Това на бюджетарски въпрос ми звучи?
В двата поста давате различни месеци. Ползвам втория пост (септември-октомври).

Купуването е едно, въвеждането - друго. Въвеждането може да е след пет години. Купили сте го през септември, въвели сте го през октомври (най-рано на датата на регистрация, преди това не можете да го ползвате актива), и както казва Делфинчето - с протокол за въвеждане. Значи почвате амортицазиите от следващия месец - през ноември. Така ще е едновременно и за данъчни и за счетоводни цели.
Явно искат да е от 02.11., тъй като 1-ви е неработен ден и го подават като неработен (21 дни в месеца), както и трябва да е.
И аз бих написал в Д1 31.10. за последен ден в осигуряване, пък каквото и да говори служителя. Пък заповедта и ТК да си е 02.11. (първия неработен ден при вас и първия работен на новото място). Така всички ще са доволни :)
Тук ми се струва, че думата "турист" и "туристическа услуга" имат друго значение, а не само че някой е дошъл на екскурзия и сте му дали стая. За наемодателят няма значение а и няма информация в качеството си на какъв нощува наелият стаята.
Не знам отговора, но нямат ли е-мейр за контакти?
Има някаква Електронна платфома?
Според мен не. Но трябва да му направите инструктаж.
Дали разбрах правилно - през 2019 сте купували разни неща от сметката/касата на фирмата, но нямате фактури за тези суми и купените неща не са влезли в счетоводството? А платените пари осчетоводени ли са? Ако парите са осчетоводени, а купените неща не са - как сте равнили? Или и парите не са осчетоводени? И някъде има издадени към вас фактури (които НАП виждат), които не са отразени във вашето счетоводство?
Сякаш не се сещам за ограничение за часовете.
Бихте ли публикували в извадка зададения въпрос и най-важното от отговора... понеже описаното от вас днес противоречи на цитираното по-горе мнение на същото министерство?
Не е задължително да има банкова сметка, но препоръчително и практически почти неизбежно. Как, например, превежда данъци, осигуровки, на гиеше ли?
Може да издава фактури и да получава приходите в брой, съответно трябва да има касов апарат.
И да имате предвид, че тези платени обучения (най-вероятно) са стопанска дейност.
А, ми то и мен да попитат нямаше да се сетя, че има промяна, ама добре че са такива въпроси, че от време на време да отварям бумагите :)
Има ли такава наредба? Струва ми се, че ще е за някакви специални браншове и отрасли?
КТ чл. 142 ал. 3 - четири месеца.
614
ЮЛНЦ » Re: Мол
04.10.2022, 10:50
Ако заключва склада и си тръгва... за такова МОЛ ли питате?
Следя, особено частта с осчетоводяването на криптовалутата.

Сещам се за някои първични неща, които евентуално трябва да решите:

ЗСч Чл. 5. (1) Счетоводните документи в предприятията се съставят на български език с арабски цифри и в левове. Те могат да се съставят и на съответния чужд език в чуждестранна валута в случаите на сделки, уговорени в чуждестранна валута с чуждестранни контрагенти. Когато сделката е уговорена в чуждестранна валута, левовата и равностойност се определя, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс на Българска народна банка към датата на сделката.

ЗДДС 114 (5) Сумите по фактурата могат да бъдат посочени в която и да е валута, при условие че данъчната основа и размерът на данъка се посочат в български лева при спазване изискванията на чл. 26, ал. 6.

За фактурите - ако се издават независимо от тези от първия обект (например не са от софт в мрежа) е добре да си направите някакъв диапазон за втория обект. Например 2000000001, 2000000002 и т.н.
Ходих при такъв адвокат ,даже и днес пак говорих с нея -каза ми ,че тази отпуска работодателя я разрешава и може да ми бъде отказана.Не съм уведомила писмено работодателя,че съм в процедура по инвитро,само устно
За кой отпуск става въпрос? За този ли:
157 (2) Работодателят е длъжен да освобождава от работа ... работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

Ако е за този отпуск и адвоката е казал това, че "тази отпуска работодателя я разрешава и може да ми бъде отказана" - сменете адвоката.

Само че всички тези неща важат след надлежно уведомяване на шефа, и по начин, който доказва, че е уведомен. Устното уведомяване - винаги може да се отметне, не чул, не разбрал. Трябва черно на бяло. Към момента документално пред работодателя вие сте "обикновен" работник/служител.
Щом е толкова напечено (и ако не искам да давам допълнителен отпуск без да трябва) аз бих изпреварил и бих попитал в ИТ.
След като този доктор е работодател (на санитар, на мед. сестра) би трябвало да има и някакви вътрешни правила, например за трудовия ред, в който да са уредени и отпуските. Или поне да са включени в ТД.

Иначе, това "...в структури на лечебни и здравни заведения, в които се обслужват болни от заразни и паразитни болести..." като цяло сякаш е написано за отделенията в болниците. Не знам дали кабинетът на личния лекар теоретично се води лечебно и здравно заведение, за да се хванем за тази алинея.

Това може да е полезно.

А този санитар как е решил да иска допълнителен отпуск?