чифта... макар че това няма откъде да се види, нали? :)
Оформете я в свободен текст (само за 2021 г.): "за 2021 г. е ползван ... дни платен годишен отпуск". Идеята е че има ограничение за 20 работни дни отпуск за годината (ако не намесваме допълнителните договорки в ТД и КТД) при всички работодатели и следващият работодател да е наясно до колко дни може да разреши.

Не пречи да посочите и 163 (1) и 164, макар че отпускът по164 е ограничен до 2-годишната възраст на детето и се ползва в този диапазон (няма как да се застъпи с предишно олзване). Пък и по 163 (1) е подобно.

За неплатения отпуск със стаж - май се пишеше отзад в ТК?

Обезщетенията по 224 (1) няма нужда да ги пишете в служебната бележка, това следващите работодатели не ги интересува.
На първо четене не виждам проблем... освен банковите такси при преводите напред-назад, в т.ч. и платените от търговските представители при връщането на аванса.

За командировките - ако имате предвид чл. 6 ал. 1 т. 3. - "пътуват като пласьори на материали, стоки, продукция и в други случаи по граждански договори без предварително определен маршрут и възнаграждението им се определя в процент върху реализирания приход-оборот" - така както е написана е малко объркващо дали изредените пътуващи са по граждански договори (понеже командировката принципно е дадена за работещите на ТД по КТ). Както и за маршрута и за процента...