Имаш право. Тези 8 месеца са за стаж общо, не в конкретната фирма.
В новата фирма месечно имаш право на 43/12 дни, но ако шефът се съгласи може да разреши целият годишен отпуск. Това е по КТ, не съм гледал Закона за държавния служител. В държавните местоработи обикновено всичко е по правила и под лупа, попрецакването е по-малко вероятно, в сравнение с "нормалните" фирми.
И на мен ми е интересно ако по някаква хипотетична причина (учениците са бягали от час) някой учител не си вземе месечния брой часове (при 8-часов работен ден) полага ли му се пълна заплата? От една страна е бил на работното си място, от друга няма изпълнен норматив?
Или пък през март няма норматив часове, през април има двоен брой, наваксва?
Например:
На основание чл. 294 т. 7 от КТ на (всички) работници и служители да се раздадат ваучери за храна на стойност ... лв, еднократно/ ежемесечно/ през месеците...
Със заповедта да се запознае ... за сведение и изпълнение.
Подпис, печат

Може и да има по-подходящ член, не съм гледал много-много.
... и  внасянето на разумна годишна такса /съизмерима с минималната или средната за страната месечна заплата...

Все пак, трябва да се има предвид, че в много региони минималната или средната заплата са достатъчно прилична сума, дори и за счетоводителите. Особено ако говорим за ежегодна такса. Доколкото срещу плащането на такава такса (съгласно условията на сегашния ЗСч) не се получава нищо ново насреща, понеже правата се дават по закон, при достигане на необходимите условия, не знам защо трябва да има такса, по-голяма от стойността на обработката на документите на кандидата и отпечатването на хартийката-сертификат.

Освен това придобиването на правото на съставител (съгласно условията на сегашния ЗСч) е еднократно явление и (съгласно условията на сегашния ЗСч) не се налага ежегодното му потвъждаване и доказване.
Щом ги пише в КТ...
Също и решение на общо събрание става, ако е изпълнимо.
Е поне разход за счетоводител или за публикуване в ТР няма ли?
Ваучерите и др.допълнителни към заплата се дават на отработен ден...

Другите допълнителни към заплатата може да си ги дават както си искат.
Ваучерите за храна (ония, с които се пазари от магазините за хранителни стоки) също може да си ги дават както искат, но ако искат да са необлагаеми с данък и осигуровки - трябва да са до 60 лв, на всички и по равно, независимо от отработените дни. Може да не е логично или справедливо, но има много писма на НАП в този смисъл.

Ваучерите, за да се необлагаеми (спорен НАП), трябва да се дават на всички по равно.
Задбалансовото е добър вариант. Важното е по някакъв начин да се вижда, че този актив е наличен, макар и не балансово, с цел оправдаване на разходите по него (гориво, ремонти и т.н.)
Колеги,
Изумена съм от реакцията ви - по-точно от липсата на такава. Чакате някой друг да ви реши проблема, докато седите и гледате отстрани?

Като дребен провинциален счетоводител какъв би могъл да бъде моя полезен ход (това е въпрос, не възклицание)? За съжаление нямам познанства и контакти с някой, от когото зависи развитието на въпроса. Има ли някъде да се напише мнение, което би било чуто? Не съм убеден, че тези онлайн-петиции, дето ги подписваме, някой ги взима на сериозно.
Кой я иска обяснителната записка?
За да са необлагаеми (по писмата на НАП) - на всички по равно, без значение от отработеното време, отпуски и т.н.
Няма случай, при който ЮЛНЦ да трябва да подава 1010а. Подава или 1010 (ако има стопанска дейност и т.н.) или нищо.
Подай, да ти е мирна главата... поне за това.
Премиер го е написал по принцип, но за някои предприятия има и по-облекчени условия, например срока на периодичния инструктаж, изпитите и др., та е добре да се прочете и наредбата и се подбере необходимото за дадената фирма :)
Ще дам пример с мен - от няколко години съм бюджетар и макар и да имам общ поглед, много от тънкостите на "търговското" счетоводтво вече ми се губят. Това обаче не ми пречи да си върша добре моята работа и одитите ми да минават успешно. Та се питам - тоя предвиждан изпит, в който едва ли ще има бюджет с какво ще удостовери моите знания? Питам се колко от ИДЕС могат да кажат какво е "10-15"? И т.н. и т.н. Счетоводството е толкова разнообразно и разнопосочно (търговия, строителство, туризъм, транспорт, селско стопанство и разни други специфични), че не виждам как един, или два, или три унифицирани изпита ще дадад увереност на предприятията, че ставам да подписвам отчетите.
За какво го командировате? Едва ли за работа по длъжност?
Все пак, за да имате основание за изплащането, направете заповед, допълваща първата, с пропуснатите неща.
В този вид предприятия, ако наистина се водят бюджетни, работата и задълженията на (главния) счетоводител не са само осчетоводяване, а предполагам и вътрешен контрол, двоен подпис и т.н., трудно биха се осъществявали от счетоводна къща. Това, че сте недоволни от предишния счетоводител не означава, че трябва (или че може) да сменяте системата.