...Но трябва да се опомене в трудовият му договор или с едно допълнително споразумение, че лицето ХХХ минава към сумирано изчисляване на работното време...

Е това няма нужда да е вписано в ТД или ДС, достатъчна е заповед на ръководителя.
Дали ще напиша молба за освобождаване или за регистрация ми е все едно. По-добре да имам регистрация, че не се знае на кого кога какво ще му хрумне :)
Ако подадеш колона за ДТВ-то, платено през м. 02 ще трябва да отделиш и ДДФЛ, който да подадеш след края на февруари. Не знам иначе дали ще се засече... но то май Д1 не засичаше с ДДФЛ в Д6?!?
Мисля си, ако бях на твое място дали нямаше да подам само една дата на плащане - 29.01., с една калона за ДОО и една за ДДФЛ.
Много ми е готин този термин "спират" :)
Спирането зависи от процента на ТЕЛК-а, поне за данъка. За осигуровките няма промяна.
Сега си погледнах справката за ТД в НАП - всички договори, които първоначално са били срочни с код 2, за които после е подадено ДС за безсрочни с код 1 в момента се виждат като безсрочни с код 1, без да са прекратявани и писани нови договори.
Само трябва при прекратяването да посочите основание на ТД с код 02-срочен

Не съм убеден - при подаване на уведомлението за ДС, в което е посочено и основание 01 би трябвало първоначалният договор да се вижда като безсрочен.
Аз пък смятам, че е правилно направено. С код 2 посочваш, че това е ДС, после посочваш новата длъжност, посочваш и срок (безсрочен). При това положение "стария" ТД си се запазва, просто става безсрочен, нов няма. Има нова длъжност.
Вижда ми се редно "учителят" да е излязал в неплатен по учителския му ТД и да е сключил втори договор за "директор", например по 68 (4) - за работа на длъжност, която се заема с конкурс - за времето, докато бъде заета въз основа на конкурс. За директорската длъжност би трябвало договорът да е с РИО, тоест трябва да е втори договор, не може да е с ДС за вътрешно заместване. Ако това е така съм съгласен, че "директорът" трябва да прекрати ТД със себе си от длъжноста "учител", като му плати по 224 за времето преди директорстването, а после РИО да го освободи от длъжността "директор" и плати по 224 за времето на директостване.

Едит: извинявам се, не видях, че имало и втора страница с коментари :)
Върху първите 30 дни неплатен отпуск също се дължи платен - отпуск за отпуск.
:)
Може би трябва да се обърне внимание на края на алинеята "през който се ползва отпускът"? В случая нямаме ползване на отпуск.
Но нека най-добре кажат знаещите :)
За обезщетението по чл. 224 не беше ли без коефициент?
Както предлага ХХХХХ погледни ЗЗЛД, там имаше разни изисквания за съхранението на личните данни, пък досиетата са си баш ЛД.
Примерно този текст:
Чл. 23. Администраторът на лични данни предприема необходимите технически и организационни мерки, за да защити данните от случайно или незаконно унищожаване, или от случайна загуба, от неправомерен достъп, изменение или разпространение, както и от други незаконни форми на обработване.

Аз ги държа в дървен, или май е ПДЧ :)
Не съм срещал изискване за метален шкаф.
... пък за размера на доходите да не говорим...
Щом нямате приходи от стопанска дейност, а аще повече вие нямате и от нестопанска (освен от членския внос), ГДД не се подава.
Този договор за наем няма ли клауза за прекратяване?!?
А иначе за кореспонденциите нещо такова:
Дт Каса/банка / Кт Приходи от чл. внос
Дт Разходи (наем) / Кт Каса/банка
Е то ГДД така или иначе няма да подавате (дори и да имате нестопанска дейност), остава едно елементарно попълване на статистиката.
Примерът ми с надъханата компания беше да попитам какво става, ако един или няколко елемента от този заведен като единичен ДМА "маси" станат негодни за употреба. Бракуваме ли част ат актива "маси", променяме ли стойността му?
Тъй като там където работя, при подобен случай масите (всяка една под прага) биха отишли на разход горното, колкото е закачка, толкова е и чист въпрос за подхода какво да се прави при такава хипотетична ситуация.
А ако някоя хубава вечер надъхана компания изпочупи 2 маси и 15 стола какво става с тези два ДМА "маси" и "столове"?
Тук също има нещо за ЮЛНЦ, но не знам актуалността му: http://www.ngorc.net/bg/press/publications/count/default.htm и следващите страници.