Аз мисля, че осигуровките намаляват годишната данъчна основа на дохода от трудови правоотношения.

Това при работодателя-платец или в ГДД на лицето?

Ако направим някаква аналогия между ЗОВ на безработните, които те внасят сами и ЗОВ на работещите в неплатен отпуск, които те внасят чрез работодателя - не би трябвало да има разлика в данъчното им облагане - на безработните никой не им връща данък (нали не греша?), не би трябвало и на работещите да се намалява данъчната основа.

От друга страна, ако на работещия в неплатен отпуск по негово искане (чл.272 КТ) му се правят удръжки за ЗОВ за неплатен тогава те са "удръжани", пък и са "задължителни", няма как да не намалим данъчната основа.

Получавам разлика в третирането, в зависимост от начина на внасяне, а не би трябвало? Някъде греша?
lookf, две бележки:

>>"Доказателство за правоспособност са публикувани ГФО в търговския регистър подписани в качеството на съставител  за една или повече от следните години: 2014, 2013, 2012, 2011, 2010."
Има дейности и отчети, които не се публикуват в ТР.

>>"В МОН си има регистър"
Тоя регистър мен не ме намира, както и всички завършили преди 2012.

Но по принцип може да се измисли нещо смислено.
Схванах им логиката на НОИ, но не мога все още да схвана разликата при действието на това "им".
А какво му е било грешно на уведомлението? Или просто не е било прието и работникът се е подписал на отказа?
По 68 (1)  КТ:
Нормалната възраст до 31.12.2011 е възраст 60 години + 34 години стаж.
За 2012 г . - 60 г. 4 мес + 34 г. 4 мес.
За 2013 г. -  60г. 8 мес. + 34 г. 8 мес.
Има го и тук: http://nssi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13

По 19а НПОС:
За 2013 г. възрастта за учителки излиза да е 57 г. 8 мес. + 25 г. 8 мес. стаж.
За стажа го има и тук: http://nssi.bg/pensions/uchpf/1902-ordpensteachers

Според тия ми сметки излиза, че НОИ не са прави. Но нека и знаещите кажат, пенсиите не са ми сила.
На ваучери над 60 лв се дължат осигуровки и ДДФЛ.
На основния въпрос - не знам, но при положение, че е стигнат МахОД май не би трябвало да има осигуровки?!?
...бих искала да издам заповед, че то се въвежда, считано от 1-ви януари 2013. Как мислитем възможно ли е?...

Не ми се струва, че е възможно.
НПОС Чл. 19а. Учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по § 5, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на КСО при навършена възраст 3 години по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1 КСО и придобит учителски стаж, както следва:
1. от 1 януари 2013 г. - 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете;
2. от 1 януари 2014 г. - 26 години за жените и 31 години за мъжете;

КСО § 5. (1) До 31 декември 2020 г. включително учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и за възраст 3 години по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1 и учителски осигурителен стаж, както следва:
1. до 31 декември 2011 г. - 25 години за жените и 30 години за мъжете;
2. от 31 декември 2011 г. осигурителният стаж по т. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 28 години за жените и 33 години за мъжете.

КСО Чл. 68. (1) Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 60-годишна възраст от жените и 63-годишна възраст от мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете. От 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.
(2) От 31 декември 2011 г. осигурителният стаж по ал. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Не знам... не ми се вижда много сигурна работата сами да си определят почивните дни, без да е приложено СИРВ. Но може да греша.
А за 8-часовото присъствие - имам спомен от едно писмо на МОН от преди време, че все пак работният им ден е 8 часа и той включва не само часовете в клас.
А защо така се дърпате от СИРВ? Директорът де? Вие така и така правите същото.
Няма проблем предизвестието да мине като отпуск.
JiD, не знам доколко тези въпроси и отговори на сайта на МТСП са меродавни пред проверяващите от ИТ. Ако искаш да имаш сигурно и написано черно на бяло, с което да опонирате на евентуален проблем с ИТ пишете писмо, ще ви отговорят до около месец, с подпис и печат. Пишете с конкретен въпрос и предложете вашето мнение "...ние считаме че няма проблем...", така обикновено отговорът не е общ, а споменават дали мислете правилно или не.

Нямам кой знае колко богата практика, но досега не съм чул практически и сигурен вариант да работиш събота и неделя, а да почиваш вторник и сряда, без да е въведен СИРВ. Но кой знае...
>>"...Считаме, че е възможна и такава организация на работното време, при която се полага труд и в събота и неделя..."

Бих предположил, че тази възможна организация е именно СИРВ.

Офтопик: Горният отговор за работното време на учител е малко... Този учител ще ходи на училище в събота и неделя ли?!?

Ами ако е работил собственикът?
Извинявам се, че pdf-a стана голям, но такъв е източника (като картинки):
Правилният линк е  http://ngo.mjs.bg/view.aspx?ID=165814 - без запетайката накрая. Файлът е във формат djvu и за да се отвори трябва съответната програма или плъгин за браузъра. Тя е безплатна и е подобна на Acrobat reader. Ако не можете да го отворите утре ще го конвертирам в pdf.
Не съм сигурен, но ако за курса се плаща "такса" или нещо подобно, определено с някакъв нормативен акт, а не "цена на услуга" може и да не трябва?!? Вижте в тази посока, дали няма да излезе нещо, а може и да попитате в гимназията, едва ли сте първите, които плащат.
Предполагам с медицински документи, диагнози, фактура от болницата...
По спомени от едно време върху разходите за лечение не се дължат данъци и осигуровки, но проверете пак как е сега.
СБКО-то не е много тачено в реалния сектор, но може би не е лоша идея да се формира някакъв фонд за СБКО, да се направи общо събрание, на което работниците да приемат решение, че фондът ще се използва за лечение на колегата им. Но сигурно може да мине и без това, не знам, просто аз като бюджетар съм действал така.
В ГИТ не знам, но трябва да се подаде уведомление в НАП. По въпроса разбирам, че не сте се погижили да намерите счетоводител или кантора? Това може да излезе скъпо.
Ако е за работник такава помощ беше "безплатна" (поне преди време, когато ми трябваше и търсих по въпроса). За съдружници не знам. Но може да претърсиш ЗКПО, ЗДДФЛ, КСО и ЗЗО за това кое е облагаемо и кое не.