Благодаря за файла, много е полезен!
Аз по-скоро любопитствах принципно могат ли от НОИ да разберат дали са плащани или не осигуровки в тези стари години (1970-80-те), при липса на документи при работодателя? Ако в УП-то се пише, че са платени, а те не са - НОИ ще разберат ли? Или при липса на доказващи документи, може да приемат че не са платени?!?
Освен норматилно заложеното по разни древни наредби, и в случая с такава ведомост-бъркотия, има ли начин да се познае, дали върху дадена сума е платена осигуровка? От ведомостта не се разбира, няма запазени платежни... В НОИ имат ли инфо, дали през 197х, 198х и т.н. колко и какви осигуровки са внасяне?
Елена-, сигурно съм се изразил неясно - всичко, което пишеш е така. Само изказвам мнение, че е странно и нелогично за периода на 30-те дни неплатен отпуск да имаш право да вземеш и платен, все една че тези 30 дни си работил и си се изморил.
Парадоксът е че му се полага отпуск за време, през което е ползвал отпуск.
Платен отпуск не се ли полагаше за времето, зачетено за трудов стаж? Ако приемем, че 30 дни от неплатения отпуск се зачитат за трудов стаж, значи за тези 30 дни неплатен отпуск се полагат съответен брой платен. Парадокс, или греша.
Това е архив (rar), който се отваря с програма за архивиране, наприме Winrar. Самия уиндоус не го чете.
По принцип се полага от септември ди декември, кога ще го дадат, и ще го дадат ли, е друг въпрос.
С повечко работници? Като гледам един работен ден+нощ се поема от 4-5 работници на едното място.
И наистина ли работят по 4 часа? Иначе е опасно и болезнено. Колко са работниците?
Ползването на разрешен отпуск е равно на отработване на предизвестието.
Отвори наредбата и почвай ред по ред - голяма част от правилата се съдържат в наредбата, или се казва какво да пише в нея.
Аз пък се чудя, дали нещо пречи върху "социалните разходи" да се начислят и внесат всички осигуровки? Разликата ще е малка, но получателят ще се възползва от всички права. М?
Остава само да решим дали неподаването на някаква хартия води до нарушаване на правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труда.
Не че са мярка за законност, но и нашето енерго пуска едно кредитно към две фактури.
Не е точно по темата, но ми се струва, че виждам някаква двойнственост в тълкуванията: когато работникът е в отпуск не можело да му бъде връчен някакъв документ или заповед, а той (работникът) - може да връчи на работодателя.
Ами то лицето си е било на работа, въпреки, че е било командировано от друга фирма (с ваше съгласие).
tsufka, а какъв е смисълът в този случай да се дават ваучери? Какво се печели?
Има някаква логика, но малко ми прилича на това, като продам нещо и издам фактура да си осчетоводя прихода, чак след като клиентът се е натуткал да си осчетоводи разхода :)
Каша се получава и за коректните. Последно имам един висящ ДДФЛ, кой е прихванат отчасти, друга част стои непокрита, сумата е някаква-никаква. Плащанията и Д6 съвпадат на 100%.

Първият месец през 2013 бях пуснал платежни по стария начин, за всеки фонд поотделно, съвпадащи с Д6, веднага се вижда коя сума за какво е (ДДС и разни други нямам). Но не, те разпределят както си знаят, и по едно време имаше хем висяща сума по декларация, хем непокрити задължения по всички фондове със същата сума.
Закривай си салдото по сметка, която сметнеш за добре. В платежното дори и да пишеш за какво е превода (хубаво е да пишеш, за твоя прегледност) - никой в НАП не се съобразява. От всеки получен превод разхвърлят по всички видове задължения в някакви пропорции.