Днес ми се случи странно нещо - трябваше да се купят автобусни билети за междуградски превоз, но с фактура (понеже пътниците не са командировани, че да мине само с билет, трябва да се отчете като ВУ). И в двете автобусни фирми, в които питахме, отказваха да издадат фактура, с обяснението, че щяло да се получи двойно отчитане (и облагане по ДДС) - веднъж за билетите, втори път за фактурата. Билетите са от принтер, най-долу пише фискален бон.

Едните предложиха вариант - като свърши пътуването да върнем билетите и ще ни издадат фактура с касова бележка.

Та, понеже не съм запознат с особеностите на автобусния превоз, пък и с ДДС-то, чуденето ми е - пропускам ли нещо? Какъв е проблемът с комбинацията "билети + фактура"? За сравнение, в същата ситуация с БДЖ нямаше такава драма, дадоха фактура с билети.

Няма проблем с хронологията, случва се възрастни работници, пред пенсиониране, да обикалят предприятията да им попълнят ТК.
В друга фирма ли е миналогодишния стаж? Напишете го където има място.
Съгласно чл. 264 от Кодекса на труда за работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на основното трудово възнаграждение за отработеното време.

В случаите когато работата на официален празник не е извънреден труд, тъй като този ден е включен в месечния график за работа и е с нормалната продължителност на дневното работно време, на работника или служителя се заплаща само допълнително увеличение от едно основно среднодневно трудово възнаграждение. Основното среднодневно трудово възнаграждение се определя от основната месечна заплата, разделена на броя на работните дни за съответния месец.
Емилия Александрова
Тук специалиста казва друго... :smile1:

Ще се въздържа за специалиста. В моя КТ (на лекса де) чл. 264 е със следния текст:
"Чл. 264. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работа през дните на официалните празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение."

Та къде тук се говори за основно възнаграждение?

А на чичо Пеню, онзи, бостанджията, ще му търсят ли трудови договори на сина и снахата, дето са дошли от градо да помогнат да събере любениците от декара?
ДТВ за стаж трябва да се взема предвид, нали е част от дневното/почасовото възнаграждение.
Не знам отговора, но все пак трябва да имаме предвид какво се има предвид под МПС за целите на дадения закон (ЗДДФЛ).
"...а осигуровките ще се плащат авансово от работодателите..."
Интерсно ми е, ако след авансовото плащане на осигуровките размисля и подпиша този еднодневен ТД за по-голямо / по-малко възнаграждение какво става? Или няма такъв филм?

"...ще се изплаща лично на работника срещу разписка..."
А ведомости нещо?

"... дава право ... на парично обезщетение при настъпване трудова злополука и професионална болест до 90 дни след изтичане на договора."
Тук кое е до 90 дни - дните, за които получаваш обезщетение или дните след прекратяване на договора, през които можеш да получиш трудова злополука и да търсиш обезщетение?

Инструктажи, трудови медицини...?

Слава Богу, че не съм счетоводител на такава фирма.

ПП Тук е добър момент за новото амплоа на адвокатите - "полеви адвокат" - адвокат на полето за съставяне на ТД :)
За ДЗПО-то - без да съм вникнал в новостите, понеже не ми е трябвало, поговорете с новия служител, обяснете му какво може/трябва да направи относно избора на фонд или НОИ и действайте според резултата.

За трудовия договор - мисля, че е правилно в ТК да се впише първият работен ден (4 май), който се отбелязва и в самия ТД - "постъпил на 4 май". Това е така, тъй като самият ТД може да е сключен днес, а работникът да почне след един месец или една година и т.н. Разбира се, периодът между сключването на ТД и започвнето не може да се признае за стаж.

Чл. 63. Изпълнението на задълженията по трудовия договор започва с постъпването на работника или служителя на работа, което се удостоверява писмено.
Аз пък си нося всички документи, за всеки случай - я неполучен болничен ще поискат, я флашката ще се счупи... не ми се ходи пак. Ако не ги искат ползвам гръбчето за драскане :)
Касова - реална или документална? От къде идва, документално?
Все пак, в светлината на проблемите за работа без ТД и особеностите (евентуалните проверки) на казаните обмислете и варианта за някакъв ТД.
Може би зависи от длъжностите, но нали всяка длъжност си има свои изисквания, как ще назначите човек без да ги покрива? Особено в бюджета...
Компенсира се следващия месец или следващите месеци.
За бюджет ли е питането?
Мисля, че не се приключва, другите сметки се приключват с нея и с 9981.
Може би в такива предавания е добре да се показват няколко кратки и крайни примери, например, че на основание чл. ... от проекта счетоводителя го очаква глоба от ... лв, ако каже (консултира) на един ЕТ как да попълни т. 16 (примерно) от Декл.6 и т.н.
По-скоро "професионализмът" на водещия в комбинация с агресивността на двамата адвокати не даде възможност на другите двама гости в студиото да кажат нещо. И що бяха двама адвокати срещу по един от другите гилдии?!?
Имат право, стига на предишната им работа през годината, ако са били на такава, да не са ползвали повече дни от полагаемото пропорционално.
Примерно, ако на предишната работа през януари съм ползвал 7 дни за годината, на новата работа след февруари ще имам право не на 18 (от сметката горе), а на 20-7=13.
Да.
Въпреки че това "който предстоят да се изработят" малко сложно :)