Потърси в системата "Въпроси и отговори" на МТСП, сигурно ще изкочи нещо, въпреки, че текстът в КТ е пределно ясно написан и не се нуждае от обяснения.
Сега прекратява вторият договор като учител и от първото училище и инспектората претендират връщане на платения годишен отпуск.

Не че ще е задължен да върне някакви пари, ама поради какви причини в първото училище (че чак и в инспектората) се интересуват от втория договор на учителя?!?
Да полюбопитствам и в първото училище какво става, продължава ли неплатеният отпуск?
Петте години откъде дойдоха?
Така че работниците да идват на работа когато си поискат и да работят колкото си искат не ми се връзва 

Е, може да не се връзва с КТ, но си е напълно реална ситуация. Защо да не може страните да я приложат? Тъпо е (това не към теб :) )
На първо четене и с назначаването на новия (неквалифициран) продавач ми изглежда, че имате право.

Не съм сигурен как да се тълкува това:
Чл. 329. (1) При закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре.

Подборът е право на работодателя, не задължение, въпреки, че по друг член на КТ изглежда задължение.
Аз бих подал уведомление, независимо, че в сегашното не е бил посочен срок (по грешка). Все пак, уведомлението е следствие от промяната на условията в ТД. В случая има ДС за промяна от срочен ТД в безсрочен, съответно според мен трябва уведомление.
Пиша това с условието, че не знам дали фактът, че настоящият ТД е по чл.111 има значение (дали и кодът в уведомлението не беше друг? Сега не мога да погледна).
Няма проблем при пълен месец в болнични от НОИ да има плащане на бонус, стига да няма отработени дни. Проверено.
За кой месец се отнася бонуса и дали трябва да се коригира Д1 е друг въпрос. Даже съвсем теоретично май трябва да се правят корекции за всички месеци от 2014 г.
Стандартно, понеделник - петък, по 8 часа, първа смяна и втора смяна.
Май може и събота и неделя, и да почиват други два дни, но нека знаещите кажат.
Необходимо е. След прекратяването при вас (и оформянето на ТК) в другата фирма ще сключат основния ТД (който ще впишат в ТК), вие ще сключите допълнителния.
Има и една неприятност, че ако работникът има неизползвани отпуски ще се дължи обезщетение при прекратяването на ТД, евентуално и други неща.
...примерно в един дет 10 касови бележки са сторнирани следващия ден пак 10 и т. н до края на годината...

Не че нещо, но ако аз съм НАП-ър това ми ме накарало да се поогледам по-внимателно какво става във вашата фирма/магазин. Може би имате някакво разумно обяснение, но на мен ми се вижда подозрително.
То май и нищо да не направят, след срока на договора служителката няма да може да "продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни", съответно договорът няма да премине в безсрочен. Или греша? Разбира се, аз бих пуснал заповед и т.н.
Всъщност, в срока, за който се полага отпуск трябва да включите и дните на самият отпуск, които ще ползва (понеже и те са стаж).
А ако седалището е една стая в апартамента на шефа?
Обезщетението - в размер на заплатите за времето на неспазеното предизвестие. Три месеца неспазено предизвестие - три заплати. И по принцип трябва да го внесе в касата/банката на фирмата. Ама все пак погледнете и КТ.
Коя програма? Тази година май нямаше програма, а всичко е онлайн (може да бъркам)?
Дори и да е на щат, едва ли диригентът е лицето с представителни функции, че да сключва договори. Не съм много запознат, но ми се струва, че е трябвало договорът и предаването на нещата да е било с/на читалището, а дали ще ги дадат после на оркестъра е друг въпрос.
И малко ми се разминават "общински оркестър" с читалище?
А дарението към читалището ле е направено? Малко ми остава неясно дали оркестърът е някакво самостоятелно "лице"?
Не ми изглежда оркестърът да е "културен институт", ама все пак трябва да видите документация за статута му. Иначе само може да гадаем.
Да де, ама не се ли получава своеобразен СИРВ за определените в договора часове? При СИРВ се разпределят определен брой работни часове на месец (абстрахирам се от почивките и т.н.) при 114 не е ли същото, само дето часовете може да са по-малко?
Въпросът е същия, като "ако получа фактура от фирма "А" дали да я платя по личната сметка на жената на фирмадижята".
Янита Рускова, вашите отношения (документални, финансови и т.н.) са с фирмата, не със собственика... ами ако са няколко собственици?
Сигурно може да се измисли някой завъртян вариант да се изпълни питането, ама такива варианти обикновено навеждат на подозрения.