Общият стаж, ако няма да плащаш върху него, за какво ще послужи в ТД? Аз записвам само "стажа", върху който се плаща. Пък ако се налага не виждам пречка да се впишат и двата вида.
Ако сте заядливи вероятно може да оспорите болничния, който 99% е фалшив. И не виждам проблем предизвестието да си тече, при условие, че е подписано от работника.
Данък или осигуровка? Ама сякаш нямам спомен нито едното от двете да има ставка 11%. Да не е 10% ДДФЛ, който се удържа от изпълнителя (не "служителя")?
Писмо за съгласие

Във връзка с чл. ... от Наредбата... долуподписания ...., ръководител на .......... давам съгласие ........ да бъде командирован от фирма ..., като разходите за командировка са за сметка на фирма .....

Подпис, печат

К'во толкова му се чудите :)
Я кажи - като купиш материали в брой ще пускаш ли касова бележка, че да ти трябва касов апарат? :)
Да, към декември (когато се планира отпускът за сл. година), то е наето и няма как да не е в графика. И, като лице в ТПО, подава график. Но е на срочен договор до 30.06. Съвсем естествено е да искам дните, които му се полагат за отработените 6 месеца  2013г. да си ги планира като отпуск до 06.2013!
Нали?

Без да се замислям много-много сега, аз също бих го направил така - да има планиран (пропорционално) отпуск за срока на договора - ако срокът е до 30.06. трябва да има планиран отпуск 10 дни до 30.06.
4347
ЮЛНЦ » Re: юлнц
16.05.2013, 14:56
Приходен касов ордер и квитанция, ако е в брой, или платежното нареждане.
Не почва никак обещаващо работата с новата фирма, имай едно-две на ум и прецени дали да продължаваш.
Може да съм чел разсеяно, но това предложено ДС подписано ли е?
Реално обучение няма, а документално? Щото самото обучение си има разни изисквания и документация, доказателство за провеждането му.
В ТД се вписва основната РЗ и допълнителните възнаграждения, а брутната заплата може да е различна всеки месец, по различни причини.
Откъде дойдоха тези 3000 лв?
В продължение на предния отговор:
КТ Чл. 66. Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
6. еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор;

Въобще, тоя работодател се е взел на сериозно...
 ...не съм сигурна дали ако го занесете днес няма да има проблем, защото болничните се приемат до 15то число на месеца следващ този в който е представен.

15-то число на следващия месец е крайният срок, началният е датата на представяне на болничния от работника на работодателя.
Ами, освен да попиташ как е изчислена сумата... по мои сметки трябва да върнеш 154-157 лв, в зависимост, дали броим календарни или работни дни
А това ще се отрази ли по някакъв начин на ФР за тези минали години?
Е, все пак всяка програма слага по нещо и на С:, тъй че не е много сигурно, че при преинсталиране на уина няма да се наложи преинсталиране и на съответния софт.
Мисля, че "администратор" е юридическото лице, в което почваш работа, ама нека знаещите кажат.
Обикновено като дават кредити банките искат декларация (или както там се казваше) от работодателя, че ще превежда заплатата на работника в дадената банка. DrAla, от твоя работодател не искаха ли такава декларация?
Абе, по принцип май няма. Пробвай, поне на първо време, ако може в банката "У" да направят нещо като получиш РЗ автоматично да се превежда към "Х". Ако стане ще има и такса превод.
4359
ЮЛНЦ » Re: ЮНЛЦ И ГДД
23.03.2013, 16:31
geeorgi, погледни първите редове на Указанието към ГДД.
От фактурата/сметката би трябвало да се видят или изчислят. Предполагам има разлики в зависимост от ЕРП-та, и от това дали е "домашен" или "фирмен" ток.