За Б има и допълнителни бонуси на годишна база, ако липсата на стока е под определен процент.
Това как да се разбира - ако са опазили стоката и няма кражби ще им дадете бонус? Ако да - опазването на имуществото не е ли основно задължение на всяка фирма, а неопазването - нарушение?
При условие, че "служител на едната фирма започне работа в другата фирма" може и без основния му работодател да знае и да е засегнат, споменатата клауза за бездействие ми е малко странна. Самото й наличие подсказва, че двете фирми са се договорили едната да прати работници на другата или поне допускат такова нещо. И вместо някаква услуга (каквато не знам дали може да има) са измислили обезщетение.
Може да сключите ТД с определени заплати и за определени периоди.
Може да сключите ТД на ниската заплата, а през силния сезон да начислявате бонуси. Но този вариант не е сигурен за работника.
При варианта с ДС има теоретична опасност работникът да не се съгласи на намаление на заплатата след лятото, ако в ДС не е уговорено за колко време е увеличението и че след сезона ще има намаление.
По този конкретен въпрос е най-добре да попитате вашето ТРЗ, то е запознато с детайлите и трябва да може да отговори. Може да има основание, може пък и да е грешка, случва се.
Още отсега счетоводителите трябва да представят на фирмите новите изисквания и новия ценоразпис, та дано и работодателите се светнат, че и те са потърпевши в някаква степен и да вдигнат шум, докато е време.
Идеи сигурно ще се съберат, но как да се отговори на този въпрос трябва да каже шефът, след като му бъде обяснено кой и защо пита и какви са последствията от отговора му.
Е то разходът по програмата не се ли вкючва в дейността като цяло? Като подавате в края на годината отчети и декларации делите ли ги?
Принципно когато едно ЮЛНЦ получава пари за предоставена услуга си е стопанска дейност. Съответно и евентуално трябва касов апарат, ако взима пари в брой и т.н.
Имаше някаква заобикалка, ако тази услуга се предоставя само на членовете на ЮЛНЦ и ако техните плащания минат като дарение или членски внос, например... ама пак си е рисково и трябва да е изпипано.
Ако има изменения по заплатите то те ще са или в КТ или в наредбата...
Това "се изплащат към заплатите" много-много не го разправяйте на всеослушание :)
За този, който е напуснал - ще го намерите ли?
При мен се е случвало да има напуснали преди датата на поръчка на ваучерите (за месеца) - давали сме само на наличния персонал към тази дата.
^^ Според мен - да.
Общо взето, през годините мнението на НАП е, че ваучерите са социални разходи, а не разходи за възнаграждения и труд и не трябва положения или неположения труд да оказва влияние. Имаше някакви скорошни писма ли, указания ли на НАП, в които по сложен начин казваха, че може да не се плаща на всички по равно, но така и не можах да ги разбера.
Ами то 1 и 2 са еднакви, да не кажа и 3.
Аз съм в бюджета, но за ориентация при нас е:
Дт "Разходи за възнаграждения на персонала в натура" / Кт "Задължения към доставчици"
За конкретния въпрос - щом в закон пише, че почивката не се включва в работното време следва, че включването й ще е незаконно.
Общо взето, данни можете да събирате по някакво законово изискване. Ако имате такова - няма да имате проблем. Ще си направите правилник, регистър, лице и т.н. Вижте старите теми от 2018 г. (ли беше), имаше доста полезни дискусии.
Какви са тези нови бланки? Бланки като унифициран документ няма, тези, които ползваме обикновено от книжарниците са съчинени от фирмите, които ги печатат.
Може да си направите бланка такава, каквато съответства на вашите нужди, като вземете предвид изискванията на наредбата :)
Ами, като получите новия подпис влезте в НАП и вижте дали ще работи. Ако да - добре, Ако не - ще трябват действия :)
За другото не знам, но проформа-фактурата не е документ, който да оправдава сделката. Тя е по-близо до оферта или друг документ, в който пише какво ще се продава и за колко ще се продава. Близко е и до салфетка, на която е драснато същото нещо :)

Стои и въпросът от кого (ФЛ, ЮЛ) вашият клиент е купил лицензите, сега като какъв ги продава, дали има право да ги продава и т.н.