Е, то ако можеше да се избира след коя година да се начислява класа, всички щяха във ВПРЗ да пишат "след 40 години".

ХХХХХ, това императивно казва, че "стаж" се начислява, при определени условия, а ал.9 просто отлага началния момент на плащането след 1 година:

Чл. 12. (1) За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор
Тоест трябва да издадеш служебна бележка на работника, който ще си вади виза, че е ваш работник? Съчини нещо от рода на "предприятието удостоверява, че този е наш служител". Подпис, печат, изходящ номер за тежест :)
Все пак, струва ми се малко подозрително под договор да стои подпис на "някакво" лице, дори и с частно пълномощно, което няма никаква "трудова" връзка с предприятието на ЕТ? Ама не знам де.
Ако предположим, че дарението няма да бъде признато какъв би бил финансовия ефект за ЮЛНЦ?
За нестопанската си дейност, в която се включват и направените дарения, ЮЛНЦ е данъчно незадължено по ЗКПО лице.
свои, в Д6 няма какво да отразиш, защото нямаш осигуровки. ДДФЛ ще отразиш в Д55.
Абе,  той "тълкува", ама какво е записал в документа?
В случай, че това ЕООД действително работи и собственикът му не е в България - нали все някой трябва да го представлява, да подписва, да плаща?!? Пък дори и да не работи ЕООД-то пак се налага от време на време да се подписват разни докумети.
Нищо чудно сумите на "последствията" да приближат сумите на премията.
Извинявам се, понеже не съм много в час с ДДС-то, но какво е "данъчните основи по КБ" и "общата сума на КБ", във връзка със зададения въпрос за нерегистрирано лице?
Рушвет? :)
На първо четене бих ги минал като някакъв материал/приход и разход/материал, съответно ДМА/приход.
Когато се чудя кога изтича даден срок почвам да броя на пръсти: събитието е на 20.07; в срок от един ден означава 21.07. (щото е малко нелогично срок от един ден да означава същия ден, предвид това, че сроковете са по дати), срок от два дни - 22.07., срок от три дни - 23.07.
Аз не бих ги "трупал" към активите... най-малкото нещо може от единия автомобил да се премести на другия.
Все пак, възможно е при ичисляването на отпуска да има разлика от някоя стотинка.
Щом е пропусната датата едва ли фактурата е компютърна. Да се чуят, уточнят датата и да си я напишат в оригинала и копията.
Ее, тоя адвокат ако не може да си позволи данъците и осигуровките за едни 500-1000 лв за дрешки... :)
Униформеното и работно облекло не са представителен разход, а "нормален" разход за дейността, стига да са изпълнени условията на наредбата. Дрешките на адвоката няма да минат нито за униформено, нито за работно облекло.
Струва ми се, че командировка на лице по ГД не може да е "във връзка с дейността на фирмата", а във връзка с дейността на лицето. Разходите за път и т.н. лицето да си калкулира в стойността на ГД.
Още повече, че "командировка" е вид обещетение по Кодекса на труда и би трябвало да е неприложимо при граждански договори.
В училището нямате ли "собствен" счетоводител? Че книгите не са ДМА е ясно. Ако имате намерение да ги вкарвате за постоянно в библиотека трябва да ги впишете в инвентарната книга на библиотеката, където се описват книгите, и да се заведат по сметка 9904. Ако са някакви "еднодневки" - на разход и толкова.
Не ми се вижда много читаво пари, давани в брой да минат за представителен разход. Прилича на скрит доход и спестени ДОО. Ако можеше, всеки работодател щеше да дава 310 лв заплата и 1000 "представителни".