На първо мислене - не.
И на мен ми е неясно.

ДДС 14/2013 82. Във връзка с въвеждането на показателя „нови задължения за разходи” съгласно чл. 86, ал. 2, т. 6 от ЗПФ (дефиницията за него е посочена в § 1, т. 22 от ЗПФ) е предвидена сметка 9860 „Възникнали нови задължения за разхо-ди”, която ще се използва за отчитане на неговото изпълнение. Обхватът на разходите, попадащи в този показател, е идентичен с този на показателите за поети ангажименти. Сумата на възникналите нови задължения ще се отразява по кредита на сметка 9860 срещу дебитиране на сметка 9989. Сметката може да се дебитира, когато се налага да се коригира този показател в посока на намаление (например при корекция на окончателно задължение към доставчик чрез издадено от него кредитно известие) срещу кредитиране на сметка 9989. Сметка 9860 се приключва в края на годината със сметка 9989.

ЗПФ §22. "Нови задължения за разходи" са паричните задължения за разходи, които възникват през текущата година, независимо от това дали са платени, с изключение на задълженията за разходи за персонал, пенсии, лихви по дълга (включително по гарантирания от държавата и от общините дълг) , за данъци и други публични държавни и общински вземания. Не са нови задължения за разходи провизиите за задължения съгласно счетоводното законодателство, приложимо за бюджетните организации, задълженията от предходни години, задълженията, които представляват дълг, както и поетите ангажименти за разходи.

Трябва да си изясним разликите в отчитането по 9800 Възникнали ангажименти за разходи и 9860 Възникнали нови задължения за разходи.
Щуротиите на КТ - затова, че си ползвал отпуск ти се полага отпуск... За болничните горе-долу, ами за 30-те дни неплтен отпуск, които се зачитат за стаж да ти се полагат и 3 дни платен..?!? Безумие.
Благодаря :) То знае ли човек....
И аз да попитам нещо за собствено уверение. Работник по основен ТД е на 4 часа, сключва допълнителен ТД в друга фирма за 8 часа.
Правилно ли разбирам следния текст от Наредбата за структурата и организацията на работната:

чл. 12 (8) Допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се заплаща за действително отработено време в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време.

че по първия ТД ще му се плаща ДТВ за 4-те часа, а по втория ТД ще му се плаща пак за 4 часа, тоест до допълване на работното време от общо 8 часа?
Ако има взаимно съгласие от работодателя и ще го освободите преди края на предизвестието - 325 (1), ако ще си изработи прадизвестието (и няма нужда от съгласие на работодателя) - другия вариант.

Всъщност, работникът май не иска по-рано освобождаване по взаимно съгласие?
Възможността "да не се регистрирам по Булстат и да продължа да работя на Граждански договор" е ако възложителят се съгласи. Негово право е и да не се съгласи. Не му се занимава с писане на "хонорарни сметки" и внасянена осигуровки, затова иска тази стъпка.
Ораниченията не са ли да "работи" не повече от еди колко си часа?
Изменението на ТД става с ДС.
Със съответните изключения, разбира се, практикуващите счетоводители обикновено са по-наясно с трудовото каконодателство от пишещите адвокати.
Иначе със заглавието и генералния извод съм съгласен.
Не знам отговора, но как съответният орган ще разбере, че подаващият с електронен подпис управител на ЕООД е упълномощен за това?
4012
ЮЛНЦ » Re: дарение
06.07.2014, 15:35
По-добре физическото лице, що да си усложнявате живота?
766 е за целия месец (няма ли допълнително за стаж?)
766 делено на броя работни дни за месеца = заплата за 1 ден.
заплата за 1 ден х брой отработени дни = заплата за отработеното време.
Преди време бях задал подобен въпрос на сайта на МТСП - дали 30-те дни със стаж е задължително да са първите от НО. Отговорът, макар и засукан и йезуитски (понеже в КТ май няма нищо за "първите" 30 дни) беше че да, със стаж са първите 30 дни.
Milicioner:
1. На първо четене - вероятно дисциплинарна, както и 3 заплати обезщетение.
2. Да докажеш че не е така? Че не трябва да получаваш? Не разбрах.
3. Въпрос на преценка какво би спечелил и какво би загубил и можеш ли да си го позволиш. Разбира се, не са прави да те карат да идваш на работа извънредно и да не плащат, може да не ходиш, ако последствията те удовлетворяват.
4. Работодателят може да въвежда еднолично работа по график (сумирано изчисляване на работното време), а в ТД да си пише 8 часа.

PE6ENCETO:
На първо четене - 20.
Стига срокът на изпитване да не е изтекъл.
Освен това дори и "да бъде в неплатен отпуск без право на стаж" пак се изисква подаване на Д1.
Трудовата книжка си оформяте, без да се влияете от наличието или не на Д1.
Направете му УП2 и УП3 и служебна бележка да ДДФЛ, поне да има тези документи за когато потрябват. А явно ще потрябват.
Наистина, неприятен проблем. Въпреки това примера с банките ми е малко неизпълним засега, тъй като те си знаят клиентите. В случая на svetla1774 предполагам, че става въпрос за случаен непознат клиент... а ако откажа да издам фактура на някого, който не ми представя пълномощно (което пак може да е измислено) ще е незаконно, поне докато не стане законно.
Но проблемът си остава.
Докато отговорят знаещите хвърли едно око поне на чл. 314, 317, 320, 325, 330 КТ :)