Това ДТВ за какво е? Какво пише във вътрешните правила?
Не съм сигурен дали е необходимо периодите с и без стаж да се пишат в заповедта. То си е по закон.
Пита се за чл. 157 ал. 1 т.4.
-когато е призован в съд или от други органи като страна, свидетел или вещо лице;

Чл. 157 (3) През време на отпуските по ал. 1 на работника или служителя се изплаща възнаграждение, както следва:
1. по т. 1-3 - според предвиденото в колективния трудов договор или по споразумение между работника или служителя и работодателя;
2. по т. 5а и 6 - от работодателя в размера по чл. 177;
3. в останалите случаи - според предвиденото в специалните закони.

В специалния закон намерих това, което е най-близо до въпроса, но не е точно за питаните лица:
Чл. 404. (1) Ръководител на държавна или общинска администрация, на организация или работодател, който не разреши служебен отпуск на лице, призовано за участие като съдебен заседател, или препятства участието му в съдебно производство, се наказва с глоба от 300 до 600 лв.
А това копие важи ли за сторнирането (в издаващата фирма)?
И наистина ли трябва да се анулира (и да ви върнат парите)?
На теория, преди да напусне лицето трябва да ти внесе в касата парите за ЗО за октомври.
Гледай да избягаш от извънредния труд, освен че трябва да се плаща, има и доста бумащина около него, все нещо може да се обърка или сгреши.
Заповед за въвеждане на СИРВ, запознаване на рабоника със заповедта (подпис), предварителен месечен график на дните и часовете (предлагам периода на изчисляване да е един месец, по-лесно е отчитането и подаването на Д1, "неравностите" ще ги заглаждаш с твоя труд).
Правилник трябва да имаш при всички положения, там може да заложиш, че "при необходимост може да бъде въведено СИРВ".
И на мен понякога ми е трудно да направя разлика между ремонт и ВУ. Имаме сградна климатична инсталация, която не се води отделно, а явно е в общата стойност на сградата. Когато се е налагал ремонт на някой по-голям чарк сме го отчитали като "ремонт". Но пък смяната на някой контактор или друга дреболия - ВУ. При нас има общообщински правила за извършване на ремонти (преди всичко строителни), с минаване за КСС през инвестиционна политика, може би и при вас има нещо такова, попитай как да отчиташ твоята помпа.
Това с инспекцията ми се струва по-редно и коректно.  :smile1:

Това е все едно да си вкарате вълка в кошарата, таралежа в гащите или както искате го кажете.
Ааа - не съм обърнал внимание, че искат да стане  4 + 4 часа.
Не знам - ДС по 119 не трябва ли да се отнася за даден ТР, който в случая е сключен за 8 часа работно време? Ако към същия този ТД се направи ДС за още 4 часа става един ТД за 12 часа. Редно ли е?
Това с договор за допълнителен труд ли става?
Една от простотиите на КТ - да имаш право на отпуск за времето на ползване на друг отпуск.
1. Няма ограничение,
2. Може, ако на мястото на командировка няма печат, или няма възможност да бъде сложен (и ако няма някой "по-близък" по същност до командироването подпечатващ).
Все пак някакво предписание от СТМ няма да е излишно; иначе преглед и рецепта всеки може да си вземе.
Редовният отговор в системата "Въпроси и отговори" на МТСП, макар и неофициален е: "Размерът на отпуска, установен в чл. 319 КТ се ползва само за периода, за който е установена трайната неработоспособност с експертното решение на ТЕЛК". На мен също са ми отговаряли в този смисъл - пропорционално.

Извън горното, един обратен въпрос - ако ТЕЛК-ът изтича на 15.04., примерно - колко дни отпуск има право да ползва човекът през месец май?
Мии... може и да стане проблем.
Тази вносна бележка я слагате в кръглата папка, за вас остава само банковото извлечение. Въпросът е в него да пише името на фирмата, на която е издадена фактурата... което май не го пише, м? Идеята е все едно клиентът е отишъл и е внесъл парите по вашата сметка.
Проблем ще има и за клиентът, ако е фирма, защото няма касова бележка, няма и банков документ.
Разходът за гориво се доказва само с фактура.

А ако има достатъчно бензин в резервоара? Според мен документ е необходим само за удостоверяване на цената, и такъв документ може да е касовата бележка. Сумата е цена х пробег х разход, дории да има фактура тя няма да отговаря на реално платеното на командирования.