>>които се удържат от работника

По скоро: които работникът внася в касата на фирмата/училището, а работодателят ги превежда към НАП.
Вариант е първо работодателят да ги превежда към НАП за своя сметка, като заформя едно вземане от работника. След като работникът ги внесе се закрива разчета.
Дневни се плащат във всички случаи, независимо дали лицето е представило документи за пътуването или за нощувката. Размерът на дневните зависи от това, дали лицето остава да нощува на мястото или се връща същия ден.
За горивото - без документ (касова бележка) откъде ще видите цената на горивото? Ако имате някои достоверен и неопровержим източник може и да мине, но не съм сигурен.
Изчислението не е проблем, колебая се дали се дължи тази добавка.
Ако служителят сам кара колата - напишете един пътен лист за пробега, служителя да зареди някъде, за да получи касова бележка с цената на горивото. Вижте в книжката на колата колко е разхода на гориво. После Км х разход х цена = сума за плащане на пътните.
Ако е осигурена нощувка - значи няма да представи фактура и няма да му платите нощувки.
Я да повдигна темата, че имам същия случай и съм в голямо колебание.
Базата за изчисляване е по-стар месец, тъй като в месеца преди ползване на отпуска няма 10 отработени дни (преди това работникът е бил в неплатен отпуск и с връщането му се увеличава РЗ). РЗ е увеличена в месеца преди ползване на отпуска.

Четейки ал. 2 в следния олекотен вариант:
"Когато ... от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят ... след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата... към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка..."
излиза, че трябва да начисля добавка? Но от този усукан текст не мога да се самоубедя достатъчно :(
Правилно ли е това разсъждение?
Не е ли логично когато имаме длъжност "Ръководител отдел продажби" все пак да има и отдел "Продажби", който той да ръководи? Мениджърската длъжност ми изглежда като ръководна... някого?!?
Според мен по-добре заповедта да е от 30 август, примерно, отколкото от 1 септември, след края на предизвестието. Датата на издаване на заповедта не е обвързана с датата на освобождаване, стига да не е след датата на освобождаването.
Тази декларация за заболяванията по кой норматив се иска?
Аз съм в образованието, но не училище - и дарения (не че има много) и собствени приходи ползваме самостоятелно, като, разбира се, увеличаваме бюджетния кредит.
Не съм съвсем съгласен с някои неща - даренията могат да бъдат и в пари, които да остават в бюджета на организацията и да се ползват според условието на дарението или на общо основание, ако няма условие. Вероятно зависи от вида/статута на бюджетната организация.
И да знаят, понякога пишат и BG-то - "ами програмата го пише автоматично".
Ако случайно бюджетната организация е училище ще трябва да издаде и Свидетелство за дарение.

А каква е разликата между спонсорство и дарение? Възмездността и безвъзмездността? Друго?
Ако не броим трите дни за сметка на работодателя, за времето на болнични май не се внасяше ДОО, м?
Струва ми се, че в случая е по-добре, ако няма договор. Да, ще се загуби заплатата за 5 дни, което все пак си е неприятно, но ще се спестят други евентуални главоболия - предизвестие, може би и плащане на обезщетение. Очевидно работодателят не е читав и могат да се очакват само проблеми.
Трудова книжка има ли? Писано ли е в нея нещо?
Дори и на специализация, лекарката ви не се ли води все още на ТД (ако е на ТД)? Напуснала ли е?
 ...Да си намери някаква причина - недовършена част от работата, не приета работа и т.н.

Тъкмо за това щях да попитам - работата е свършена докато питащата е в болничен. Това (свършването на работата) удостовеено ли е с някакъв документ? Ако няма документ - може да приемем, тоест работодателят да приеме, ако желае, че все още не е.
Eжедневно шофиране - не съм запознат с шофирането, но не правите ли ежедневна проверка с дрегер? Или длъжността му не е "шофьор"? Пък и да не е, употребата на алкохол в работно време си е приемливо основание за предприемане на мерки...
Evelina64, при вас може да си подаде молба за отпуск за периода на болничният. При това положение, от НОИ ще изплатят болничния

Понеже не знам - да попитам: как в НОИ познават, че на другия договор човекът е в отпуск?
Аз имам работник, който след 6 месеца болнични се яви на ТЕЛК, но ТЕЛК-а не издаде следващ болничен. Пиша го да се има предвид, че ТЕЛК може и да не издаде болничен. Процедурата на ТЕЛК-а мина за няколко дни (седмица), през които работникът, след изтичане на последния "нормален" болничен беше на работа.
Посетете работника в къщи - хем ще се подпише (ако иска да се подпише), хем ще проверите спазването на условията на болничния :)