Необходимо ли е да се иска пълномощно на лицето на ,което се издава фактура при покупка,записването на Егн-то му?

Я да видим дали съм разбрал правилно - отивам да купувам моливи и искам книжарката да ми напише фактура, а тя трябва да ми поиска пълномощно, че аз мога да искам фактури?

Ако да - книжарката е длъжна, ако поискам, да ми напише фактура с предоставените от мен фирмени данни и единственото, което бих се съгласил да иска от мен е името ми и да се подпиша.
Може да е по банков път, стига така да им е по-удобно и по-спокойно... а и за вас също.
По отношение на ЮЛНЦ, при четенето на горната извадка трябва да се наблегне и на "...да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги..." и да се помисли има ли нещо общо получаването на членския внос с продажби на стоки и услуги.

За фактурата за членски внос - чукни в гугъл за "фактура за членски внос", излизат доста информативни неща дали трябва или не трябва.
Да се съглася с Таня-ЛС - работодателят е малко с изцапани гащи, тъй че да се снижава и да освобождава работника по най-бързия и безпроблемен начин... че разм... разшуми ли се може да струва скъпо.
Тъкмо щях да попитам и аз - къде е регулирана задължителността на щатно разписание (за реалния сектор; за бюджета има тук-там)?
(3) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение.....

На първо четене изглежда има право.
За какво се издаваха касови бележки?
Ето становище в тази връзка:..

Това становище има ли издател и изходящ номер, или е от някой вестник?
На първо четене съм съгласен с Пъпешчето, даже и не става дума за вина на работодателя. Засега не се сещам за друг вариант:

Трудово възнаграждение при престой и производствена необходимост
Чл. 267. (1) За времето на престой не по вина на работника или служителя той има право на брутното трудово възнаграждение.
(2) При престой по вина на работника или служителя той няма право на трудово възнаграждение за времето на престоя.

ПП Работодателят като не иска за плаща тези престои плаща ли времето над 8 часа, както предполагам, че работят работниците?
Без да имам опит с графиците ми прави впечатление:
- след осемчасова нощна смяна (20-08 ч.) не му оставяш междудневна почивка, ако тя трябва да е 12 часа (не знам дали трябва да е 12 часа).
- не виждам междуседмична почивка за датите 10-ти до 21-ви.
Да си призная всички длъжности, може би с изключение на отговорника (понеже не зная какво реално се е вършило) не ми изглеждат много инженерни. "Инженерна" ми прилича да е приложна длъжност, а изброените по-горе ми приличат на административни.
Разбира се, най-добре е да се пита какво искат и какво имат предвид, за да не си губите излишно времето и енергията.
Графикът не ми е много ясен без работното време през съответните дни, но тези текстове няма ли да помогнат:

Чл. 113. (6) Във всички случаи на полагане на допълнителен труд общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка, установена с този кодекс.
Чл. 152. Работникът или служителят има право на непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде по-малко от 12 часа.
Сигурно има и още, уточняващи и допълващи, тези ги изкарах набързо.
Ааа, ясно, работи 2х8 + 3х11 часа, сега разбрах.
Като прескоча въпроса за законността, (5 х 8 ч.) > (2-3 х 11 ч.), което все пак не е ли в някакава полза на работника (ако заплатата е за 40 часа)? При добро оформяне на документацията и съгласие на страните не е чак толкова лошо... евентуално.
Допълнително споразумение или договор за допълнителен труд (втори договор)? Ако е втори договор - задължително уведомление. Ако е допълнително споразумение - вероятно "зависи".
БДЖ може да дават ваучери по някаква Наредба 11, различни от тези ваучери, за които говорим.
НАП не тълкува, просто те облага, ако те засече, че не си дал на всички по равно.
Достатъчно е да сте на ТД във фирмата, не е нужно да имате отработени дни за месеца, може да сте в болнични, в платен или неплатен отпуск или друго отдъствие (това в случай, че работодателят иска ваучерите, които дава да са необлагаеми до 60 лв). Ако няма нищо против облагането им, работодателят може да определя на кого и по колко да дава.
Често работодателите смятат ваучерите като част от заплатата и ги дават според отработеното време, което, според НАП, е неправилно и води до облагане.
Биха били в помощ на работодателя някакви протоколи за установяване на некачествено изпълнение на работата, предписания, забележки и т.н., разположени във времето, за да не излезе, че ей така му е хрумнало на шефа да уволни работника.
Да, така е. Аз разбрах въпросът като "трябва ли в пенсионното да подам тригодишни УП-та от всяка от тези фирми" :)
Трябва да си прецените и рисковете при евентуален грешен съвет и оплакване на клиент.