От мен - да.
За съжаление не съм много на "ти" с нощния и извънредния труд, и не смея да пиша. Но със сигурност някой знаещ се се включи :)
Щом сте на СИРВ не е задължително часовете над 168 ч. да са извънреден труд. Тези +1.148 часа са в повече в кроя на периода на изравняване ли?
Не одобрявам и не съм влагал ирония, просто констатация.
А на бъдещите пенсионери не им завиждам (че и аз съм сред тях), защото сегашните поне получават 150 лв, бъдещите няма и толкова да вземат, ако въобще могат да се пенсионират.
Не знам сега как е, но преди две-три години плащах едни визи в банката - единственото, което можах да изкопча беше някакъв мемориален ордер за банковата операция. Да не минава и посолството/консулството за бюджетна организация и да важи само платежния документ?
"Този странен начин" на осигуряване, ако не масов, то поне е сравнително често срещан.
Даже бих предложил декларацията да е за желание ТК да бъде съхранявана във фирмата. При съгласието се предполага, че предложението идва от фирмата, а при желанието - от работника.
3909
Бюджет » Re: Сметка 9860
09.10.2014, 11:17
Ох, още не съм стигнал до измислянето... :(
3910
Бюджет » Re: Сметка 9860
09.10.2014, 09:53
Тия измислени ангажименти и на мен не са ми много ясни.
На семинар на СмП казали, че Крайно салдо 9860 = Крайно салдо 9803 - Дт оборот 4020

И аз ще чакам някой знаещ да се включи.
Заповед на ръководителя?
Бери, когато сте на СИРВ и през първия месец е работено с 14 часа повече, а през втория месец е работено с 14 часа по-малко, но общо за двата месеца (месеците на изравняване) сумарно отработените часове са толкова, колкото броя на работните часове за двата месеца, тогава няма извънредни часове. Това е и идеята на СИРВ - да се работи различно през различните месеци, но сумирано за броя месеци отработеното време да е нормалния брой дни/часове.
Затова и се подава Д1 с код 16 (ако има разлики), а в края на периода се прави корекция с код 1 за всеки от месеците.
Трябва да съм голям скръндза за главен счетоводител да не призная стажа му като "прост" счетоводител.
Ако двете седмици са в един месец и всичко е изравнено за месеца - код 01.
Ако двете седмици са в различни месеци, но за всеки от месеците часовете са изравнени - код 01.
В противен случай - другия код.

За СИРВ на само едно лице - на първо четене може, но изчакай и знаещите да кажат.
Може. Само че последващото намаление не може да е без съгласието на работниците. По-добре измислете и впишете във ВПРЗ система за бонуси за този определен период.
Не знам отговора, но това ми прилича аз, като частно лице, да си купя фотоапарат от Хонг Конг - не съм чувал превозвача/куриера да не иска да го достави. На митницата ще си платя мито и ДДС.
Сега, тези 250 литра наистина са множко за частно лице, но не знам има ли някакви ограничения или тънкости.
Ако двете седмици са в един месец и всичко е изравнено за месеца се подава нормална Д1.
Ако двете седмици са в различни месеци, но за всеки от месеците часовете са изравнени - пак нормална Д1.
Може да греша, но едва ли ще намерите такава процедура. Напишете си сами, като опишете действията и хората, например: кой възлага, какво обхваща (МПС се има предвид моторни превозни средства, нали), кой има право да извършва, кога се прави, къде се прави, каква е последователността, нещо за безопасността на труда - почистващи препарати, предпазни средства, как се отчита, как се предава обектът на почистване и т.н. Проиграйте на ум или на живо и опишете какво се прави. Ей тъй, без нищо ще станат две-три страници да радват окото на проверяващите :)

Тук май има нещо подобно, може да даде насоки, но не съм го чел: http://garantpest.com/sprav/kn_1.doc
Взели са 10-те дни от юли, разделили са сумата на 10 и полученото са умножили по 21, а аз имам пълни заработени месеци до м юни включително с други допълнителни възнаграждения, които през м. юли липсват. Отделно от това м.юли има 23, а не 21 работни дни.


Взели са 10-те дни от юли, разделили са сумата на 10 - ами да, така са намерили дневното възнаграждение.

Допълнителните възнаграждения, ако не са ежемесечни (тоест ако не са с "постоянен характер") не се взимат предвид в такива случаи. Ако пък плащането е нещо като твърда заплата + бонус - просто лош късмет за лош месец.

Метни едно око и тук: http://lex.bg/laws/ldoc/2135542406
Пробвай тук: http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/11055
Това излезе от системата Въпроси и отговори на НАП, о номера е без тирета. Ако търсиш търси само по дата.

Скрит текст :