Да де, и аз си мисля, че петъка е просто фри, не че ги карат да наваксват в другите дни :) Ама пак има усложнения - паднал си, счупил си крак в "работно време"...  :blink: :cray: :no2:
И мерси за инфото. По войнишко време бях намерил изследване колко е вредно да ставаш в 6 часа и да тичаш по гащи в студа, ама... :)

ПП Аз съм от тия, нощните птици, дето ми е по-лесно да легна в 5 часа, вместо да стана в 5 часа, но като съм на работа повечето я отмятам до обяд. Как става тоз номер?!?  :blush:
Чули сте сигурно по телевизии и интернети вчера и днес за фирмата, въвела 4-дневна работна седмица (може да има и други). Това теоретично и официално как става? Какво става с месечната норма дни и часове, с осигурителния стаж? Някак ми се струва, че документално дните и часовете си остават пълни, а почивният петък е оправдан някак или просто не ходят на работа и им се плаща? М?
Виждам, че питащата има доста разнообразни счетоводни въпроси във форума... :)
Вярно е, че в наредбата пише "лично моторно превозно средство", но мисля, че това е заяждане или излишен буквализъм, а наредбата има предвид нещо съвсем различно.

В реквизитите на заповедта има вид и марка,  разход, вид и цена на горивото, но няма изискване за посочване на собствеността на колата. Даже и номера на колата не се иска, нито свидетелство за правоуправление или друга документация.

В допълнение, контрол по командироването е трябвало да бъде извършен предварително, преди издаване на заповедта, а щом вече е издадена - спазва се.

Не знам дали според ЗДвП или ППЗДвП не се искаше някакъв документ, че може да караш чужда кола?
Има вероятност СУПТО-то ви, което използвате от години, да не е СУПТО в смисъла, който влагат НАП. В сайта на НАП има списък на одобрените СУПТО. Проверете, защото други, освен посочените, не може да използвате.
Не можах да разбера - ако въпросът е дали може да превеждате заплатата по банкова сметка на работника, без да се обяснявате с банката - можете. Повечето правим така. А и на самото платежно има описание за какво е превода, например "Заплата юни 2019г."
Немарливостта за нещо толкова ясно и известно от години може да прерастне в немарливост в нещо друго, по-важно и скъпо, та затова...
Ами уведомете шефа, понеже парите за грешката на счетоводната къща ще излязат от неговия джоб.
....поради навършване на пенсионна възраст за да може да се пенсионира...
Да допълня, че само възрастта не е достатъчна ,трябва да се уверите, че има и нужния стаж.
Според мен 6 календарни месеца. В КТ пише "срок", а не "стаж".
А според вас има ли проблем да се подпише ДС по време на болничния (в конкретния случай)?
Не съм съгласен. Вчера почнах да пиша, но Делфинчето ме изпревари, та се изтрих, да не повтарям същото.

Договорът има срок, а в КТ има текст, който позволява срочният да стане безсрочен автоматично, само ако работникът "продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни". В случая това условие няма да бъде изпълнено. Мисля, че при неотработване на петте дни договорът е прекратен по закон, дори и да няма писмени документи. Всъщност има такива - самия ТД има срок, определящ края му.

По-скоро бих предложил да се сключи ДС за преминаване в безсрочен. Дори и да е в болничен, човек не губи правоспособността си да сключва договори, още повече, когато е в негова полза и никой няма да се сърди.

...Ревизорите в НОИ ми обясниха, че той е длъжен да издаде тези документи, тъй като е държател на досиетата на работниците и ведомостите. Ако съхраняват ведомостите и досиетата са длъжни...
Ако ревизорите се бяха обосновали нормативно щеше да е чудесно. В КСО е написано ясно, а това, че пазя ведомости не ме прави "осигурител" (с наименование, БУЛСТАТ и фигуриращ като такъв в справките на НАП/НОИ). Най-вероятно съпругът ви не е работил в новата фирма след прехвърлянето на собствеността, и "старите" работници не се явяват никакви спрямо нея. Поне тъй си мисля.
Не разбрахме има ли и какви документи за плащането на горивото? Платено е, заприходено е, това с депозита малко...
Кой знае... вероятно днешната частна фирма, която съхранява ведомостите е съвсем различна и не се явява "осигурител" на съпруга ви. Но не знам как са юридически нещата в този случай.
Като сте го платили (купили) - няма ли документ (фактура) за плащането? Там ще пише цената и ДДС-то.
501 не е ли сметка каса? Ако да - каква е връзката?

Би могло Дт "Гориво" / Кт "Приход" (някакъв извънреден, по която отчитате излишъците при инвентаризация), по направена от инвентаризационната комисия оценка. За ДДС-то не знам.
Това гориво, освен в резервоара, фигурира ли някъде другаде документално?
Ако командированият работи някъде на ТД:
1. Работникът, работодателят му и ръководителя на второто предприятие подписват документ взаимно съгласие/съгласуване за командироването на работникът.
2. Работодателят на работника издава заповед за командировка, в два екземпляра, в която посочва, че разходите ще са за второто предприятие.
3. Работникът се отчита при своя работодател и при второто предприятие. При работодателят си - за отсъствието, при другото предприятие - за финансовата част.
3. Другото предприятие изплаща командировката.
Отпуските, все пак, се ползват след разрешение от работодателя. Ако той счита, че може да затруднят производството може да не разрешава в исканото време (чл. 176).