Сторнирайте втората касова бележка като грешно набрана сума, ама едва ли ще мине... И наистина - кви са тия разплащания за хиляди левове в брой?!?
KALINA_TS, кажете на работника, че може да подаде документи за увеличаването на пенсията, в които да отбележи, че желае да се ползват данните от регистъра на осигурените лица (ако сте подавали Д1 редовно). В този случай не му е необходимо никакво УП.
Да не объркам ама - обезщетението (в примера) се изчислява от дохода 9.00 по 5 дни = 45 .00 лв (среднодневното брутно за петте дни). 45 по 80% = 36 лв.
Ще напиша как съм изчислявал, на базата на табличката, за която споменах (и с реалните числа), без да съм имал предвид МОД, понеже при нас няма, и без да настоявам, че е вярно:

Намирам ср. дневно брутно за предходните 6 месеца (1134.42 лв / 126 дни = 9.00 лв)
Намирам ср. дневно нетно за предходните 6 месеца (1035.95 лв / 126 дни = 8.22 лв)

Имам брой дни в болничен (5 дни)
Имам процент обезщетение (80%)
Намирам дневно обезщетение = ср. дневно брутно за 6 месеца по процента ( 9.00 по 80% = 7.20 лв)
Намирам общата сума на болничния = дневно обезщетение по броя дни в болничен (7.20 лв по 5 дни = 36.00 лв)

От общата сума отделям за един ден от работодателя (7.20 лв), останалоно - от НОИ (28.80 лв).

По спомен среднодневното нетно се търсеше, за да се сравни болничния за един ден да не е по-голям от него.

Пробвай по тази методика, да видим какво ще излезе.


Най-добре е лицето да си вземе ПИК от НОИ и да видите какво е подавано с Д1.
Иначе, гледам, че по него време (10.2005) съм си правил екселска таблица за изчислението на болничен, като се взимат предходните 6 месеца, брутна и нетна РЗ.



Тъй де, за да го освободите човекът трябва вече да е придобил право на пенсия, но няма времеви ограничения между първия и втория момент, а само условие за наличието на първия момент.
На първо диагонално четене от цитираните т. 10 ми изглежда ОК - лицето е придобило право на пенсия. Не е обвързана с това, кога лицето е придобило право на пенсия или дали вече се е пенсионирало.
За 2015 г. е пито - платено. Не знам има ли "безплатна" опция лицето да подаде (коригираща) годишна декларация за 2015 г., нека да си провери в НАП.
Аз не съм срещал подобни написани неща.
Уфф, да бе, 328 е от работодателя с предизвестие.
Сигурно ли е, че е придобил право на пенсия, въпреки изчисленията ви?

Не е задължително предизвестието да се връчва в първата "свободна" дата, може след месец, може и да го оставите да работи.

И още нещо - може да греша, но трябва ли предизвестие (327 - 1 - 12)?
Не ми се вярва кода в Д1 (1 или 4) да има чак такова значение, че да се правят корекции. И без друго тези два конкретни кода май не носят никаква различна информация (ама не съм сверявал де) :)
При нас е три в едно - заявление, справка и заповед. После - ножицата и всяка част на мястото си :)
А тази ал.2 по чл.160 кога може да се ползва?

Е то си пише съвсем ясно - "...институция на Европейския съюз, извън случаите по чл. 120а, с Организацията на обединените нации, с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, с Организацията на Северноатлантическия договор или с други международни правителствени организации".
КТ Чл. 160. (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.

Значи, може да разреши, може и да не разреши. 160 (2) мисля, че не важи в случая.

Само не знам заявление за колко дълъг отпуск ще подадете - за лятото ли, за година ли? Прекратяването, предполагам, става по реда на разрешаването, не открих нарочен текст в кодекса или наредбата (ама погледнах само по диагонал).
Може би, ако могат да се настроят параметрите за данъци, осигуровки и т.н., ама какво става с настройките за друга година? И аз съм си мислил понякога да дигитализирам стари ведомости, ама после си казвам "защо е този труд?!?"... :)
Може да се измисли някаква сметка "активи под прага на същественост" и да си седят там. Може и задбалансово/извънсчетоводно записване, ако се прилага.
Примерно коледни, великденски бонуси и др. подобни, които може да не зависят от отработеното.
Може би е добре, все пак, да се вижда, че имате такива активи, с които извършвате дейност.