Дали разбрах правилно: учител е в НО и питате дали да му увеличите заплатата със стара дата от 01.01.?
Според мен е редно да направите ДС, но дали ще има ефект зависи откога е НО, дали е от началото на годината или от по-късно.
Не ми е известно НАП да имат програма за платежните?

ПП При мен, поне днес, страницата работи нормално.
Правилно ли съм разбрал, че:
- сте имали голямо салдо по сметка "Каса", без да има наличност
- поради това сте "купили" акции и сте намалили салдото на сметка "Каса"
- и сега имате пълна сметка "Акции"

Само не разбрах, предвид това, че продавачът на акциие ви е върнал парите, вие реални, налични акции имате ли? Или са само по документ?

Откъде се взеха тези пари за покупката? Интересно е и как продавачът ще оправдае липсата на кеша, който ви е върнал, но това е негов проблем.

За това прехвърляне на чуждестранни акции не се ли предвижда някаква отчетност под формата на справки към някоя институция, подобно на валутата?

Просто се опитвам да си изясня врътката.
Заповед можете да издадете, даже трябва, преди да настъпи събитието. Няма пречка заповедта за освобождаване да е дни преди датата на освобождаването, няма защо да чакате. Все пак има технологичен период за връчване и т.н.
Уведомлението ще подадете след датата на освобождаване, предварително няма да го приеме.
Не ми се вярва НАП да преведат по чужда сметка. Ако сумата е голяма и СОЛ иска да си върне парите, особено щом са много, може би трябва да жертва някаква сума за откриване и закриване на сметка?
Е тъй де, правоотношението е прекратено през октомври. Следващият месец е ноември, значи не по-късно от 30 ноември.
Според мен основанието за обезщетението възниква през мес. октомври и ще влезе в окомврийската ведомост. Но изчакайте и знаещите да кажат :)
А защо не прекратявате считано от 01.10.?
Това на НАП за достъпността е сравнително ново, струва ми се по някаква "външна" причина. Преди, за дълги години, нямаше такива неща.
По 334 (1) може да прекратявате по всяко време на договора, още от втория ден. Но при условие, че срокът изтича няма смисъл от предизвестие и ще се ползвате от 325-1-3. На 1-ви (или 2-ри, не е ясно кога ви е последният работен ден) вече може да не ходите на работа, не е нужно нито предизвестие, нито заявление за напускане - заявлението, образно казано, е пуснато още при подписване на ТД и уговаряне на крайния срок. Само работодателят трябва да издаде заповед.
Между другото нямате "работодател", нямате и "трудово възнаграждение" :)
1. Може да опитате, имате шанс, но резултатът е неизвестен.
2. Това е бично ваше решение, съобразно обстоятелствата.
3. Предвид това, че сте в частния сектор - няма, или поне не се сещам. Единствената регулирата заплата е МРЗ.
4. Реалности, за съжаление.

Като цяло, най-добрият вариант, според мен и след прочетеното, е да си търсите нова работа, ако има шансове да намерите във вашия град.
Договорът е допълнителна защита на страните, но ако няма нормативно основание за задължителен такъв, той е само пожелателен. Разбира се, зависи от вида услуга, при някои е добре да бъде определено какво точно влиза в услугата, за да няма недоразумения.
В ДДС-то и в образеца на платежното пише:
"Полето "Код за вид плащане" може да се попълва (опционално) само при превод на суми по сметки с идентификатор за вид сметка 84 (тринадесета и четиринадесета позиция от IBAN)."

В настоящите сметки на НАП, примерно, няма сметки с идентификатор "84". Сегашните за данъци и осигуровки са 81, 85, 86 и 88. Не знаем какви ще са новите сметки (не съм търсил де), затова не можем да кажем дали ще или не ще попълваме код за вид плащане.
Например да потърсите/поискате доказателства за правото на пенсиониране, най-малко заради евентуалното дължимо обезщетение.
Не мога да отговоря, но се учудвам, че се хващате с неща, които не разбирате и не сте проучили предварително?!?
Магазин с двама продавачи едва ли може да си позволи профилиран юрист :hmmm:
Прекратяванията от страна на работодателя са в 328 и следващите членове, но при диагонално четене не ви виждам там. В КТ работникът е почти бог и не мож' го пипна лесно. Не сте навити да правите дисциплинално производство, ясно защо. А какво мислите за заместник по време на отпуска или болничния? Ще струва една заплата, ама ще спести, евентуално, главоболия.
Писмата, сами по себе си, едва ли имат връзка с НОИ. Връзка с НОИ би имало, ако има сключен (трудов?) договор, заплащане, съответно осигуровки и стаж.