Подаваме Д1 за лицата, софтуера сборува осигурителните доходи, изчислява си данъци и осигуровки и сравнява същите суми в Д6. Щом двете декларации си говорят и се сравняват за едни и същи суми и за едни и същи периоди какъв е смисълът от Д6? Явно нещо недомислям.
Не съв в час със СОЛ, но не трябва ли да се подаде някаква декларация за промяната/прекратяването на осигуряването?
В НАП би трябвало да го смятат за пенсинер от датата, на която НОИ го признава за пенсионер, а не от датата на решението, не е ли така? Нали НОИ плащат пенсия от 20.09., значи от тогава е статутът "пенсионер"?!?
Всъщност, в КСО няма ли нещо по въпроса?
Сметката за изплатена сума (по принцип) я брой аналогична на фактурата, само че в обратна посока.
Начина на плащане (брой, банка) няма отношение към СИС, СИС ти е документът, който удостоверява сумата за плащането, ДОО и ДДФЛ. Е, ако на СИС човекът се подпише под текст, че е получил сумата вече става и аналог на РКО и удостоверява самото плащане.
Е, щом за поели стойността на билетите редно е да ги поискат, какво те учудва? Нали и те трябва да се отчитат. Но пък защо са изплатени "като дневни", това не се връзва?!? Направи си по едно копие, да имаш като свидетелство, че човекът е пътувал.

Това, да искат пътните да са включени във вашата фактура - не ми се вижда редно, ще направят двоен разход за едно и също. Да няма някакви други подробности, договорни условия? Но пък ако стойността на билетите са му били платени като дневни, то пътните остават неплатени? Ако билетите ги включите във фактурата все едно сте включили неизвършени от вас разходи, в случай, че те ги плащат.
Явно предприятието не се закрива.
Ой... седем години с грешни оборотни?!?
Ми то и Дт и Кт ти салда (начални и крайни) не са равнени, що така?
Тази 308 сметка в кредита ли трябва да е?
Отиваш в банката и внасяш 66 стотинки от името на клиента:)
Извън майтапа, ти като счетоводител би могла да се обадиш и да уточните грешката. Възможно е наистина да е техническа грешка, която да бърка сметките и на клиента ви, защото и при него ще има разлика. Кови желязото докато е горещо, да има време за оправяне.
Осигурителният доход и минималният праг не бяха ли различни неща? Или искате да го назначите на заплата, равна на минималния праг?
Не съм мислил, но що не пробвате да му определите заплатата на час, така че като се отнесе пропорционално за пълно работно време и за пълен месец (18-23 работни дни) да излезе малко над МОД, за да нямате притеснения? Сумите са минимални, някой лев +/- едва ли ще е проблем.
Ако делим 321 на броя на дните в месеца, то в различните месеци има различен брой работни дни, ще се получи различна часова ставка.
Не знам отговорът, но ми се струва странно директорът да има пълен норматив на учител и да няма време за директорската си дейност. Така ли е наистина, защото в училищата мисля, че не е?

Извън темата, назначаването на всякакви учители за директори, без никакво икономическо познание и нагласа е порочна практика, наложена от закона. Отговорът на зададения въпрос трябва да го знае директорът, а не счетоводителят... ама се отплеснах.

Надявам се знаещите да могат да отговорят и помогнат.
Хм... директорът излязал от градината и отишъл до общината и трябва някой да го замества? Това ли е въпросът?
Това не е ли все едно да се замества колежката възпитателка, докато е излязла по някаква работа?

Не съм запознат с тънкостите в ДГ, но този директор постоянно целодневно ли е с децата? Няма ли време за "управленска дейност"?
Може би във вътрешни правила да регулирате такова заместване? Щото може да се наложи директорът да излезе три пъти през деня - какво правим - три заповеди ли?!?

Иначе, ППЗНП чл. 148 (5) При отсъствие на директора на държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена за срок, по-малък от 30 календарни дни, той определя със заповед свой заместник от педагогическия персонал на училището, детската градина или на обслужващото звено.
Почваш от понеделник сутрин - Пенка първа смяна 8 часа от... до..., плюс обедна почивка. После Иванка втора смяна от... до... Междудневна почивка ... часа. После вторник.... събота, неделя. Междуседмична почивка... Като се съберат часовете на Пенка и Иванка трябва да влезе и Минка, сигурно и Бонка... и т.н. :) Майтап, но седни и го напиши на лист или ексел, така най ясно и видимо ще стане.
В момента (до края на годината) е 16.80 на месец. За догодина вероятно ще е малко повече.
Трябва да се подаде и Декларация 7 в НАП, ако не е подадена.
Сега, като цитираш закона, който не бях погледнал, все още ми изглежда (емоционално) логично, но явно незаконно.
Да попитам и тук - на цени на едро или на цени на дребно продавате? Ако е второто независимо от количествата не виждам логичен проблем.
Офтопик - аз съм противник по ГД да се плащат командировки:
Първо, защото командировката е институт по КТ, а ГД не е договор по КТ и
Второ, защото по ГД за целта се признават необходимо присъщи разходи.
Кагота се сключва ГД страните си правят сметка за евенуалните разходи и приходи.
"Намерените" през 2012 стоки няма ли да трябва се видят някъде из баланса към 31.12., който би трябвало да сте представили тук-там?
Не знам дали още е в сила:
     
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 31 на МС от 11.02.1994 г. за увеличаване в някои случаи размера на обезщетенията по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда
Обн., ДВ, бр. 16 от 22.02.1994 г., доп., бр. 60 от 16.07.1996 г., в сила от 1.02.1996 г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение след 1 януари 1993 г. на работник или служител от организациите и звената на бюджетна издръжка, след като е придобил право на пенсия за изслужено време и старост, независимо от основанието за прекратяването, обезщетението му по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда се увеличава в общ размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от шест месеца, когато независимо от осъществяваните преобразования, закриване, откриване, сливане или разделяне на организациите и звената на бюджетна издръжка, работникът или служителят е работил през последните десет години от трудовия си стаж в една и съща, по отношение на изпълняваните основни функции и задачи, организация или звено на бюджетна издръжка.
(2) Обезщетение по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда в размера и от датата по предходната алинея се определя и на педагогическите и медицинските кадри, както и на артистичния и художествено-творческия персонал, когато през последните десет години от трудовия им стаж преди придобиване право на пенсия за изслужено време и старост са работили в организации и звена на бюджетна издръжка в сферата на образованието, здравеопазването, социалните грижи, културата и изкуството.
(3) (Нова - ДВ, бр. 60 от 1996 г.) Обезщетението по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда в размера по ал. 1 се определя и за работниците и служителите от системата на Министерството на отбраната, системата на Министерството на вътрешните работи, от военизираните структури на Министерството на транспорта, от Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения и от Строителните войски, когато през последните 10 години от трудовия си стаж са работили в различни поделения на съответното министерство или военизирана организация.

Чл. 2. В търговските дружества, организациите, предприятията и звената от стопанската сфера с държавно участие, които са преобразувани, закривани, откривани, сливани или разделяни, увеличен размер на обезщетението при пенсиониране по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда на работниците и служителите, работили през последните десет години от трудовия си стаж в съответната дейност, се урежда с колективните или индивидуалните трудови договори.

Чл. 3. Обезщетенията, определени по чл. 1, могат да се изплащат на работника или служителя само веднъж.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
Параграф единствен. Това постановление се издава на основание чл. 228, ал. 2 от Кодекса на труда.

****

Малко ме притеснява изброяването "осъществяваните преобразования, закриване, откриване, сливане или разделяне на организациите", в смисъла, че смяната на работа с "нормално" напускане на старата работа и започване на новата не е в изброеното, а са изброени случаи, в които волята на човека отсъства.

Дължиш цялата сума на (всички) лица, които в момента на раздаване на ваучерите са в ТПО с фирмата. На напусналите не се сещам в момента основание за даване.